Hur tvättar jag lakan på rätt sätt?

En god natts sömn är viktig. Och visst finns det inget bättre än att lägga sig i en nybäddad och ren säng efter en lång dag? Men brukar du undra hur ofta du borde tvätta dina sängkläder och hur du får till det perfekta släta lakanet? Kanske behöver du ändra dina tvättrutiner.

Bra lakan är en självklarhet för en bekväm och mysig sömn. Men de samlar på sig smuts, svett och kroppsoljor med tiden vilket kan leda till fläckar, dammkvalster och obehagliga lukter. Det sista du vill ha är svartmögel i dina lakan! Därför är det viktigt att tvätta lakan regelbundet och på ett adekvat sätt för att upprätthålla hygienen och förlänga deras livslängd.

På Hemprodukter ska vi här dela med oss av våra bästa tips om hur man tvättar sina lakan ordentligt.

 

Tvätta på rätt sätt när du ändå tvättar lakanen!

Hur tvättar man lakan på rätt sätt?

Huvudpunkter Förklaring
Frekvens Tvätta lakanen minst en gång varannan vecka
Material Olika tyger kräver specifika tvättråd
Temperatur Varmt vatten kan döda bakterier men kan skada ömtåliga eller färgade lakan
Tvättmedel Använd ett milt eller allergivänligt tvättmedel för att undvika hudirritation
Hygien Tvätta även örngott, madrassskydd och täcken regelbundet
Strykning Strykning kan döda kvarvarande bakterier och göra lakan skarpa och smidiga
Förvaring Förvara lakan på en sval och torr plats för att undvika mögel och lukt

Sortera lakan efter tygtyp och färg

Innan du tvättar dina lakan sortera dem baserat på material och färg. Tyger av liknande kvalitet som bomull eller linne kräver liknande tvättcykler, medan syntetiska material som polyester eller mikrofiber har andra behov. Du tänker på samma sätt som vid soffrengöring eller då du ska tvätta gardiner. Dessutom bör mörka lakan separeras från vita och pastellfärgade lakan för att förhindra färgöverföring.

Kontrollera skötseletiketterna för tvättinstruktioner

Lakan har vanligtvis skötseletiketter vilka ger tvättinstruktioner såsom temperatur, tvättcykel eller strykrekommendationer. Dessa riktlinjer varierar beroende på materialet och märke på lakanen så det är viktigt att du läser dem innan du tvättar. Till exempel kan vissa tyger krympa eller blöda färg när de utsätts för varmt vatten eller blekmedel medan andra kräver skonsamma cykler eller låg värme.

Att välja rätt tvättmedel och vattentemperatur

Välj ett milt eller hypoallergent tvättmedel för att undvika hudirritation eller allergier. Undvik att använda för mycket tvättmedel eftersom det kan skada fibrerna och orsaka tvåluppbyggnad. Vattentemperaturen har också betydelse eftersom varmt vatten kan döda bakterier och ta bort fläckar men det kan å andra sidan skada ömtåliga eller färgade lakan. Kallt eller lagom varmt vatten är säkert för de flesta tyger och är fortfarande tillräckligt för att rengöra lakanen effektivt.

Visst går det att tvätta lakan med naturligt tvättmedel som du gör själv. Men tänk då på vad detta tvättmedel består av. Om det bara är tvål blir det inte rent om du inte handtvättar. Då får du lägga till något som på kemisk väg kommer att lyfta smuts och fläckar ur tyget.

 

Använda sköljmedel och torktumlare

Sköljmedel och torktumlare kan göra lakanen mjukare och ge en fräschare känsla men de kan också lämna rester eller irritera känslig hud. Om du väljer att använda sköljmedel eller torktumlare se till att mäta mängden sköljmedel korrekt och undvik att överbelasta torktumlaren. Alternativt kan du addera vit vinäger eller bakpulver i tvättmaskinen för att neutralisera lukter och mjuka upp tyger.

Torkning och förvaring av lakan

Torka lakanen enligt rekommendationerna på skötseletiketten efter de har tvättats. Hög värme kan skada vissa tyger som silke eller ull så använd låg eller medelhög värme istället. Häng om möjligt lakanen utomhus för att lufttorka i solljus vilket har naturliga desinficerande egenskaper. Förvara sedan lakanen på en sval och torr plats, som en linneskåp eller en låda, borta från direkt solljus eller fukt. Undvik att vika dem tight eftersom det kan orsaka veck.

Att tvätta lakan ordentligt är viktigt för både hygien och komfort. Genom att sortera lakanen efter material och färg, kontrollera skötseletiketterna, välja rätt tvättmedel och vattentemperatur, använda sköljmedel och torktumlare på rätt sätt samt torka och förvara dem torrt kan du behålla kvaliteten och fräschören på dina sängkläder. Kom ihåg att tvätta lakan regelbundet och följ riktlinjerna för att undvika krympning, blekning eller skador. Lycka till med tvätten!

Här får du en genomgång av det viktigaste att tänka på när du ska tvätta lakan: