Evas personliga guide till fårskinn och fårfällar på golvet

Jag blev så glad då Hemprodukter bad mig om att skriva en guide on fårskinn. Jag älskar fårfällar som inredning. De är vackra, gosiga och skapar en känsla av värme. Personligen så föredrar jag att köpa den här typen av inredning från lokala butiker på Gotland men det finns förstås butiker online som kan sälja äkta fårskinn billigt tack vare större ruljans på försäljningen.

Jag hjälper dig gärna att utforska fårskinnsmattornas mysiga värld och hur de kan ge en touch av charm och värme till ditt hem. Här är en omfattande guide för att välja den perfekta fårskinnsmatta och använda den effektivt. Jag ska försöka få med allt som jag kan och lite till.

Om du ska köpa fårskinn ska du tänka till och inse att det finns många olika val. Så vi börjar med att så på hur du kan tänka då du väljer ditt lammskinn som det ju också kallas för.

Hillerstorp fårskinn
4.1 av 5
4.1/5
Hultens.se

Mer info

Villi fårskinn
3.9 av 5
3.9/5
Confidentliving.se

Mer info

Curly fårskinn
4.5 av 5
4.5/5
Trendrum.se

Mer info

Molly fårskinn
4.3 av 5
4.3/5
Trendrum.se

Mer info

Att välja perfekt fårskinn för ditt golv

Här är stegen du kan ta för att få den bästa fårskinnsmattan för ditt hem:

Steg 1: Tänk på utrymmet

Tänk först på var du ska placera din lammfäll. Fårskinnsmattor finns i olika storlekar så det är viktigt att känna till det tillgängliga utrymmet i förväg. Vill du ha en liten matta nära din säng för att säkra att fötterna sätts ned på en varm och gosig yta eller är du kanske ute efter en mysig stor fäll i ditt vardagsrum för en touch av lyx?

Ta mått för att säkerställa att den passar det önskade området perfekt. Det bör se ordnat ut så i ett litet rum kan det vara klokt med ett mindre fårskinn även om det då inte blir som en matta som du kan sträcka ut hela kroppen på.

äkta fårskinn
Ett tomt loftgolv med ett gosigt fårskinn är ju så fint!

Steg 2: Välj rätt färg på ditt fårskinn

Fårskinnsmattor kommer traditionellt i naturliga nyanser som vitt, krämfärgat eller brunt. Men färgade fårskinn kan hittas i en regnbåge av färger om du letar efter något mer levande. Tänk på det befintliga färgschemat i ditt rum.

Om din inredning övervägande är mörk så kan en ljusare matta skapa en slående kontrast och vice versa. När du tänker på färg ska du också ponera användningen. Är det vanligt med spill i rummet där du vill ha ditt fårskinn på golvet? Då kan en mörkare nyans vara ett bra val!

Steg 3: Välj rätt typ av lammskinn

Fårskinnsmattor kan vara enkelskinn (ett stycke fårskinn) eller flera skinn som sys ihop för större mattor. Bestäm vilken som fungerar bäst för ditt utrymme. En matta med enkelskinn är idealisk för att drapera över stolar eller vid fotändan av en säng medan en matta med flera skinn kan fungera som mittpunkten i ditt vardagsrum.

När jag handlar den här typen av inredning på Gotland så njuter jag av variationen och möjligheten att skräddarsy. Det är en god anledning till att jag personligen helst vill köpa fårskinn på detta vis.

Med detta sagt så är det klart att du kan hitta bästa varianten för dig även från en lokal möbelbutik eller online. Du får dock vara medveten om att billiga fårskinn inte nödvändigtvis är precis så som det ser ut på bilden.

Läs alltid produktbeskrivningen för att säkra dig om det rör sig om ett enkelskinn eller flera hopsydda bitar.

fårfäll
Såhär ser det ut hemma hos mig med fårskinn och pall i samma stil!

Steg 4: Kontrollera kvaliteten innan du köper fårskinn billigt

Kvaliteten på en fårskinnspläd för golvet beror på dess mjukhet, tjocklek och naturliga lyster. Den ska kännas smidig och plyschig, inte stel eller tunn. Se till att det är en matta av äkta fårskinn och inte en syntetisk kopia – baksidan ska vara läder, inte tyg.

