Hur påverkar värmen i ditt hem dina plantor?

När temperaturerna utanför sjunker så skruvar många av oss upp nivån på elpanna och värmen i element och under golv för att det ska bli varmt och gott inomhus. Men har du någonsin tänkt på hur din hemuppvärmning kan påverka dina inomhusväxter? Det här kan vara bra att veta om inte minst för att du bör placera ditt palettblad träd och andra växter på rätt plats.

Uppvärmningens inverkan på växter beror till stor del på vilken typ av värmesystem du använder och givetvis också på vilka växter du har inomhus. Låt oss utforska några av de vanligaste värmesystemen och deras effekter på växter.

Uppvärmning med varmluft

Varmluftsystem är populära i många hem eftersom de är relativt billiga och enkla att installera. Det kan vara en luftvärmepump eller en vanlig luftkonditionering som även kan användas för värme. Dessa system kan dock ha en negativ inverkan på inomhusväxter. Forcerad luftuppvärmning kan torka ut luften i ditt hem. Det kan få jorden i din växts kruka att torka ut snabbare än vanligt. Dessutom kan den varma och torra luften som blåses ut över rum göra att bladen på dina växter blir torra och spröda. Detta kan till och med leda till lövfall.

ac
En portabel AC som ska användas för värme bör placeras på rätt sätt för att skydda plantor och växter inomhus.

Strålningsvärme kan vara skonsammare

Strålningsvärmesystem som är beroende av värmepaneler, eller rör inbäddade i väggar eller golv, ger en skonsammare form av värme än system med forcerad luft. Denna typ av uppvärmning är mindre benägen att torka ut luften och det är goda nyheter för dina växter. Var dock noga med att inte placera dina växter direkt ovanför eller nära värmepanelerna eftersom det kan orsaka överhettning och skador på dina växter.

Vad kan du göra för att hålla dina växter friska under vintermånaderna när din hemuppvärmning är på?

Här är några tips:

1. Överväg att investera i en luftfuktare för att hålla luften i ditt hem fuktig. Detta kan hjälpa till att förhindra att dina växter torkar ut.
2. Om du använder forcerad luftvärme kan du försöka med en skål med vatten nära dina växter för att tillföra fukt till luften.
3. Undvik att placera dina växter direkt ovanför eller nära värmeventiler eller paneler.
4. Vattna dina växter oftare för att säkerställa att jorden förblir fuktig.
5. Överväg att flytta dina växter till ett rum med en annan typ av värmesystem om de inte trivs på sin nuvarande plats.

många plantor
Ta reda på i butiken hur en växt kommer att klara av inomhusvärmen!

 

Vikten av välmående inomhusväxter

Inomhusväxter kan vara ett bra sätt att föra in lite naturlig skönhet och liv i ditt hem. De renar inte bara luften utan bidrar också till den övergripande atmosfären i rummet. Men som tidigare nämnt kan inomhusmiljön vara hård mot dessa växter. Speciellt under vintermånaderna då inomhusvärmen skruvas upp. Utöver typen av värmesystem finns det andra faktorer att ta hänsyn till som kan påverka dina inomhusväxter såsom nivån av solljus, luftfuktighet och temperatur i rummet.

Ett vanligt problem med inomhusvärme är att den kan orsaka temperaturfluktuationer vilket kan vara skadligt för dina växter. Du kan lindra detta problem genom att hålla dina växter borta från fönster och dörrar som släpper in kall luft. Det är också viktigt att undvika att placera dina växter i direkt solljus vilket kan leda till överhettning och solbränna på bladen.

Vattna så mycket som behövs

Se till att justera ditt bevattningsschema efter behov under vintermånaderna. Luften tenderar att vara torrare på vintern så växter kan behöva vattnas oftare för att hålla jorden fuktig. Det är viktigt att vattna ordentligt men inte att övervattna eftersom det kan leda till rotröta. Stick in fingret i jorden för att kontrollera fuktnivån innan du vattnar, och se till att krukan har ordentlig dränering för att undvika att rötterna blir vattentäta.

Det är viktigt att notera att olika typer av växter har olika behov och att inte alla växter kan överleva under samma förhållanden. Vissa växter kan vara mer känsliga för förändringar i temperatur eller luftfuktighet än andra och kan kräva mer specialiserad vård. Om du är osäker på hur du ska ta hand om en specifik växt, gör lite forskning för att ta reda på dess specifika behov och anpassa din skötselrutin därefter.

Missa inte att du kan använda din bokashi även för plantor inomhus. Detta kan vara extra viktigt när luften är torr och växten behöver mer energi för att orka med.

En annan sak att tänka på är att även om inomhusvärme kan vara skadligt för växter så kan den också vara till hjälp i vissa fall. Om du till exempel har tropiska växter som kräver hög luftfuktighet och varma temperaturer kan ett värmesystem hjälpa till att ge de förutsättningar de behöver för att trivas. Det handlar om att hitta rätt balans och göra justeringar efter behov för att säkerställa att dina växter är friska och glada.

vattenkanna
Glöm inte bort att använda vattenkannan!

Några tips till…

Utöver de tips som nämnts tidigare finns det några andra saker du kan göra för att hjälpa dina inomhusväxter under vintermånaderna. En är att ge dem lite extra kärlek genom att regelbundet inspektera bladen för tecken på skador eller skadedjur. Vintern är en tid då många skadedjur blir mer aktiva så det är viktigt att fånga eventuella angrepp tidigt för att förhindra att de sprids.

Kom ihåg att att ta hand om dina inomhusväxter är en ständigt pågående process och det är viktigt att övervaka dem regelbundet och göra justeringar efter behov. Förutom de faktorer som nämnts tidigare spelar även faktorer som jordkvalitet och krukstorlek roll för växthälsan. Att regelbundet inspektera dina växter för tecken på skador eller skadedjur och gödsla dem kan också bidra till deras allmänna hälsa och tillväxt.

Slutligen kräver inomhusväxter inte bara ordentlig vård utan erbjuder också en fantastisk möjlighet att få kontakt med naturen och förbättra ditt livsrum. Handlingen att ta hand om dem kan också vara terapeutisk och ge en känsla av prestation. Så låt inte inomhusvärme avskräcka dig från att ta in dessa naturliga skönheter i ditt hem. Med lite extra omsorg och uppmärksamhet kan du fortsätta att njuta av inomhusväxternas fördelar året runt.