Vanliga misstag under badrumsrenoveringar

Att renovera ett badrum kan vara ett spännande och givande projekt som tillför ditt hem extra värde samtidigt som din vardag förbättras. Men som med alla renoveringsprojekt kan saker ibland gå fel. Oavsett om du gör en totalrenovering eller bara uppdaterar några lamparmaturer så finns det ett antal vanliga fallgropar att vara medveten om när du renoverar ditt badrum.

Det ska förstås sägas att du kan komma runt dessa risker på ett enkelt sätt. Om du anlitar en licensierad entreprenör som har erfarenhet av badrumsrenoveringar så bör du få rätt stöd från start. Detta även för korrekt planering vad gäller budget med en rimlig offert som sedan inte överskrids. Med detta i åtanke så kan vi nu ta en titt på några saker som är bra att komma ihåg när du börjar planera inför en renovering av ditt hem.

renovera badrummet
Din badrumsdröm kan bli sann utan onödiga misstag!

Misstag nummer 1 – Budgeten överskrids

En av de vanligaste problemen som husägare råkar ut för när de renoverar sina badrum är budgetöverskridanden. Även om det är viktigt att sätta en realistisk budget från början så kan oväntade kostnader snabbt öka. Detta gäller särskilt om du stöter på några oförutsedda problem som dolda vattenskador eller felaktiga rördragningar.

För att undvika extra utgifter du inte har råd med är det viktigt att räkna in en oförutsedda budget på minst 10 % för att täcka eventuella oväntade utgifter. Dessutom bör du planera väl och undvika alltför mycket spontanitet. Att mitt under renoveringen besluta sig för förbränningstoalett istället för vanlig toalett kan bli dyrare än själva förbränningstoalettens pris.

Misstag nummer 2 – Tidsoptimism

Ett annat vanligt problem med badrumsrenoveringar är tidslinjen och känslan av att det går att få in fler timmar på dygnet än vad som är möjligt. Även om det är viktigt att sätta en realistisk tidsram för ditt projekt så kan förseningar uppstå på grund av ett antal faktorer som leveransförseningar, entreprenörens tillgänglighet eller oväntade problem som uppstår under renoveringen.

För att undvika frustration och säkerställa att ditt projekt håller sig på rätt spår är det viktigt att kommunicera tydligt med din entreprenör och ha en beredskapsplan på plats i händelse av förseningar. Var dessutom medveten om att det för det mesta tar mer tid att renovera ett badrum än vad du först tror. Om du har räknat på längre tidsperiod så blir det enklare att hantera förseningar.

renovering i badrum
När det ser ut på detta vis efter två veckor kan det vara frustrerande!

Misstag nummer 3 – Renovering utan en tydlig plan

Ett av de största misstagen som husägare gör när de renoverar sina badrum är att inte ha en tydlig plan för projektet på plats från start. Innan du påbörjar något renoveringsarbete är det viktigt att ha en detaljerad plan som inkluderar allt från layout till inredning och finish. Detta hjälper dig att hålla dig på rätt spår och undvika kostsamma misstag eller förändringar mitt i projektet.

Misstag nummer 4 – Designmissar

Ett annat vanligt problem med badrumsrenoveringar är att inte ta hänsyn till den övergripande stilen och designen av ditt hem. Även om det är viktigt att skapa ett badrum som uppfyller dina specifika behov och preferenser så är det också viktigt att se till att det passar in i ditt hems övergripande stil och design. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att din renovering tillför ett värde till ditt hem och inte sticker ut som en öm tumme.

Ta en titt på övrig inredning och försök se ett tema. Åtminstone för själva badrummet. Det kan handla om att du väljer en viss typ av lampor eller en viss färg för taket. Eller kanske att du byter dörren för att den ska passa in med resten av ändringarna som du har genomfört.

Misstag nummer 5 – Säkerheten

Säkerhet är alltid ett bekymmer när man renoverar ett badrum. Detta gäller särskilt när det gäller elarbeten och VVS. För att säkerställa att din renovering är säker och i enlighet med de regler som finns för den här typen av arbeten så är det viktigt att arbeta med en licensierad entreprenör som har erfarenhet av badrumsrenoveringar.

Hur blir det med säkerheten?

Misstag nummer 6 – Bristande funktion

När du planerar din badrumsrenovering är det viktigt att tänka på både form och funktion. Även om du vill att ditt badrum ska se bra ut så är det också viktigt att se till att det är funktionellt och uppfyller dina specifika behov. Detta kan inkludera saker som att lägga till mer förvaring, uppgradera till ett större badkar eller installera ett nytt duschmunstycke. Det behöver inte vara stora förändringar. Även en liten detalj som en krok på rätt plats kommer att ge funktion som du blir nöjd med.

Misstag nummer 7 – Ingen tanke på energiförbruk

En annan viktig faktor är energieffektivitet. Att uppgradera till energieffektiva armaturer och apparater kan inte bara spara pengar på dina energiräkningar, utan det kan också bidra till att minska ditt koldioxidavtryck. Detta kan inkludera saker som att installera lågflödes-toaletter, LED-belysning eller en elpanna utan tank.

Misstag nummer 8 – Ingen tanke på andrahandsvärdet

Det är också viktigt att tänka på andrahandsvärdet för ditt hem när du renoverar ditt badrum. Även om du kanske inte planerar att sälja ditt hem under kommande månader och år så det alltid en bra idé att överväga det potentiella andrahandsvärdet av alla renoveringar du gör. Det kan inkludera saker som att välja tidlösa ytbehandlingar och inredningar som kommer att tilltala ett brett spektrum av köpare, samt att se till att din renovering är i linje med andra hem i ditt grannskap.

Dessutom kan ju ett högre värde hjälpa dig till ett bättre lån för ditt hem. Detta kan nämligen göra att du får mer utrymme i lånet då möjligheten till lån på det ökar.

sälja hem
Andrahandsvärdet på ditt hem kan påverkas av din badrumsrenovering!

Misstag nummer 9 – Orealistiska förväntningar

Det är viktigt att ha realistiska förväntningar när det kommer till din badrumsrenovering. Även om du kanske har stora planer för ett lyxigt spaliknande badrum, är det viktigt att komma ihåg att det finns gränser för vad du kan göra inom din budget och utrymmesbegränsningar. Att arbeta med en entreprenör eller designer kan hjälpa dig att skapa en realistisk plan som möter dina behov och budget.

 

floral style bathroom with mirror

Här är några ytterligare tips för att säkerställa en framgångsrik badrumsrenovering:

1. Anlita en väl ansedd firma för renoveringen: En professionell badrumsrenoverare kommer att ha expertis att hantera alla oväntade problem som kan uppstå under din renovering, samt se till att arbetet utförs säkert och upp till kod. Gör din research och läs recensioner innan du anlitar en entreprenör för att säkerställa att de har ett gott rykte.

2. Välj hållbara material: Eftersom badrum är områden med hög fuktighet så är det viktigt att välja material som är hållbara och som tål vatten. Porslin, keramik och natursten är alla fantastiska alternativ för golv och duschutrymme såväl som för eventuell infraröd bastu.

3. Glöm inte bort belysningen: Bra belysning kan göra en enorm skillnad i det övergripande utseendet och känslan i ditt badrum. Överväg att lägga till arbetsbelysning runt handfat, samt omgivande belysning för en avkopplande atmosfär.

4. Överväg mer förvaringsplats: Badrum kan snabbt bli röriga om det inte finns tillräckligt med förvaringsplats. Överväg att lägga till förvaringslösningar som inbyggda hyllor eller skåp eller till och med en fristående förvaringsenhet.

5. Håll dig organiserad: Renoveringar kan vara kaotiska, men att hålla sig organiserad kan minimera stress och hålla ditt projekt på rätt spår. Håll dig till ett detaljerat schema för renoveringsarbetet, samt eventuella leveranser eller möten med din entreprenör.

Genom att ha dessa tips i åtanke kan du bidra till att din badrumsrenovering blir en succé utan onödiga misstag som blir irriterande och kostsamma. Med noggrann planering, övervägande och utförande kan du skapa ett badrum som inte bara uppfyller dina behov utan också förbättrar ditt dagliga liv och tillför värde till ditt hem.