Det behöver inte vara fult med solceller på tak

Visst är det bra att göra något för miljön. Om du samtidigt kan dra ner på elräkningen är det ju en så kallad win win situation. Men måste det se så förbaskat fult ut med solpaneler på taket? Det kan ju behövas flera stycken för att det här ska ge effekt.

Svaret på frågan är nej! Det kan verkligen se riktigt snyggt ut med solceller på tak, men det gäller att välja rätt sort som kan integreras med husets stil och design på ett smakfullt sätt. Dessutom är det förstås viktigt att installationen görs på rätt sätt så att helheten blir rätt.

Solens energi tar aldrig slut

Kanske kommer du ihåg att det när du gick i skolan pratades om att solen skulle slockna någon gång. Även om man ännu inte med säkerhet har lyckats räkna ut vad det är som får solen att brinna och hur det kommer sig att den där elden inte tycks minska eller slockna kan det kännas logiskt att solen ändå måste brinna ut någon gång.

Vi vet inte när det kommer att ske men de prognoser som har gjorts ger oss nummer som flera tusen miljoner år. Det är troligare att vi har sprängt planeten i tusen bitar med kärnvapen innan solen har fått nog och går och lägger sig för evigt!

Med tanke på detta är det alltså riktigt smart att ta till vara på energin som kommer från den brinnande bollen därute i rymden. Den här energin är nämligen gratis. Det är ingen som har lyckats ta patent på den och du kan lätt fånga upp strålarna med solceller på ditt tak!

Förnyelsebar energi på minimalistiskt vis

Minimalism är ett koncept som rimmar väl både estetiskt och tekniskt. Att få ut mesta möjliga funktion på minsta möjliga yta är i hållbarhetens tecken. Att dessutom få solceller på taket utan att det ser fult ut är verkligen ett stort plus.

Diskret solenergi kan kännas välkommen av flera skäl:

  • Du vill inte att alla grannar ska veta att du fiskar upp din energi gratis
  • Du vill inte få objudna gäster som också vill testa solceller utan att betala för det
  • Du vill att huset ska behålla sin stil och karaktär
  • Du vill inte ha farligt tunga saker på ditt tak!

Med ett integrerat solcellstak går det att placera solcellerna på det allra bästa sättet. Betänk att tunnfilmssolpanelerna kan vara så tunna som 2 mm. De är samtidigt flexibla och klarar de påfrestningar som finns på ett tak.

Från taket är det enkelt att ansluta solcellerna till husets olika funktioner. Det går att koppla till skorsten, takfönster, ränndalar såväl som huvar utan att det ser konstigt ut. Det här kan man göra på alla möjliga typer av hus. Solenergin kan komma väl till pass i radhuset, villan såväl som på landet i fritidshuset.

Såhär behöver det inte se ut!

Är taksolceller något för er?

Om du inte har ställt frågan tidigare är det dags att göra det nu! Solceller för taket är absolut relevant även på våra nordligare breddgrader. Det du bör ta en titt på är vad du kan spara med installationen. Kanske kan du driva en förbränningstoalett på detta vis och spara ännu mer på din energi och vattenräkning.

Det är inte gratis med de bästa solceller som finns för tak, men det kan gå ganska snabbt att tjäna på investeringen då energiräkningarna kan bli bra mycket mindre. Både på kort och på lång sikt.