Ska du köpa en matbordslampa med dansk design?

När vi svenskar hör dansk design så får vi för det mesta positiva associationer. Den danska designen är känd för att vara modern och stilren. Detta oavsett om det rör klockor, kläder eller möbler. Det kan vara svårt att hitta en perfekt matbordslampa, men med designade möbler och lampor från Danmark har du kvalitetsmöbler som aldrig går ur tiden. Dessutom är det enkelt att mixa och matcha olika stilar för att skapa din unika look!

Men är det så enkelt att du väljer en matbordslampa med dansk design och sedan lever lyckligt med den under resten av dina långa dagar på denna jord? Ja, det kan det faktiskt vara. Fast för att fatta rätt beslut bör du förstås bena ut vad det är du vill ha och så kan du behöva en hel del lampa över matbord inspiration innan du köper förstås!

Vad gör dansk design lämplig för matbordslampa?

Dansk design är känd för sin enkelhet och funktionella stil. Tänk dig rena linjer, enkel färg och naturinspirerad design som du känner igen från din omgivning och din uppväxt. Det här är i grund och botten ett uttryck för skandinavisk minimalism som faktiskt har sitt ursprung i Danmark. Du får en matbordslampa som inte tar för stor plats men som är underbar att kika på när du väl gör det. Sätt en Boysen Apa under lampan på bordet och det blir perfekt!

Dansk design har ofta enkel stil och använder naturliga material som:

  • Trä
  • Tyg
  • Läder
  • Metall

Färgpaletten är ofta begränsad till neutrala toner som grått, vitt och svart. Om du följer länken i introt så kommer du att hitta en supersnygg matbordslampa som går helt i svart men som ändå känns mjuk och varm. Det är precis det som gör den danska designen så unik.

dansk bro
Här ser du en unik dansk bro!

Möbler från danska designers är vanligtvis mycket funktionella med smarta lösningar som gör det möjligt att spara plats. Det kan vara allt från en säng med förvaring till ett smart skrivbord som känns klassiskt men som har unika funktioner för den praktiska livsstilen. Därmed är detta också ett bra val när du vill ha en snygg lampa över ett soffbord i ett rum där det kanske inte finns så mycket plats.

En lampa matbord blir trivsamt av ska ju heller inte störa själva rymden omkring bordet. Det här är danska designmakarna experter på. Så länge som du tänker på att hänga din lampa över matbord i rätt läge så kommer det att kännas inbjudande och trivsamt.

De danska möblerna och lamporna har ofta ett modernistiskt utseende med raka linjer och geometriska former. Danska designers strävar efter att skapa produkter som inte bara ser bra ut, men som även fungerar perfekt för sina syften.

Är det dansk design? Det hörs ofta på namnet!

Vi svenskar är ganska bra på att speja när det är tal om dansk design. En del är så duktiga att de bara behöver titta på en matbordslampa för att kunna säga med säkerhet att den har kommit från andra sidan Öresundsbron.

En populär dansk stolsmodell som många tycker om är den klassiska Y-stolen som designats av Hans J Wegner. Denna designklassiker kallas även för Wishbone Chair. Hos Carl Hansen & Søn (se länk ovan) hittar du en tolkning av denna stol skapad av Ilse Crawford som designat stolarna med färgstarka men ändå mjuka färger.

Just Y-stolen kan passa väldigt bra till en stilren lampa över matbord om du vill få lite mysigare stämning. Om du är lite klurig så matchar du den med en taklampa matbord lyses upp på ett bra sätt med. Kanske med dimmereffekt för middagar då ingen vill se alltför tydligt det som ligger på tallriken. Det var lite dansk humor!

Här kan du se mer om känslan i dansk design:

Det finns även andra typer av designade möbler som har mer uttrycksfull design och som inte kan beskrivas som enkel Det kan vara dekorativa soffor eller bord med intressanta former. Carl Hansen & Søn har ett brett utbud av designade möbler och de arbetar med välkända namn inom dansk design.

Därmed kan du lätt hitta allt du behöver till ditt kök eller matplats och kombinera. Oavsett vilken typ av möbel du väljer att köpa och om den ska matcha din matbordslampa eller inte så kan du vara säker på att den kommer att se bra ut i ditt hem och bidra till en unik atmosfär om den är dansk! (Det var också lite dansk humor men faktiskt sant!)

danska drottningen
Danmarks drottning är konstnär och designer.

Välj rätt lampa för matbord och möbler för ditt hem

Att välja rätt möbler i dansk design för ditt hem kan vara en utmaning. Detta helt enkelt för att nästan allt som har designats i Danmark ser fint ut. När du ser fina bilder på en lampa över soffbord eller dekorativa inslag som små trä-apor så vill du ha alltihop. Detta kan dock vara ett misstag.

Det är viktigt att tänka på vilken stil som passar bäst in i rummet och hur det kommer att se ut när alla möblerna är på plats. Du vill inte skapa röra som du sedan lyser upp med världens bästa matbordslampa!

Om du har en öppen takstol ska du förstås också tänka på hur lampan över matbordet kommer att te sig. Hur ska du fästa den? Det praktiska är minst lika viktigt som det estetiska. Detta blir väldigt viktigt för dig som har unika rum där takhöjden skiljer sig lite från normen.

För att hjälpa dig att välja rätt möbler och lampor med dansk design ska du först och främst tänka på vad som kommer att passa rummet.

Därefter kan du ponera:

  1. Vilka material tycker du om?
  2. Vilka material finns redan i rummet?
  3. Behöver du lagring med din nya möbel?
  4. Ska möbeln klara av tuffare tag och vatten och mat i köket?
  5. Hur mycket ljus behöver du från en matbordslampa?
  6. Kommer stolen vara bekväm som den är eller krävs det dynor?
Christiansborg palats
Kanske kan du ta lite lampa över matbord inspiration från Christiansborgs palats!

För att få riktigt fin lampa över matbord inspiration kan du skriva ut bilder på lampor och möbler eller klippa i katalog. Klistra sedan på ett vitt papper för att se hur de olika möblerna och lamporna ter sig tillsammans. Det blir givetvis inte exakt som i verkligheten men det borde hjälpa dig att bestämma dig för om du ska välja dansk design eller inte.

Summan av kardemumman är att du bör välja dansk design om du vill ha skandinavisk stil, god kvalitet, modernt men ändå klassiskt samt bekväma möbler och lampor som du kommer att få stor användning av så länge som du vill det!