Välj kakel eller klinker till badrum och kök

När du ska renovera badrum eller kök så kommer frågan om golvet. Ska det vara kakel eller klinker? Frågan är viktig inte minst då du ska välja mellan paket för klinker- vs kakel kök. Du bör beakta skillnader vad gäller känsla såväl som utseende innan du bestämmer dig. Det är ju synd om du inser att du valt fel när renoveringen är klar.

Vad är det för skillnad mellan kakel och klinker?

Klinker och kakel är ganska lika varandra rent materialmässigt. Men det finns en viktig skillnad mellan kakel och klinker: Klinker är optimalt för golvbruk medan kakel är mest tänkt för väggar. Det betyder såklart inte att du inte kan använda klinker på väggar eller kakel på golv. Det är bara det att de har olika proportioner beroende på var de ska sitta och det ska du vara medveten om då du beställer för din renovering.

Kakel är gjord av lera medan klinker kommer från sten- och flintgods som bränns samman till plattor, därav dess förhöjda slitstyrka. Båda är bra med tanke på rengöring och hälsa. Mycket bättre än textila golv vars hälsoeffekter kan märkas i form av allergi. Det slipper du med klinkers och kakelgolv!

Rent praktiskt kanske du väljer att ha klinkers under och omkring din förbränningstoalett och kakel för väggen vid din duschkabin. Men det är alltså helt upp till dig. Om du får ett bra pris för kakel som kan ligga på golv så ska du komma ihåg att det inte är slitstarkt som klinkers och då får du kanske byta inom en snar framtid.

Vad är bäst val för badrum?

I ett badrum är både väggar och tak exponerade för vatten så det är viktigt att samtliga material du inreder rummet med kommer att stöta bort vatten. Både klinker och kakel är vattentäta och passar bra till badrum. Men tänk på att de ibland kan vara väldigt släta och hala. Då måste du inreda med halkskydd i form av badrumsmatta.

halt badrumsgolv

Om du vill ha samma material för både väggar och golv är klinker ett bra val. Klinkers är slitstarka och passar därför för både golv och väggar. Men detta kan förstås kosta lite mer så din budget måste ha utrymme. Det billigaste alternativet blir därför att ha kakel för väggarna och klinker för golvet. Om du ska köpa kakel så kan glaserade kakelplattor rekommenderas.

Vad är bäst val för köket?

I ett kök är det oftast inte lika viktigt att skydda väggar mot vatten. Längs väggen i ett kök har du ju för det mesta diskbänk, spis, skärbänk, kylskåp och hyllor samt skafferiet. Väggen är på så sätt redan skyddad förutom vid ett fåtal platser som mellan diskbänken och köksskåp.

Den här väggen får ett fint skydd med kakel. Det blir snyggt och dessutom är det lätt att hålla rent. Kakel är därmed ett mycket bra val för väggen i köket. Klinkers kan vara bättre för golvet då du vill ha slitstarkhet.

Slutsats – Kakel eller klinker vad ska du välja?

Överlag så är klinker den stora vinnaren. Detta eftersom det här är ett material som är betydligt mer slitstarkt än kakel. Och det kan användas både på väggar och golv. Därför är materialet särskilt lämpat för badrum. Kakel är vanligast för väggar eftersom det är något billigare och passar därmed mycket bra för kök för att placera på öppna väggar nära diskbänk och spis.