Vilken typ av soffa passar bäst i ditt vardagsrum?

Hur ska du välja rätt soffa för vardagsrummet? Idag finns det så många stilar, material och färger att välja från. Kanske vill du ha en tygsoffa med tyg som alla fläcker rinner av. Eller en sittgrupp av naturmaterial som rimmar väl med din miljömedvetenhet och intresse för hälsa. Vi ska ta en titt på vad du bör tänka på för att lyckas hitta den bästa soffan för dina behov och din smak…

Här är 5 tips för att välja den perfekta soffstilen för ditt vardagsrum:

Tänk på storleken och formen på ditt vardagsrum

När du väljer en soffstil är det viktigt att överväga storleken och formen på ditt vardagsrum. En stor sektionssoffa kanske inte är det bästa valet för ett litet vardagsrum, medan en elegant och modern soffa kan se malplacerad ut i ett traditionellt vardagsrum. Om du vill ha mycket plats på golvet så kan du ju inte ha en enorm soffa.

stort vardags rum
Hur mycket yta vill du ha för öppet golv i ditt vardagsrum?

Tänk på din personliga stil och dina preferenser

Din soffa ska spegla din personliga stil och preferenser. Föredrar du en traditionell eller modern look? Dras du till ljusa och djärva färger, eller föredrar du mer dämpade toner? Tänk på dessa faktorer när du väljer en soffstil. Du kanske också vill att soffan ska matcha annan inredning vad gäller färg och mönster. Om den ska stå mot en spalje av trä kanske du vill att underredet ska ha samma stil av samma träslag.

Bestäm den primära användningen av soffan

Kommer din soffa främst att användas för att slappa och koppla av, eller kommer den att användas för att underhålla gäster? Den primära användningen av soffan kan påverka den stil och design du väljer. Ska det vara en bäddsoffa som du använder som komplement till din loftsäng i gästrummet så är det viktigt att den fungerar på rätt sätt.

rosa soffa
Med kuddar kan du öka komforten i soffan och även få den att se mer inbjudande ut!

Tänk på soffans komfortnivå

Komfort är nyckeln när du väljer en soffstil. Tänk på typen av kuddar, sitsens djup och det övergripande stödet från soffan. Om du inte är säker på vad du gillar bör du provsitta och inte i två sekunders tid! Sitt lite länge för att kolla om en viss typ av soffa är bra för din ländrygg eller för att ligga och sova i.

Leta efter inspiration och prova innan du köper

Leta efter inspiration i heminredningstidningar, onlineresurser och till och med i vänners hem. Om möjligt så kan du prova olika soffstilar personligen för att få en känsla för deras komfort och design. Kanske kan du tänka dig tillbaka i tiden och försöka minnas soffor som du har suttit i som verkligen kändes rätt för dig.