Sova i kontinentalsäng – 10 fördelar med kontinentalsängar

Om du har tänkt tanken om att byta din säng mot en kontinentalsäng är du inte ensam. Den här typen av säng lovordas av experter såväl som vanliga dödliga och det finns det goda anledningar till.

Numera är det inte svårt att få tag i riktigt fina kontinentalsängar till vettiga priser. Men varför ska du satsa på den här typen av säng? Vi ska ta en titt på 10 fina fördelar med kontinentalsängen.

10 fördelar med kontinentalsängar:

 1. Ett mycket bättre stöd

En kontinentalsäng erbjuder utmärkt stöd eftersom den vanligtvis består av en robust ram, ett fjädersystem, en bekväm madrass och en övermadrass. Denna skiktade design ger optimalt stöd för din kropp.

 1. Komfort

Den lyxiga känslan av kontinentalsängar ger en hög nivå av komfort. Toppmadrassen, ofta gjord av memory-skum eller latex, formar sig efter din kropp, minskar trycket på lederna och ger komfort för en god natts sömn. Det här är inte som en enklare ramsäng eller hopfällbar säng där det inte går att använda flera madrasser för maximal komfort.

 1. Bättre ventilation

Fjädersystemet i kontinentalsängar möjliggör bättre luftcirkulation vilket gör dessa sängar svalare och bekvämare för personer som tenderar att bli varma medan de sover. Det finns för närvarande inget material i madrasser som inte kan få kvalster men en kontinentalsäng minskar risken då det är luftigt och rent i den.

 1. Ökad hållbarhet

På grund av sin solida konstruktion och högkvalitativa material är kontinentalsängar ofta mer hållbara än andra sängtyper. De bibehåller sin struktur och komfort under en längre period. Det är också därför de har fått ett så gott rykte i så många länder.

 1. Höjd vi trivs med

Kontinentalsängar är vanligtvis högre än andra sängar vilket gör det lättare för människor att komma i och ur sängen, särskilt för dem med rörelseproblem. Det är överhuvudtaget väldigt viktigt att ha en säng som du trivs med. Det finns studier som visar att en positiv känsla av sängen kan ge mycket bättre sömn.

hotellsäng
Det blir som att sova på hotell!
 1. Estetiskt tilltalande

Med sitt lyxiga utseende och eleganta design kan kontinentalsängar göra ditt sovrum vackrare. Du kan bädda sängen så att det ser ut som på ett hotellrum. Ställ in en fläkt och slut ögonen för att låtsas att du ligger och vilar på hotellet någonstans söder om ekvatorn.

 1. Isolering av rörelse

Den unika strukturen hos kontinentalsängar möjliggör god isolering av rörelse. Så om du delar din säng med en partner är det mindre troligt att du störs av deras rörelse under sömnen. Detta även om du väljer att sova med hunden.

 1. Mångsidighet

Kontinentalsängar finns i en mängd olika storlekar, stilar och material, så du kan hitta en som passar dina specifika behov och som matchar din sovrumsinredning.

 1. Hälsofördelar

Genom att ge ordentligt stöd och främja en bekväm sovställning kan kontinentalsängar hjälpa till att förebygga ryggsmärtor, ledvärk och andra sömnrelaterade problem. När du har jobbat hårt i ditt växthus hela dagen så är det skönt att komma till ro i en kontinentalsäng!

 1. Lätt att sköta om

Övermadrassen på en kontinentalsäng kan ofta vändas och roteras vilket förlänger dess livslängd och gör den lätt att hålla ren och fräsch.

kontinental säng

6 frågor och svar om kontinentalsängar

 1. Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en säng som är uppbyggd av flera lager. Dessa inkluderar vanligtvis en robust ram, en bas med fjädersystem för stöd, en huvudmadrass för komfort och en övermadrass eller toppmadrass för extra lyx och stöd.

Denna design finns att få från kända sängmärken som:

 • Tempur
 • Viking
 • AYA of Sweden
 • MiDormani
 • Wonderland
 1. Varför anses kontinentalsängar vara bekväma?

Kontinentalsängar anses vara mycket bekväma på grund av deras lagerkonstruktion. Fjädersystemet ger bra stöd, medan huvudmadrassen ger komfort, och övermadrassen tillför ett extra lager av lyx och formar din kroppsform vilket minskar trycket på lederna.

