Vilken takfärg passar i badrummet?

Att välja rätt färg för ditt badrumstak kan vara svårt. Badrum är den fuktigaste platsen i huset vilket kan göra att mögel lättare växer på väggar och tak. För att förhindra mögeltillväxt är det därför viktigt att välja en högkvalitativ färg som är speciellt framtagen för badrummet. Vilka olika faktorer bör man tänka på när man väljer färg till sitt badrum?

Faktorer att tänka på:

1. Färgens fuktbeständighet

Badrummet är en miljö med hög luftfuktighet vilket innebär att det är avgörande att välja en färg som är resistent mot fukt. Färgen måste klara frekventa temperaturväxlingar och kondens vilket vanligtvis uppstår i ett badrum. Överväg att välja färg som är speciellt framtagen för badrum vars egenskaper beskrivs med ord som mögelbeständig, fuktbeständig ellermögelbeständig kvalitet.

Dessutom så vill du ju kunna hålla rent för att undvika att svartmögel får fäste. Detta betyder att färgen även ska klara av att torkas av med fuktig trasa och kanske också med ett rengöringsmedel då och då. Fråga om detta innan du köper färgen för badrummet!

 

2. Olika typer av finish

De två mest populära sorters finish för badrumstaket är satin och halvblank. Dessa två ytbehandlingar har bra fuktbeständighet och är dessutom lätta att rengöra.

3. Vilken färg passar bäst?

Ljusa färger är bäst lämpade för badrumstak eftersom de gör att utrymmet känns ljust och öppet. Det tillåter dig också att enklare upptäcka eventuell fuktsakada eller mögeltillväxt. Mörkare färger å andra sidan tenderar att istället fånga in fukt och uppmuntra mögeltillväxt vilket inte är idealiskt för ett badrumstak.

4. Enkel rengöring

Välj en färg som är lätt att rengöra eftersom badrum tenderar att bli smutsiga ofta. Välj därför en färg som är lätt att torka ren utan att behöva skrubbas.

 

white ceramic sink near white ceramic sink

Faktor Beskrivning
Fuktbeständighet Välj en fuktbeständig färg som klarar av badrummets höga luftfuktighet och förhindrar mögelbildning.
Finish Satin och halvblanka finishar fungerar bra för badrumstak eftersom de reflekterar ljus och hjälper till att öppna upp utrymmet.
Färg Ljusare färger är oftast bäst för badrumstak eftersom de reflekterar mer ljus och gör att utrymmet ser större ut.
Rengöring Välj en färg som är lätt att torka ren med en fuktig trasa så att du kan hålla taket rent och fräscht utan att anstränga dig för mycket.

Att ha kunskap om vad olika färgval kan innebära är avgörande när det gäller att välja den bästa takfärgen för ditt badrum. Genom att överväga faktorerna ovan kan du säkerställa att du väljer en färg som håller länge och skyddar ditt tak från fuktskador och mögel. Om du är osäker leta alltid efter en färg som är speciellt framtagen för badrum.

Du ska självklart också välja en färg som passar till ditt badrum och den stil du är ute efter. Du kanske vill matcha med ett spabad eller den duschkabin du har i rummet. Att måla badrumstaken kan göra en stor skillnad för badrummets generella utseende. Men ha badrummets speciella villkor med fukt och vatten i åtanke för att försäkra dig om att färgen du väljer kommer att hålla i längden.