En högtryckstvätt är husets bästa vän!

Om du inte redan har en högtryckstvätt är det dags att skaffa en. Det här är en smart maskin med flera användningsområden. Du tar hand om taket, bilen såväl som gången med plattor med samma maskin. Det blir rent och snyggt på nolltid.

Viktigt att välja rätt högtryckstvätt

Till att börja med ska du komma ihåg att modellen din granne utser till bästa högtryckstvätt inte nödvändigtvis är ditt bästa val och tvärtom. Det kan vara bra med tips och råd från grannar och vänner som redan har köpt högtryckstvättar. Fast börja med att se över dina behov.

Några viktiga frågor att ställa är:

  • Vad kommer du att använda högtryckstvätten till?
  • Var vill du komma åt?
  • Hur hållbar ska tvätten vara?
  • Är det viktigt med ergonomi?

Med svaren på dessa frågor är det mycket enklare att hitta rätt. Om du till exempel vet att du måste komma åt i sprickor som finns på gången vid huset väljer du högtryckstvätten med borstmunstycke. Då kan du gnugga bort mossa samtidigt som du spolar vatten med högt tryck.

Om du vet att du måste ta dig runt flera hinder på garageinfarten för att tvätta bilen behöver du både längre slang och väl tilltagen sladd för elektricitet. Här kan det också vara extra bra med en smidig modell på hjul som är enkel att flytta på.

Många fina användningsområden

Högtryckstvätten är verkligen din bästa vän då den kan användas för skötsel av både hus och bil. När du tänker köpa en högtryckstvätt för att sköta om fasaden ska du passa på att se vad den kan göra med andra delar av ditt hem. Du kan ju till och med städa upp i stort och litet hönshus med denna smarta pryl!

Det är viktigt att få bort mossan från taket!

Vi börjar längst upp på taket. Om taket täcks av mossa finns risk för fuktskador. Pannor som täcks av fuktig mossa som sedan fryser till is riskerar dessutom att spricka. Om det här händer över stora partier av taket är det inte längre lika effektivt som skydd mot väder och vind.

Om skadan på taket inte åtgärdas i tid kan det bli otroligt kostsamt. Högtryckstvätten kan du använda effektivt för att få bort mossan såväl som löv som ligger i takrännor och orsakar stopp. Tänk bara på att stå stadigt och säkert när du tvättar taket!

Här kan du se hur du kan tvätta taket med högtryckstvätt på säkert sätt:

Rena möbler i trädgården

Ett annat område där du gärna vill ha tillgång till högtryckstvätt är platserna i trädgården där ni umgås och äter tillsammans. Trädgårdsmöbler av olika material blir snabbt smutsiga och det kan vara ett gissel att stå med hink och svamp för att gnugga bort allt från damm till fågellort.

Ställ in rätt styrka på högtryckstvätten och gör möblerna inbjudande igen. Det är bara att spola av och sedan låta torka. Det här kan också vara ett bra sätt att förbereda möbler som du vill måla om eller behandla på olika sätt.

Du kan också enkelt spola av ett växthus med din högtryckstvätt. Det kan vara viktigt när du vill få bort smutsen som skymmer solens värmande strålar. Dessutom blir det ju trevligare att sitta och fika i växthuset som har rena glas och plastpartier.

Golv och uteplatser utan smuts

Det är inte bara möblerna som blir smutsiga i trädgården. Uteplatser med golv av plattor såväl som trädäck behöver tvättas av med jämna mellanrum. Med högtryckstvätten går du omkring och spolar av effektivt. Det hela är klart snabbt och utan att du måste böja dig för att komma åt.

En fasad du trivs med

Hur får man rent fasaden som börjar ändra färg på grund av smutsbeläggningar och mossa? Med högtryckstvätten förstås! Hur ofta du behöver måla om en fasad beror en hel del på var du bor och vilken typ av färg den har. Men du kan förlänga fasadens hållbarhet genom att sköta om den och få bort smuts.

När du tvättar med högtryckstvätten går du ju även igenom fasadens yta. Du ser om det har uppstått sprickor någonstans. Då kan du snabbt åtgärda detta och undvika problem med skador som tar sig in under fasaden.

Ren bil på nolltid

Med samma högtryckstvätt som du använder för att få bort mossa på tak och fasad kan du göra rent din bil. Här är det bra om du har en tvätt som har ett särskilt läge för biltvätten. Styrkan bör vara lite mindre än när du till exempel spolar av plattor i trädgården.

Det är bara att duscha bilen med tvätten. Schamponera och duscha igen. Dessutom kan du använda din högtryckstvätt för att komma åt i fälgar och på platser där det inte är så enkelt att spola av med vanlig slang.

Varning!

Det finns en risk med högtryckstvätten för biltvätten och det är att det här jobbet blir väldigt kul. När du tidigare fick vara ifred på parkeringen då du tvättade bilen ska alla i familjen plötsligt hjälpa till. Det kan bli bråk om vem som får tvätta bort mossan från uteplatsen.

Äldre barn kan klara av att sköta högtryckstvätten men detta bör ske tillsammans med vuxen. Lek med den här typen av maskiner är verkligen inte att rekommendera. Det kan skada hus, bil och högtryckstvätt!

Inga barn på taket med högtryckstvätten!