OVK center energideklaration är en viktig del av miljöarbetet

Energideklarationer är viktiga för det miljöarbete vi gör tillsammans som samhälle. De hjälper oss att se hur mycket energi vi förbrukar och därmed också hur mycket vi skulle kunna minska vårt energiförbrukande med.

Men energideklarationer är inte bara en del av miljöarbetet för samhället i stort. De är också en viktig del av OVK-centrets arbete. OVK-centret arbetar för att hjälpa företag och privatpersoner att göra smarta val när det gäller energi.

Energideklaration – Vad är det och hur går det till?

En energideklaration är ett dokument som visar hur mycket energi ett hus förbrukar. Det är en viktig del av byggnadsprocessen och det är något som alla husägare bör ha. En energideklaration visar hur mycket energi huset förbrukar under olika perioder på året och det gör det möjligt för husägaren att se hur mycket energi de sparar genom att installera energieffektiva produkter.

Energideklarationen innehåller också information om vilka produkter som är mest energieffektiva och det gör det möjligt för husägaren att välja de bästa produkterna för sitt hem. En del kanske inte behöver bytas ut. Om en elpanna fungerar fint så finns det ju ingen anledning att köpa en ny. Men det kan också finnas apparater och maskiner som trots att de fungerar drar på tok för mycket energi.

Här kan du se OVK-centrets personal då de genomför en undersökning och rapport:

Energideklarationens betydelse för bostäder

Energideklarationen är som sagt ett dokument som visar hur mycket energi en bostad förbrukar. Den innehåller information om hur mycket energi bostaden förbrukar per år och ger tips om hur man kan minska sitt energiförbrukande.

Den här deklarationen är viktig för bostäder för den kan leda till stora besparingar på elräkningen. Genom att följa de tips som finns i energideklarationen så kan du minska ditt energiförbrukande med upp till 30 %. Detta betyder att du kan spara tusentals kronor per år på din energi räkning.

Om vi ser på detta i förlängningen så kan det också vara så att du kan sälja din bostad för en större summa när du kan visa hur energieffektiv den här. På så vis kan vi säga att OVK-centrets arbete faktiskt kan öka värdet på bostäder.

Energismarta lösningar för bostäder

Energismarta lösningar för bostäder är ett bra sätt att spara pengar och bidra till bättre miljö. Genom att använda energieffektiva produkter och tjänster kan du minska din energianvändning och därmed också koldioxidutsläppen.

Det finns många olika energieffektiva lösningar för bostäder. Du har allt från solceller till LED-belysning att använda. Var dock noga med att använda LED på ett säkert sätt! Solceller är en av de mest effektiva energikällorna och det finns flera olika typer av solceller som man kan använda sig av. Du kan använda solpaneler för att värma vatten såväl som för att få mer gratis el till ditt hem.

solpaneler på vintern
Det går faktiskt att använda solceller i Sverige även på vintern!

Om du har en grillkåta, hönshus eller kanske en friggebod så kan ju den här typen av uppvärmning dra ner på kostnader för att dra el till de extra byggnaderna. LED-belysning är också mycket energieffektiv och det finns många olika typer av LED-lampor att välja mellan.

Andra energieffektiva lösningar för bostäder inkluderar:

  • Bättre isolering
  • Smarta ventilationssystem
  • Luftvärmepump
  • Jordvärme
  • Elbil och elmoped

OVK-centret jobbar en hel del med den här typen av förbättring av energianvändning. Det blir ju mycket lättare att komma fram till vad som bör göras med hjälp av en väl formulerad och korrekt energideklaration. När vi ser vilka områden vi kan förbättra är det mycket enklare att vara med och bidra till en bättre värld!