Om du är ute efter att dra ner på din exponering för gifter i tyger är detta extra viktigt. Ett helt naturligt lammskinn är ju utan alla syntetmaterial och gifter som kan finnas i tyger. Men det beror också en del på hantering och hur man har behandlat skinnet. Detta kan du lära dig mer om där du köper det.

Fuskfårskinn – Det finns gott om fuskvarianter som ser ut som och faktiskt också känns som fårskinn. Personligen så tycker jag inte att det är värt att köpa dessa. Min personliga åsikt är att det är bättre att lägga lite mer på ett dyrare äkta fårskinn.

Med detta sagt så är det klart att det ändå kan bli väldigt fint och mysigt med fusklammskinn. Dessa finns det ju gott av på butiker som IKEA och andra möbelaffärer. Då kan du köpa fårskinn billigt men du kommer inte att få samma kvalitet och känsla. Tänk på det.

Här är några tips på hur du ser skillnaden på äkta och fuskfårskinn:

Du kan förstås hitta riktigt god kvalitet på fårskinn rea men då gäller det att vara om sig och kring sig. Jag tycker att detta kan bli för stressigt men om du har tid och ork så är det klart att du kan jaga bästa kvaliteten till bästa priset.

Använd ditt fårskinn på rätt sätt för dig

Jag tror ju att vi alla har en känsla för hur vi vill använda tyger och mattor i våra hem. Men jag ska ändå bidra med några tankar omkring användning. Min erfarenhet av lammskinnsmattor har ändå gett mig en bra bild av hur de kan användas för att skapa den önskade effekten.

Om du väljer att köpa äkta lammfäll så kan vi säga att du tar in en del av naturen i ditt hem. Bara det att du ser något så naturligt som en lammfäll på golvet kan skapa ro i tankarna. Det är något att beakta när du väljer!

Några punkter att tänka på:

Lägg till komfort till ditt golv

Det mest traditionella sättet att använda din fårskinnsmatta är att lägga den på golvet. Oavsett om det är bredvid din säng, under ett soffbord eller i dina barns lekområde så ger en fårskinnet oöverträffad komfort och värme.

Draperat över möbler

Drapera din fårfäll över en stol, soffa eller bänk för en omedelbar ökning av komfort och stil. Det är ett bra sätt att skapa en mysig läshörna eller för att mjuka upp utseendet på en skinnsoffa. Dessutom kan du ju skydda sofftyg med pläden.

fårskinn soffa
Fårskinn kan användas som en filt i soffan

En varm touch till kalla säten

Om du har kalla lädersäten i ditt hem eller på kontoret, eller till och med i din bil, kan en fårskinnspläd vara en förändring under de kallare månaderna. Det ger inte bara en touch av elegans, utan också värme och mjukhet.

Som en sängmatta

Placera en fårskinnsmatta vid fotändan av din loftsäng eller till och med som ett lager ovanpå din madrass för en varm och behaglig sömnupplevelse. De naturliga fibrerna i fårskinnet hjälper till att reglera din kroppstemperatur och håller dig varm på vintern och sval på sommaren.

En fårskinnsmatta ska vara ren!

Kom ihåg att ta väl hand om din fårskinnsmatta. Skaka ut den regelbundet för att hålla den fluffig och använd en fårskinnsborste för att hålla pälsen snygg. Om den blir fläckig ska du rengöra den med en fuktig trasa och mild tvål och låt den lufttorka.

Detta är tips för hur du rengör din fårskinnsmatta:

Några sista tankar…

Slutligen vill jag lägga till att när du väljer och använder en fårskinnsmatta ska du se till att den ger dig glädje. När allt kommer omkring är ditt hem din fristad och oas. Varje del du lägger till bör bidra till en känsla av komfort och lycka.

Själv börjar jag med att kasta ut saker innan jag köper nytt. Kanske bör du först göra dig av med mattan som nu ligger i vardagsrummet innan du börjar se på fårskinn. Det kan vara något som rent energiskt bjuder in den rätta mattan för ditt hem.

Oavsett vad du väljer så hoppas jag att du kommer att njuta av processen att göra ditt utrymme till ditt eget med eller utan fårskinn!

Vad vet du om fårskinn?