Det här är ju något vi alla vet intuitivt. När du möts av en kontinentalsäng på hotellet hellre än en loftsäng så reagerar du ju på ett helt annat sätt…

 1. Vilka är hälsofördelarna med att sova på en kontinentalsäng?

Kontinentalsängar ger bra stöd och främjar en bekväm sovställning vilket kan hjälpa till att förebygga rygg- och ledvärk. Dessutom möjliggör fjädrarna bättre luftcirkulation vilket kan göra din sömnmiljö mer bekväm om du tenderar att bli varm när du sover.

 1. Hur länge håller en kontinentalsäng?

Livslängden för en kontinentalsäng kan variera beroende på kvaliteten på dess konstruktion och material, samt hur väl den underhålls. Men de är i allmänhet ganska hållbara och kan ofta hålla i 10 till 15 år eller mer med rätt skötsel.

 1. Kan höjden på en kontinentalsäng justeras?

Höjden på en kontinentalsäng är vanligtvis fast baserat på den kombinerade höjden på dess ram, bas, huvudmadrass och övermadrass. Däremot kan du ofta välja mellan olika höjdalternativ när du köper en ny säng. Vissa modeller kan också tillåta dig att justera höjden på benen eller basen.

sitta på säng
Sitt bekvämt på sängen med rätt höjd
 1. Var kan jag köpa en kontinentalsäng?

Det går att köpa bra kontinentalsängar från sängbutiker online. En sådan är Seng som är en välkänd dansk sängbutik även tillgänglig för svenskar i nätbutiken. Om du vill ha riktigt hög kvalitet och få tillgång till många olika märken såväl som kampanj och erbjudanden så kan det vara klokt att besöka Seng för att se närmre på deras utbud av kontinentalsängar.

​Kontinentalsäng eller klassisk ramsäng?

Vad kommer att passa dig bäst? För att på ett ännu tydligare sätt visa fördelarna med kontinentalsängen så avslutar vi med att jämföra med ramsäng.

Funktioner Kontinentalsäng Ramsäng
Design Flerlagersdesign med en sängstomme, ett stödjande fjädersystem, en huvudmadrass och en bäddmadrass. Det finns ingen plats för förvaring under säng. Grundläggande design, bestående av en ram (vanligtvis tillverkad av trä eller metall) och en enda madrass. Du kan ha förvaringslåda under sängen.
Stöd Erbjuder utmärkt kroppsstöd på grund av kombinationen av fjädersystem och madrasser. Beror till stor del på kvaliteten och typen av madrass som används. Vissa kan behöva en extra boxmadrass för stöd.
Komfort Generellt mer bekväm på grund av de flera lagren av madrasser. Komfortnivån beror på kvaliteten på madrassen och om en boxmadrass eller grund används eller inte.
Hållbarhet Hög hållbarhet på grund av robust konstruktion. Enskilda komponenter kan bytas ut, vilket förlänger sängens livslängd. Hållbarheten varierar beroende på kvaliteten på ramen och madrassen. Mindre hållbar än kontinentalsängar totalt sett.
Estetik Lyxigt och elegant utseende, som bidrar till sovrummets estetiska attraktion. Mer simplistisk och minimalistisk i design. Estetiken beror till stor del på ramens design och material.
Höjd Vanligtvis högre över marken, vilket gör det lättare att kliva i och ur. Höjden varierar beroende på ramens design och om en boxmadrass används eller inte.
Pris Generellt dyrare på grund av den komplexa konstruktionen och flera komponenter. Vanligtvis billigare än kontinentalsängar, men priset kan öka med high-end-ramar eller extra boxmadrasser.
Ventilation Bra luftcirkulation på grund av fjädersystemet, vilket ger en svalare sovmiljö. Ventilationen beror på den madrass som används. Solida plattformsängar kan ha mindre luftflöde, vilket potentiellt kan orsaka en varmare sovmiljö.
Underhåll Bäddmadrassen kan vändas och roteras för jämn slitage och lång livslängd. Underhållet beror till stor del på madrassen. Att vända och rotera kanske inte är möjligt med vissa madrass typer.