Vattentunna? Läs detta innan du köper vattentunna!

Det är något så romantiskt med en snygg vattentunna som står vid husets knut. Men faktum är att regntunnor inte måste stå invid en byggnad. De gör ofta det för att samla upp vattnet från taket via stuprännor. Men det går också att samla regn i vattentunnor som står fritt ute i trädgården.

Att välja en vattentunna för att samla regnvatten i din trädgård är en insats för miljön såväl som för din ekonomi. Du kan ju spara pengar genom att minska ditt beroende av kommunalt vatten. Det finns de som gräver ner stora vattentankar för regnvatten i trädgården för att använda för toaletter och tvättmaskin.

Riktigt på så vis kan du inte använda en vanlig vattentunna men visst kan den samla upp tillräckligt med vatten för att tvätta bilen, vattna rabatter och lite till.

regn på tak
När det regnar är det smart att ha en eller flera vattentunnor som samlar upp vattnet från taket.

Guide för hur du väljer rätt vattentunna för dina behov

Vi ska ta en titt på de allra viktigaste sakerna att tänka på när du vill ha vattentunna. Om du ändå ska lägga en slant på denna viktiga trädgårdspryl så bör det ju vara en som har rätt storlek och de funktioner du är ute efter.

Tänk igenom saker som:

Bestäm storleken du behöver: Storleken på din tunna beror på storleken på din trädgård och dina nederbördsnivåer. En allmän tumregel är att 25 mm nederbörd på ett 100 kvm tak kommer att ge cirka 600 liter vatten.

De flesta bostadsvattentunnor har plats för mellan 50 och 80 liter vilket är tillräckligt för de flesta trädgårdsmästare. Om du bor i ett område med mycket lite nederbörd eller har en stor trädgård så kan du behöva ett större system eller flera vattentunnor som fångar upp regnet från taket.

Material: Vattentunnor är vanligtvis gjorda av plast, trä eller metall. Plast är det vanligaste eftersom det är lätt, prisvärt och hållbart. Om estetik är ett problem så har träfat, även om de är dyrare, ett traditionellt och rustikt tilltal. Metalltunnor är också ett alternativ men de kan rosta med tiden.

Mörk och ogenomskinlig: Välj en regntunna som är mörk och ogenomskinlig för att begränsa ljusgenomträngning. Detta minskar tillväxten av alger i vattnet.

Avskärmade toppar: En bra tunna kommer att ha en topp som går att sluta till för att hålla bort skräp och insekter och då särskilt myggor. Myggan lägger sina ägg i stillastående vatten så en vattentunna är av stort intresse för denna insekt.

Tapp och översvämningsventil: Se till att din tunna har en tapp nära botten där du kan fästa en slang. Då blir det ju mycket lättare att använda vattnet som finns i tunnan. En översvämningsventil är också viktig för att leda bort vattnet när tunnan är full.

vattentunna plast
Längst ner på tunnan kan du ha en tapp som kan användas med eller utan slang

Säkerhetsfunktioner: Om du har barn eller husdjur ska du se till att vattentunnan är utrustad med säkerhetsfunktioner som ett säkert lock och en stabil bas för att förhindra att den tippar.

Enkel installation: Vissa regntunnor är lättare att installera än andra. Leta efter tunnor som kommer med en stuprörsavledare vilket gör installationen enklare och gör att du kan byta tillbaka till traditionell dränering när tunnan är full.

Underhållskrav: Tänk på hur lätt tunnan är att rengöra eftersom du måste ta bort sediment och alger med jämna mellanrum. Detta är precis som med andra vattenredskap du har som din badtunna eller en ovanmarkspool.

Rätt plats för tunnan: Var ska tunnan stå? Detta kan kräva lite eftertanke och inte bara vad gäller vad som kommer att se bra ut och fungera just nu. Om du planerar att installera en Garo Entity Compact alldeles vid garaget så är detta inte platsen för vattentunnan! Du vill inte skapa en farlig situation med vattensamling alldeles vid en elektrisk punkt som du kommer att använda frekvent.

Estetik: Beroende på var den är placerad kan din regntunna vara ett synligt inslag i din trädgård. Många märken erbjuder regnvattentunnor i olika färger och mönster varav några efterliknar utseendet av sten eller trä.

Kom ihåg att det kan finnas riktlinjer för uppsamling av regnvatten varierar så se till att kontrollera reglerna i ditt område innan du installerar en regnvattentunna. Vissa områden erbjuder incitament eller rabatter för husägare som installerar system för uppsamling av regnvatten så det är värt att kontrollera om några är tillgängliga för dig.

Det är helt klart så att regnvattenuppsamling bejakas men det är viktigt att inse hur detta ska göras på rätt sätt. Om du kommer att samla upp stora mängder så ska detta hanteras på ett säkert sätt för dig, ditt hus och omkringliggande infrastruktur.