Jag vill också dela med mig av några riktigt intressanta fakta om fårskinn som du kanske inte kände till. En del av dessa visste jag inte heller om. Saker som att gotländska lammskinn fått en massa beröm under mässa utan publik var inget jag hade koll på. Men som du redan har förstått så är jag ju väldigt pro just de gotländska lammskinnen!

En annan sak jag djupdök i lite mer var det där med fårskinnsproduktion och miljö i Sverige. Jag fick veta av Hemprodukter att jag kunde skriva fritt om ämnet. Men jag insåg också att detta i sig är något som kräver mer utrymme. Jag föreslår att du läser vidare här för att få veta mer om hur svenska gårdars fårkött och fårskinnproduktion lever upp till krav om klimatvänlighet.

15 spännande fakta om fårskinn:

 1. Slitstarkt material: Fårskinn är en av de mest hållbara djurhudarna som finns. När de vårdas på rätt sätt kan fårskinnsprodukter hålla i årtionden vilket gör detta skinn till ett högt värderat material i många branscher.
 1. Högisolerande egenskaper: Fårskinn ger exceptionell isolering. Det behåller värmen i kylan och avger värme när det är varmt. Detta tack vare krympningen av fårullen som skapar isolerande luftrum.
 1. Hypoallergen natur: Fårskinn är naturligt hypoallergent. Lanolinet i fårskinn kan utgöra en barriär mot damm-kvalster och andra allergener vilket minskar risken för allergiska reaktioner. Perfekt om du vill hålla hemmet fritt från sådant som kan irritera. Trägolv eller klinkers men mjukt fårskinn för att ändå få myset!
 1. Biologisk nedbrytbarhet: Fårskinn är 100 % biologiskt nedbrytbart. I en deponi kommer fårskinn att brytas ner på relativt kort tid vilket bidrar till dess miljövänliga aspekter.
 1. Vattentåligt: Fårskinn är naturligt vattenbeständigt. Ullfibrerna har en kärna som stöter bort vatten medan det yttre lagret av ull kan absorbera upp till 30 % av sin vikt i fukt vilket håller dig torr i våta förhållanden. Vira in dig i fårskinnet då du ska ut till ditt hönshus en regnig höstdag på landet!
 1. Terapeutisk användning: Fårskinn används i hälsovårdsmiljöer för sina tryckavlastande egenskaper. Det kan hjälpa till att förebygga liggsår och ge tröst till dem som är sängliggande.
 1. Flamskyddsmedel: Fårskinn är naturligt flamskyddsmedel. Ull har en hög antändningstemperatur och producerar mindre rök och giftiga ångor än många syntetiska fibrer.
 1. Bekvämt för spädbarn: Fårskinn används ofta för babyprodukter. Det är mjukt, ger värme och dess hypoallergena egenskaper gör det säkert för en babys känsliga hud.
bebis fårskinn
Bebisar och fårskinn är ju en självklar sak!
 1. Absorberande egenskaper: Fårskinn kan absorbera svett omedelbart och kan släppa ut det i luften sju gånger snabbare än syntetiska material vilket gör det idealiskt för skor och idrottskläder.
 1. Lyxigt modematerial: Fårskinn används ofta i exklusiva modeartiklar som jackor, stövlar och handväskor på grund av dess hållbarhet, elegans och värme.
 1. Motståndskraftig mot lukt: Fårskinn är resistent mot bakterier och lukter. Lanolinen i fårskinnet själv-rengör ullen när den vädras ut.
 1. Ljudisolering: Fårskinn har naturliga ljudabsorberande egenskaper vilket gör det användbart i ljudisoleringsapplikationer, särskilt inom musikindustrin.
 1. Rikt på lanolin: Fårskinn är rikt på lanolin som är en naturlig olja som vårdar och mjukgör huden. Det används ofta i kosmetika och hudvårdsprodukter.
 1. Mångsidig användning i interiörer: Inom inredning ger fårskinnsmattor, plädar och kuddar ett element av lyx och värme till alla rum. De ger också en touch av rustik elegans.
 1. Naturlig förnybar resurs: Fårskinn är en naturlig och förnybar resurs. Så länge fåren fortsätter att beta och producera ull kommer det att finnas fårskinn och det gör skinnet till ett hållbart val för många branscher.