Köp inte handjagare förrän du läser detta!

En mindre trädgård kanske inte kräver en motorgräsklippare. Det finns också de som tycker att det är trevligare att klippa gräs med handjagare. En handdriven gräsklippare har inte en motor som stör med oljud och den släpper inte ut några gifter. Dessutom får du ju motion när du driver på för hand!

Det finns en rad olika typer av handjagare och du kan lätt hitta en som inte kostar alltför mycket och som fungerar bra. Oavsett vad du ska köpa så är det ju smart att börja med att se på de bästa produkterna som erbjuds. Men är den bästa handjagaren också bäst för dig? Köp inte en handdriven gräsklippare förrän du läser detta!

5 viktiga saker att tänka på innan du köper handjagare

I takt med att folk inser hur enkla saker som en gräsklippare på bensin eller el kan vara dåligt för miljön då ökar intresset för manuell drift. När tomten inte är så stor så är en handjagare ett hållbart alternativ.

I Sverige så är cirka två tredjedelar av gräsklippare bensindrivna. Men även om du lägger om till eldriven gräsklippare så betyder ju inte detta att du är så miljövänlig som du kan vara. Batterier ska också hanteras på rätt sätt och de landar till sist på sopberget.

Den handdrivna gräsklipparen minskar koldioxidavtrycket och erbjuder en lugn och ljudfri upplevelse. Kanske har du sett en granne njuta av att klippa gräset på detta sätt och nu tänker du att du bör göra likadant.

Innan du gör detta betydande köp är det absolut nödvändigt att överväga flera faktorer för att säkerställa att du väljer rätt gräsklippare för din gräsmatta.

Här är 5 av de viktigaste sakerna att tänka på:

  1. Typ av gräs och storlek på gräsmatta

Typen av gräs i din trädgård och den totala gräsmattans storlek påverkar avsevärt valet av gräsklippare. Handdrivna gräsklippare lämpar sig bäst för mindre gräsmattor med mjukare grästyper.

Hårda, ogräsbelagda eller stora gräsmattor kan visa sig vara ansträngande att underhålla med en manuell gräsklippare. Att bedöma gräsmattans storlek och gräs-typ hjälper dig att avgöra om en handdriven gräsklippare är lämplig, eller om en motordriven gräsklippare skulle vara mer lämplig.

Tänk också på lutning. Om du ska putta din handdrivna gräsklippare uppför backar kan det bli jobbigt. Dessutom kommer saker som rötter och stenbelagda partier att gå hårt åt bladen på din handjagare.

  1. Klippbredd och höjdjustering

Klippbredden på en handdriven gräsklippare påverkar den tid och ansträngning som krävs för att klippa din gräsmatta. En bredare klippbredd innebär att färre pass krävs vilket minskar tiden för klippning.

Dessutom är det fördelaktigt att ha en klippare med justerbara klipphöjder vilket möjliggör anpassning beroende på gräsets längd och typ. Detta är något som främjar en sundare gräsmattaväxt.

Du har den här typen av val även för handjagare. Men du får kanske betala lite mer för att få fler finesser som liknar dem som du har med elgräsklippare och bensindrivna varianter.

  1. Bladkvalitet och typ av skärblad

Bladens typ och kvalitet påverkar gräsklipparens klippeffektivitet och livslängd. Handdrivna gräsklippare levereras vanligtvis med antingen haspelblad eller roterande knivar. Rullblad erbjuder exakta sax-liknande snitt. De är idealiska för mjukare gräs medan roterande blad kan hantera tuffare gräs men kan erbjuda mindre precision.

Välj högkvalitativa och hållbara blad som förblir vassa under långa perioder. Dessa kräver mindre frekvent slipning eller byte. Dessutom kan de ju vara ett bättre val om du ska använda handjagaren för att förbereda till exempel för ett hönshus eller en ovanmarkspool.

rostig gräsklippare
Såhär vill du inte att bladen ska se ut!
  1. Ergonomi och manövrerbarhet

Komfort och användarvänlighet bör stå högt på din lista över överväganden. Leta efter en gräsklippare med ergonomiska handtag för att minska belastningen på händer och handleder. Tänk också på klipparens vikt och hjuldesign.

En lätt design med stora  hjul blir lättare att skjuta och manövrera runt din gräsmatta. Detta särskilt när det finns sluttningar eller ojämn terräng. Hjulen är verkligen viktiga så detta vill du inte missa då du ska köpa handjagare!