Fördelar med trä vattentunna

En vattentunna av trä, eller träregntunna, kan erbjuda flera distinkta fördelar jämfört med tunnor tillverkade av andra material som plast eller metall.

Här är några av dessa fördelar:

Estetik: En vattentunna av trä har ofta en charmig och rustik dragningskraft som kan förstärka estetiken i din trädgård eller uteplats. Denna regnvattentunna smälter väl in i naturliga omgivningar och kan lägga till en touch av elegans till ditt landskap.

Hållbarhet: När de behandlas och underhålls på rätt sätt kan trätunnor vara extremt hållbara. De är starka och motståndskraftiga mot skador från sol och väder. Däremot kan plasttunnor försämras med tiden på grund av UV-strålning.

Isolering: Trä fungerar som en naturlig isolator. Det kan hjälpa till att hålla det uppsamlade regnvattnet svalare på sommaren och förhindra att det fryser på vintern. Denna temperaturreglering kan vara fördelaktig för dina växters hälsa när du använder det uppsamlade vattnet för bevattning.

Hållbarhet: Om träet som används i tunnan kommer från hållbar träavverkning kan det vara ett miljövänligare val än plast.

Unika egenskaper: Varje trävattentunna är unik med variationer i ådring och färg på träet. Detta kan ge din trädgårdsdesign karaktär.

Hälsosamt för växter: Vissa trädgårdsmästare tror att trätunnor kan förbättra kvaliteten på regnvatten som samlas in eftersom trä är ett naturligt material och därmed inte läcker ut några skadliga kemikalier i vattnet.

En trätunna kan du till och med bygga på egen hand:

Det är dock viktigt att notera att vattentunnor av trä vanligtvis kräver mer underhåll än sina plast- eller metallmotsvarigheter. De måste behandlas för att förhindra röta, och metallbanden som håller ihop stavarna (träbitarna som utgör tunnan) kan rosta med tiden.

Som med alla trädgårdsdetaljer bör du väga de estetiska och funktionella fördelarna med en vattentunna av trä mot dessa överväganden för att göra det bästa valet för dina speciella behov och omständigheter.

Fördelar med regnvattentunna av plast

Regnvattentunnor i plast är ett populärt val för uppsamling av regnvatten på grund av deras många fördelar.

Här är några anledningar till varför du kan välja en vattentunna av plast för din trädgård:

Prisvärd: Plastunnor är i allmänhet billigare än de som är gjorda av andra material som trä eller metall. Detta gör dem till ett kostnadseffektivt val för många husägare.

Hållbarhet: Plast är resistent mot rost och korrosion till skillnad från metall som kan rosta. Medan trätunnor kan ruttna om de inte underhålls på rätt sätt så är plasttunnor mer motståndskraftiga och kräver mindre underhåll.

Lättvikt: Plasttunnor är vanligtvis lättare än sina motsvarigheter i trä eller metall vilket gör dem lättare att flytta och installera.

Olika storlekar och former: Plasttunnor finns i ett brett utbud av storlekar och former vilket gör det lättare att hitta en som passar dina behov av utrymme och vattenuppsamling.

Enkel modifiering: Plastregntunnor kan enkelt modifieras eller anpassas. Det är till exempel relativt enkelt att lägga till flera tappar, koppla ihop flera tunnor för ökad kapacitet eller koppla ihop en pump.

UV-beständighet: Många plasttunnor är behandlade för att vara UV-beständiga vilket innebär att de inte bryts ner eller bryts ner under solljus lika snabbt som vissa andra material.

Opacitet: Plasttunnor kan vara helt ogenomskinliga vilket är fördelaktigt eftersom det förhindrar solljus från att tränga in i tunnan och främja algtillväxt i det uppsamlade vattnet.

Enkel rengöring: Det behöver inte alls vara svårt att hålla regntunnan ren om den är av plast. Du behöver inte oroa dig för att plasten skulle skadas så som trä kan av vatten och olika typer av rengöringsmedel.

regntunna
En plastregntunna kan se ut som om den är gjord av trä

Även om plasttunnor har många fördelar så finns det också några nackdelar att tänka på. Vissa människor tycker att de är mindre estetiskt tilltalande än trä- eller metalltunnor. Billigt tillverkade plasttunnor kanske inte är lika hållbara som högkvalitativa.

Plasttillverkning har också miljökonsekvenser. Men många regntunnor av plast är gjorda av återvunnet material vilket kan hjälpa till att mildra dessa problem. Som alltid är det viktigt att väga för- och nackdelar för att välja den bästa regnvattentunnan för dina specifika behov och situation.

Hur får du vattentunnan att hålla längre?

En vattentunna kan vara en långsiktig investering om den underhålls på rätt sätt. Inte bara för att den då också kommer att se finare ut. Om du vill ha rent vatten i din regntunna så måste du sköta den på rätt sätt.

Här är några tips för att hjälpa din tunna med vatten att hålla längre:

Korrekt installation

Se till att tunnan är korrekt installerad på en plan och stabil yta för att förhindra att den välter och skadas. Använd om möjligt ett stativ för att höja röret vilket underlättar åtkomst till tappen och ger bättre vattentryck.

Regelbunden rengöring

Med tiden kan skräp och alger och till och med svartmögel samlas inuti tunnan. Rengör din tunna regelbundet för att förhindra dessa ansamlingar vilket kan försämra tunnan och påverka vattenkvaliteten negativt. En enkel lösning av vinäger och vatten kan användas för rengöring.

Rengöringen liknar rengöring av vanliga vattendunkar:

Underhåll av locket

Kontrollera locket på toppen av cylindern regelbundet för att säkerställa att det är fritt från skräp. Ett blockerat vattentunnalock kan få vatten att svämma över och belasta pipans sömmar.

Övervaka för läckor

Inspektera regelbundet din tunna för läckor eller sprickor. Särskilt i början och slutet av kallare årstider när minustemperaturer kan skada tunnan. Om du upptäcker en läcka tidigt är det oftast lättare att reparera.

Vintervård

Om du bor i ett område där temperaturen sjunker under fryspunkten under vinter och kanske vår är det viktigt att vinterförbereda din tunna för att förhindra skador. Töm tunnan helt innan den första hårdfrysningen och förvara den om möjligt upp och ner i ett garage eller skjul. Om den måste stå utomhus ska du täcka över den för att förhindra att vatten (inklusive snö) kommer in.

vattentunna snö

UV-skydd

Om din regntunna är av plast ska du försöka att placera den i ett skuggat område eller måla den i en ljus färg för att reflektera solljus och förhindra UV-nedbrytning.

Undvik överfyllning

Ha alltid ett överfyllningssystem på plats för att förhindra att tunnan överfylls under kraftiga regnoväder. För mycket tryck från överflödigt vatten kan skada tunnan.

Använd mjukt vatten

Om du fyller på tunnan med kranvatten bör du vara medveten om att hårt vatten kan leda till mineraluppbyggnad med tiden, potentiellt skada tunnan eller täppa till tappen. Använd en vattenavhärdare om det behövs.

Regelbunden användning

Regelbunden användning av vattnet i tunnan kan bidra till att förhindra stagnation och sedimentuppbyggnad.

Genom att följa dessa tips kan du förlänga livslängden på din snygga vattentunna vilket gör den till ett ännu mer hållbart och kostnadseffektivt verktyg för vattenbesparing.

10 kreativa lösningar med regntunna

Att använda en vattentunna behöver inte begränsas till att samla upp regnvatten för trädgårdsskötsel. När du väl har detta verktyg i din trädgård kan det få många intressanta användningsområden.

Här är 10 kreativa sätt att använda en vattenfat:

Aquaponic System: Förvandla din vattentunna till ett aquaponic system. Du kan odla fisk i botten av tunnan och växter på toppen, där de kan dra nytta av fiskavfallet, en rik källa till naturligt gödningsmedel.

Det här är ett aquaponic system:

Kompostbehållare: Du kan konvertera en tunna till en kompostbehållare. Fyll den med organiskt avfall från ditt kök och trädgård, vänd på tunnan regelbundet för att påskynda komposteringsprocessen.

Utomhusvask: Fäst en kran till en vattenfat och skapa en utomhusvask. Detta kan vara särskilt användbart i en trädgård eller vid en grillplats.

Planteringsfat: Skär tunnan på mitten och använd varje del som ett planteringsfat för blommor, örter eller grönsaker.

Flytdocka: Med vissa tekniska och säkerhetsöverväganden kan förseglade plasttunnor användas för att bygga en liten flytdocka på en damm eller sjö.

Regnkedja-funktion: Använd din tunna som en dekorativ funktion genom att installera en regnkedja. Regnkedjor kanaliserar vattnet ner på ett kontrollerat sätt vilket skapar en vacker vatteneffekt.

Hundbad: En nedskuren tunna kan göra ett perfekt utomhusbad för dina husdjur. Se till att rengöra den ordentligt efter varje användning.

Utomhusbord: Vänd över en stadig tunna och lägg till en rund bit glas eller trä ovanpå för att skapa ett unikt utomhusbord.

Vattenfunktion: Med en liten pump kan en tunna förvandlas till ett lugnt vattendrag eller en liten damm för din trädgård.

Kylare: Under utomhusevenemang eller fester kan en ren tunna fyllas med is för att fungera som en stor kylare för drinkar.

vattetunna plåt

Det här är bara några exempel på hur en vattentunna kan användas kreativt. Kom alltid ihåg säkerhetsöverväganden vid återanvändning av vattentunnor. Detta särskilt om de tidigare har använts för att lagra vatten eller andra ämnen.