Hierki i kylen, vad ska stå var?

Kylskåpet är en viktig möbel i våra kök. Vi använder det om och om igen och det är inte så dumt att ha lite koll på var du bör placera vad i din kyl. Ordning och reda, städning på fredag heter det ju. Men om du har god ordning i din kyl måste du inte städa den varje vecka. Det är här kylskåpshierarkin kommer in i bilden. Att veta var du ska lägga dina matvaror i ditt kylskåp kan hjälpa dig att maximera dess effektivitet och hålla dina matvaror fräscha längre.

Här ska vi diskutera de olika nivåerna i kylskåpshierarkin och ge tips om hur man maximerar dess effektivitet.

kyl med mat
Har du koll på vad som ska vara var i kylen?

Nivå 1: Översta hyllan i kylen

Den översta hyllan i kylskåpet är det varmaste området i en kyl. Det gör det idealiskt för förvaring av föremål som inte kräver så mycket kylning. Detta inkluderar färdiga måltider, överbliven lagad mat och dryck såväl som förpackningar med yoghurt. Den översta hyllan är också den mest tillgängliga vilket gör det bekvämt att ta tag i saker som du använder ofta.

Det är dock viktigt att undvika att placera rått kött, fisk eller fågel på översta hyllan. Detta eftersom de kan droppa på och förorena andra livsmedel nedanför. Det är också bra att hålla föremål som är benägna att bli dåliga såsom mejeri- och köttprodukter borta från den översta hyllan för att undvika att de ruttnar snabbt.

Nivå 2: Mellanhyllan

Mitthyllan i kylskåpet är den mest mångsidiga och rymmer ett brett utbud av matvaror. Detta inkluderar mejeriprodukter som ost och yoghurt, samt frukt och grönsaker. Den mellersta hyllan är också en idealisk plats för att förvara matrester och tillagat kött. Detta eftersom den har en jämn temperatur som håller maten fräsch längre.

Det är viktigt att se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan föremålen för att möjliggöra korrekt luftcirkulation och förhindra att saker blandar sig. Om du har många föremål som behöver förvaras i mitten av hyllan så kan du överväga att använda stapelbara behållare för att maximera utrymmet.

I ett bra kyl och frys paket ska det finnas gott om utrymme på mitten av kylen för detta. Men du bör också kunna flytta omkring hyllorna lite för att få till rätt höjd för dina förpackningar som du staplar.

Nivå 3: Nedre hyllan

Den nedre hyllan i kylskåpet är den kallaste och är det bästa stället att förvara rått kött, fisk och fågel. Denna hylla ger en jämn temperatur som håller köttet fräscht längre och förhindrar tillväxten av skadliga bakterier. Det är dock avgörande att förvara rått kött i läckagesäkra behållare för att förhindra dropp och spill som når andra livsmedel.

Dessutom är det en bra idé att placera en bricka eller pappershandduk på den nedre hyllan för att fånga upp eventuella droppar eller spill. Detta kan göra rengöringen av ditt kylskåp mycket enklare.

Nivå 4: grönsakslådorna

Lådorna är designade för att upprätthålla höga luftfuktighetsnivåer vilket gör dem till den perfekta platsen för förvaring av frukt och grönsaker. Dessa lådor hjälper till att bevara färskheten och konsistensen på produkterna. Detta säkerställer att de förblir krispiga och smakrika längre. Det är viktigt att hålla lådorna väl organiserade och separera frukt och grönsaker för att förhindra för tidig förstörelse och lukt som i din Bokashi.

För att maximera effektiviteten i lådorna kan du justera fuktighetsinställningarna baserat på vilken typ av produkter du förvarar. Vissa lådor har ett skjutreglage för fuktighetskontroll som du kan justera för att hålla produkterna fräscha längre.

Nivå 5: Dörrhyllorna

Dörrhyllorna är det varmaste området i kylskåpet vilket gör dem till en idealisk plats för förvaring av kryddor, drycker och andra liknande föremål. Det är här som du ställer drycker från din sodastream maskin som du vill njuta av kalla. Det är dock viktigt att undvika att förvara ägg eller mejeriprodukter på dörrhyllorna eftersom de kan förstöras snabbt på grund av temperatursvängningarna. Ha istället mejeriprodukter och ägg på mittenhyllan där temperaturen är mer jämn.

ägg
Ägg ska förvaras med jämn och sval temperatur och inte gungas fram och tillbaka med kyldörren!