Min dammsugare luktar vidrigt, vad kan jag göra?

En dammsugare är ett viktigt verktyg för att hålla ett rent och snyggt hem. Det kan dock vara frustrerande när dammsugaren börjar avge en fruktansvärd lukt som dröjer sig kvar långt efter att du slutat dammsuga. Denna obehagliga lukt kan orsakas av en mängd olika faktorer. Det kan vara så att det luktar på grund av bakterier, mögel eller till och med djurhår.

Lyckligtvis finns det flera steg du kan vidta för att hantera detta problem och eliminera den dåliga lukten. Vi ska ta en titt på hur du kan undvika dålig lukt från din dammsugare. Detta oavsett om det är en robotdammsugare eller en vanlig variant. Vi ska också kika lite på hur du kan få bort dålig lukt då den väl är ett faktum.

Identifiera orsaken till lukten

Innan du kan eliminera lukten är det viktigt att identifiera grundorsaken. Detta är det allra första att göra. Du måste konstatera vad det är som har lett till att det nu luktar apa från din dammsugare. Några av de vanligaste orsakerna till dålig lukt i en dammsugare är:

  • En full eller smutsig påse
  • Igensatta filter
  • Ansamling av skräp i slangar
  • Smuts i dammsugarens borstrulle

Om du har husdjur kan deras päls och kvalster från pälsen samlas i dammsugaren och bidra till den obehagliga lukten. Du behöver inte ha dammsugit ett hönshus för att detta ska inträffa!

gullig valp
Den här gulliga valpen kan vara orsaken till dålig lukt från dammsugaren!

Rengör eller byt ut påsen regelbundet!

En av de enklaste lösningarna för att eliminera den dåliga lukten från dammsugaren är att rengöra eller byta ut påsen. En smutsig påse kan hysa bakterier och mögel vilket orsakar en obehaglig lukt. Om du har en återanvändbar påse ska du tömma den och tvätta noggrant med tvål och vatten. Låt den sedan torka ordentligt innan du dammsuger igen.

Rengör filtren med jämna mellanrum

En annan vanlig orsak till dålig lukt i en dammsugare är ett igensatt eller smutsigt filter. De flesta dammsugare har filter som fångar upp smuts, damm och annat skräp. Med tiden kan dessa filter bli igensatta och det kan bidra till den dåliga lukten. Kontrollera din dammsugares bruksanvisning för att lokalisera filtren och rengöra dem enligt tillverkarens instruktioner. Det kan finnas filter som du inte tänker på och som du därför har missat tidigare.

Rengör slangarna och borstrullen

Slangarna och borstrullen på en dammsugare kan också bli igensatta av smuts och skräp och därmed ge dålig lukt. För att rengöra dessa ska du ta bort slangarna och borstrullen och använd en liten borste eller verktyg för att ta bort all ansamling av smuts och skräp. Du kan också tvätta slangarna och borstrullen med tvål och vatten för att ta bort eventuella kvarvarande lukter. Använd duschen för att få mer kraft och spola bort illaluktande smuts.

Använd bakpulver för att motverka dålig lukt

Bakpulver är en naturlig luftrengörare som kan hjälpa till att absorbera dålig lukt från din dammsugare. Strö helt enkelt bakpulver i påsen eller på mattan innan du dammsuger. Bakpulveret kommer att absorbera lukterna och lämna ditt hem som luktar fräscht och rent. Med bakpulver kan du få bort kvalster från din madrass och då får du ordning på lukten i dammsugaren när du suger bort pulvret!