Är det dags att renovera köket med ny köksfläkt?

Det är en dröm för många att någon gång i livet få lov att renovera ett kök precis så som man vill ha det. Det brukar vara ganska kostsamt att göra om ett kök och då är det viktigt att du får det precis som du vill ha det. De flesta spenderar trots allt ganska många timmar i köket varje dag så visst finns det goda skäl till att investera lite mer i det.

Att renovera ett kök innebär många beslut och en hel del val som kanske inte alltid är så lätta. Ett av valen brukar vara att välja vilken köksfläkt det ska vara i köket. Du vill ha en fläkt som är snygg, gör sitt jobb och låter minsta möjliga. Matos ska sugas upp utan att du tänker på det!

Tips när du ska välja köksfläkt till ditt nya kök

Här är några tips att tänka på för dig som just nu letar efter en bra köksfläkt till ditt nyrenoveade kök.

Då det blir mycket matos

Oavsett vilken köksfläkt du väljer så är det också viktigt att tänka på vilken typ av mat du lagar. Det påverkar nämligen vilken sorts fläkt du bör investera i. Lagar du ofta mat med starka kryddor och rökutveckling måste du ha en fläkt som verkligen suger in oset och de starka dofterna. Det här är viktigt för att inte doftpartiklarna ska bli hängande i luften och i hemmet.

kök matos
Här kan matos sprida sig från köket till hela huset!

Det handlar inte bara om att stekos faktiskt kan vara farligt att andas in. Om du har ett öppet kök som är samma rum som ditt vardagsrum är det ju inte trevligt att matlagningen känns av för mycket. Tänk på detta när du väljer din köksfläkt!

Ljudnivån ska vara behaglig

Du bör också fundera över ljudnivån på fläkten du väljer. Är du känslig för ljud så blir det ännu viktigare att hitta en så tyst fläkt som möjligt. En ljudnivå på runt 55 db på maximal hastighet är bra för de som känner att ljud stör dem. Högljudda fläktar kan ha en ljudvolym på 70 db och det kan upplevas väldigt störande för många.

Ta en titt på vilken ljudnivå andra maskiner i ditt kök har. Om du tycker att din diskmaskin stör så kan det vara en riktlinje. Men en glassmaskin som surrar under en kortare stund kanske inte kan jämföras med ljudet från en fläkt som är igång oftare.

Beakta din tidigare fläkts kapacitet

Ett annat viktigt tips till dig som ska köpa en ny fläkt är att du väljer en köksfläkt med samma luftcirkulation som den tidigare köksfläkten hade. Vill du byta fläktsystem med ny cirkulationskapacitet krävs det nämligen nästan alltid ett tillstånd från kommunen för detta. 

Installera på rätt sätt!

För att fläkten i köket ska fungera och nå maximal kapacitet är det viktigt att den installeras på rätt sätt. Det finns en del saker du ska undvika när du installerar din nya köksfläkt. Bland annat ska du tänka på hur långt frånluftsrör du har. Ju längre det är desto sämre blir nämligen sugeffekten. 

Tänk också på att undvika böjningar och bockar på frånluftsröret. Det påverkar sugeffekten och helst ska det inte finnas några böjningar och bockar alls. Det här skiljer sig inte stort från det du tänker på då du installerar en förbränningstoalett eller andra köks- och WC-applikationer. Du ska heller aldrig göra en 90 graders böjning i en ventilationsslang. Det är inte bra.