Ett kök för barnen som vill vara med

Är ditt kök en plats som ger utrymme till de allra minsta att utvecklas och vara med och laga mat? Det går att göra en hel del i ett kök för att barnen också ska känna sig delaktiga i det som pågår i rummet. Det är klart att det finns stunder då du inte vill ha mindre händer med i leken. Då kan det vara skönt med köksinredning som avleder och distraherar.

Maskiner som barn älskar

Det finns köksmaskiner som barn älskar. Ett exempel är en glassmaskin som är enkel att använda. Det är inte särskilt jobbigt att tillsammans med barn blanda ihop en glass smet och sedan hälla i maskinen. Även små barn kan vara med och göra detta.

När maskinen står och jobbar är det fint med ett lock av glas. Då kan barn stå på en stol bredvid och kika på det som händer inuti maskinen. Det här är en fin aktivitet som också lär barnet något om hur saker och ting fungerar.

Ett annat exempel på köksmaskiner som barn har glädje av är sodastreamern. En sodastream maskin kan leda till att barnen mer aktivt hjälper till med drycker. De får ett större intresse för att dricka annat än läsk och saft. Fast ibland kan ju denna maskin också användas till riktigt onyttiga drycker som både barn och vuxna älskar!

Baka är alltid kul

Ett kök där man kan baka tillsammans är guld värt. Vi bakar ju året om och det här är en aktivitet som de allra flesta barn tycker är kul. Frågan är om det finns plats för baket och hur du kan skapa ett gott utrymme för detta.

Ibland räcker det med ett bra bord och en duk som gör det hela hygieniskt. Ibland kan du vilja ha en bak-skiva under diskbänken som du drar ut för bullbak och pepparkakorna. Tänk på andra viktiga detaljer som förkläden och de prylar som gör det lättare att få till en bra deg.

Ett kök för barnen har definitivt allt det som krävs för att skapa bakglädje!

Lätt att hitta den nyttiga maten

Om du inte har lås på din kyl och frys finns risken för att de små gärna går och kikar i vitvarorna med jämna mellanrum. Ett kök för barn är inrett med tanke på detta. När du köper kyl tänker du på att de små kommer att öppna.

Då är det bra om det finns lådor längst ner som är enkla att dra ut eller tvärtom. Det kan också vara klokt med korgar som du fyller med frukt. Dessa står i barnets höjd. Nu kommer ungen att plocka ut frukt och njuta av den. Det blir nyttiga mellanmål som du håller med om.

Effekter som tillför god stämning

Något som kan göra det extra kul att vara med barnen i köket är effekter som ett bra ljudsystem. Kanske installerar du ett separat ljudsystem för musik och sagor i rummet. Eller så satsar du på en portabel högtalare som du kopplar till din mobiltelefon.

Med bra musik blir det roligare att göra glass, baka och bubbla till vatten. Det blir också mysigt att fortsatt sitta i köket för att njuta av resultaten av den gemensamma aktiviteten. Ett kök för barn kan dra stor nytta av bra högtalare och favoritljudböckerna på plats.