  1. Underhåll och förvaring av din handjagare

Handdrivna gräsklippare kräver i allmänhet mindre underhåll jämfört med sina motoriserade motsvarigheter, men visst underhåll är fortfarande nödvändigt för att hålla dem i optimalt skick. Regelbunden rengöring, vässning av knivar och tillfällig smörjning är nödvändiga underhållsuppgifter.

Tänk också på det tillgängliga lagringsutrymmet i ditt hem. De flesta manuella gräsklippare har en kompakt design, men det är viktigt att ha ett lämpligt utrymme för att förvara gräsklipparen för att skydda den från väder och vind och förlänga dess livslängd.

Om du vill att dina barn ska vara med och sköta trädgården för att främja deras kognitiva utveckling så är den handdrivna gräsklipparen ett smart val. Den kan vara säkrare än att låta barn hantera en handdriven gräsklippare så länge detta sker under uppsikt.

jobba i trädgården
Engagera de unga i trädgården på ett säkert sätt!

En snabb jämförelse av 3 olika typer av gräsklippare:

Kriterier Handjagad gräsklippare Elektrisk gräsklippare Bränsledriven gräsklippare
Miljöpåverkan Mycket låg: Inga utsläpp och ingen energiförbrukning. Måttlig: Använder elektricitet men har lägre utsläpp jämfört med bränsleklippare. Hög: Släpper ut koldioxid och andra föroreningar.
Ljudnivå Mycket låg: Fungerar tyst. Måttlig: Generellt tystare än bränsleklippare. Hög: Vanligtvis den mest högljudda bland de tre typerna.
Underhållskrav Låg: Kräver slipning av bladen och ibland smörjning. Måttlig: Kräver hantering av batteri eller sladd, slipning av bladen och ibland rengöring. Hög: Behöver regelbundna oljebyten, utbyte av luftfilter, tändstiftsunderhåll och slipning av bladen.
Inköpspris Låg: Oftast billigare att köpa. Måttlig: Vanligtvis dyrare än handdriven men billigare än bränsleklippare. Hög: Generellt den dyraste att köpa.
Driftskostnad Låg: Inga kostnader för bränsle eller elektricitet. Låg till Mmåttlig: Kostnader för elektricitet eller utbyte av batteri. Hög: Regelbundna kostnader för bränsle.
Manövrerbarhet Hög: Lätt och enkel att manövrera. Variabel: Sladdversioner kan vara otympliga; sladdlösa versioner är mer manövrerbara. Måttlig: Tyngre och kan vara svår att manövrera på trånga ställen.
Lämplighet för Gräsmattans Storlek Små gräsmattor: Bäst för mindre gräsmattor på grund av manuell drift. Små till medelstora Gräsmattor: Lämplig beroende på batterilivslängd eller sladdlängd. Medelstora till Stora Gräsmattor: Idealisk för större gräsmattor på grund av kraft och bränslekapacitet.
Skärprecision Hög: Erbjuder precisa klipp. Måttlig: Skärprecision kan variera. Måttlig: Skärprecision kan variera.
Förvaring Kompakt: Kräver vanligtvis mindre förvaringsutrymme. Kompakt till måttlig: Storlek och design varierar, kräver varierande förvaringsutrymme. Bulky: Kräver vanligtvis mer förvaringsutrymme.
Hållbarhet Hög: Färre delar innebär att färre komponenter kan gå sönder eller fallera. Måttlig: Fler delar och elektroniska komponenter kan leda till fler reparationer. Måttlig till låg: Motor och ytterligare delar är känsliga för slitage och fel.
Energikälla Manuell: Drivs av användarens ansträngning. Elektrisk: Drivs av elektricitet, antingen med sladd eller batteri. Bensin: Drivs med bensin, har vanligtvis en bränsletank.

 

 

Hanjagaren är ett hållbart och bra val

Att välja en handdriven gräsklippare kan vara ett hållbart och givande val som tar dig närmare naturen samtidigt som du sköter om din gräsmatta. Det är dock viktigt att bedöma din gräsmattas specifika behov och förutsättningar innan du köper.

Att balansera aspekter som gräsmattans storlek, bladkvalitet, ergonomisk design, klippbredd och underhåll hjälper dig att hitta den perfekta manuella gräsklipparen som passar dina mål för gräsmattavård och hållbarhetspreferenser. Genom att förstå dessa viktiga element kan du fatta ett välgrundat beslut vilket säkerställer en harmonisk och miljövänlig klippupplevelse.