Fördelar och nackdelar med biobränslen du bör känna till

Vi lever i en tid då alltfler intresserar sig för vägar till bättre energi. Energi som vi kan ha gott samvete med. Om du vill njuta av en kamin som extra värmekälla så finns det flera olika modeller att välja från. Ska du elda med etanol, ved eller kanske köpa en kamin på el som du kopplar in i vägguttaget?

För att komma fram till svaret på den frågan kan det vara klokt att börja med att se på biogas nackdelar och fördelar innan du köper en modern etanolkamin för en härlig brasa när det blåser is och snö utanför.

Vad är biobränslen?

Men för att kunna ta upp biogas nackdelar och fördelar så måste vi ju veta vad biobränslen är. Det handlar om bränslen som förnyas. De växer hela tiden och de påverkar inte koldioxidhalten i vår atmosfär.

Senare studier har visat att vi faktiskt kan få billigt biobränsle genom att använda jäst och bakterier som små cellfabriker. Det här kan förstås ses som biobränsle fördelar om vi blickar framåt.

Traditionella biobränslen är till exempel:

 • Etanol (driver bussar såväl som kaminer!)
 • Gas (Dock inte gasol som du till exempel kan använda i förbränningstoaletter)
 • Avfall från industrin
 • Avfall från hushåll
 • Träavfall
 • Halm

Idag kan vi använda den här typen av bränsle för allt från att framställa el till att driva fordon och värma hus.

kamin inomhus
En vedeldad kamin känns inte lika säker som en etanolkamin kan göra…

Biobränslen nackdelar

Vi tar det trista först och ser sedan på fördelarna med biogas.

 1. Det är fortfarande dyrt med lagring av biobränslen och det är fortsatt en stor biogas nackdel. Men det här kan alltså vara på gång att förändras.
 2. Tillverkning av biogas är inte helt fri från koldioxidutsläpp så som man tidigare hoppats på.
 3. Det är mycket svårare att utvinna energi från biobränslen när det är kallt så i vissa regioner kommer den här typen av energi innebära transporter som inte är miljövänliga.
 4. Liksom punkt 3 så handlar denna nackdel med biogas om att detta bränsle inte går att tillverka överallt. Inte bara för att det kan vara kallt. Det finns ju platser där man inte har de råmaterial som ska till för att få fram biogas. Fast även här får vi säga att jäsningsprocessen kan vara något som råder bot på detta problem.

Fördelar med biobränslen

Fördelarna kan sägas överväga biogas nackdelar. När vi använder den här typen av energi så rör det sig trots allt om ren energi som vi hela tiden kan återskapa.

De främsta fördelarna är:

 1. Så länge vi har avfall från träindustrin och andra industrier så har vi också en bra källa till material som vi kan göra biobränsle av. Det ger oss återanvändning av resurser vilket är bra för miljö såväl som vår ekonomi.
 2. Biogas kan användas för så många olika ändamål. Du kan köra på etanol, värma ditt hus med etanolkaminen och även laga mat med samma gas!
 3. Även om viss förorening i samband med tillverkning av biogas kan ses som en av de biobränslen nackdelar som vi inte gillar så är det trots allt tal om en mindre föroreningar jämfört med andra energikällor.
 4. Biogasen är en viktig inkomstkälla för svenska och europeiska jordbrukare och därmed också viktigt för vår ekonomi.
 5. Det går att använda biobränslen för elproduktion vilket ger ett bra alternativ till de fossila bränslen som vi försöker röra oss bort från.
 6. Avfall är en förnybar källa för vi fortsätter ju att producera träprodukter och avfall från hushåll lär inte minska under kommande år. Därmed är det ju väldigt bra att vi har något vettigt att göra med detta avfall.
pellets biobränsle
Pellets är ett biobränsle som tillverkas av avfall från skogsindustrin

Ska du börja använda biobränslen i din vardag?

Om du till exempel går och funderar på en extra värmekälla som en fotogenvärmare eller att göra om i ditt kök så kan biogas vara ett alternativ. Även i en grillkåta så kan biobränslen fungera för matlagning och uppvärmning. Det blir inte sällan mycket billigare med biobränslen som energimetod så tänk på det när du är ute efter att inreda med öppen spis eller kamin.

En kamin på etanol kan ju även vara ett säkrare val än den som du eldar med ved i. Många tycker också att det är trevligare att laga mat med gasspis och gasugn. Var bara medveten om biogas nackdelar innan du väljer. Men som investering i miljön och din ekonomi så kan det absolut vara läge att du aktivt ser dig om efter sätt att bruka biobränslen hellre än el eller ved.

Det går till och med att göra bränsle av plast, kolla här: