Ett bra hem för hunden, inomhus och utomhus

Redan innan du skaffar hund bör du betänka hur den kommer att trivas i ditt hem. Det går bra att ha hund då du bor i lägenhet såväl som då du bor i hus. Men det finns förstås vissa viktiga fördelar med att bo i ett hem med trädgård.

Hundar behöver komma ut och ibland kan det vara skönt att helt enkelt öppna dörren och låta vovven sköta sig själv i trädgården eller kanske i en praktisk hemmabyggd hundgård på tomten.

Var är vovvens saker?

Med hunden kommer det många viktiga tillbehör. Du lägger pengar på ett fint Rukka säkerhetsbälte men kastar det på hallbyrån då ni kommer in. Ett hem för hunden har krokar, hyllor och platser som är särskilt till för förvaring av hundens tillbehör.

Det handlar både om att du vill hålla koll på vad sakerna finns då de behövs och om att sköta om hundens prylar. Betänk att hunden kanske till och med börjar tugga på hundsaker som du absolut inte tänkt använda på det viset bara för att de ligger slarvigt på golvet!

Hundens saker ska förvaras på ett bra sätt!

Hundar behöver också vila

Var ska jycken vila? Ett hem för hunden är ett hem där det finns lämpliga platser att vila och sova på. Det kan vara en hundkorg eller hundbädd som ställs i köket eller på annan plats. Vad som är en lämplig plats beror på er.

En del skulle aldrig drömma om att låta en hund hoppa upp i soffan medan andra tycker att det är en självklarhet att familjemedlemmen på fyra ben också får mysa framför Tv:n på detta vis. Det gäller att vara tydlig med hur ni vill ha det. Då blir det enklare att inreda hemmet så att det är trivsamt för hunden och alla andra.

Om du skaffar hundkoja att ställa utomhus är det också viktigt att tänka på värmen. Är ditt hönshus isolerat så ska din hund inte ha det sämre än dina kacklande vänner däreute!

Ska ni installera hundlucka?

Det här kan vara en bra lösning om det är så att ni bor på ett sätt som innebär att hunden kan röra sig fritt omkring huset. När det finns grannar som absolut inte vill få oinbjudna vovvar på besök är det viktigt att fundera lite på vilka risker ni tar med den fria utgången.

För många är det skönt att låta hunden uträtta sina behov på egen hand tidigt på morgonen. Det här är givetvis också en räddning för hunden. Det finns snygga hundluckor som inte innebär en säkerhetsrisk för hemmet och som inte leder till att det kommer in kallt drag under kallare årstider.

Är trädgården hundvänlig?

Det beror lite på vilken hund du har och hur det ser ut i trädgården. Det finns hundraser som är grävare. En gräsmatta kan bli väldigt gles då hunden gräver på den med bakbenen. För vissa typer av odling bör du kanske ha ett växthus där hunden inte kommer in.

En grusgång är en spännande sak för många hundar. Var bara beredd på att du kan få fylla på och städa omkring den gången efter att hunden har varit igång! Grusgången är också bra för hunden som vakt då den kommer att höra när någon går på den.

Hundar kan uppskatta fontäner och andra trädgårdsdekorationer som är livfulla. Se bara till att du installerar den här typen av trädgårdsdekorationer på ett sätt som tål vovvens lek och nyfikenhet. Tänk också att du ska ha ett bra staket om din hund inte är kopplad i trädgården. Två meter kräver bygglov men är faktiskt det som krävs för att du med säkerhet ska veta att hunden inte tar sig ut ur din privata hundgård.

Ta hand om din hund såsom den tar hand om dig

Visste du lägre dödlighet och hundägande har ett samband? Din hund tar hand om dig på många sätt. Den skyddar ditt hem och ger dig god anledning till att röra på dig. Dessutom känner du stor glädje tack vare hunden. Är det då inte självklart att du måste ta hand om din hund så som den tar hand om dig?

Hundar kan vara allergiska precis som vi människor. De kan till exempel reagera på kvalster och må riktigt dåligt om det finns gott om detta i ditt hem. Städa för dig och för ditt husdjur! Det finns hundar som har svårt med starka dofter. Om du använder doftolja i hemmet ska du alltså tänka på hur din vovve kommer att uppleva detta.

Betänk hur husets material och inredning påverkar livet för hunden. När det blir dags att köpa något nytt får du inte glömma bort detta. Och inför köpet av hunden är det förstås A och O att gå igenom hur hemmet ser ut och förbereda. Det är nästan lite som att få barn. Skaffa tillbehör, hundsäkra och planera så att livet med hunden blir så bra som det borde vara!