Vilket skydd finns för trägolvet i badrummet?

Trägolv ger en känsla av värme och naturlig elegans till alla rum de installeras i. Ett trägolv i ett vått utrymme som ett badrum kan dock vara benäget att skadas och förstöras. Så om du planerar att lägga ett trägolv i ditt badrum är det viktigt att veta hur du skyddar det från fukt, mögel och röta. Det är viktigt att både förebygga och att aktivt underhålla golvet för att försäkra att skador inte uppstår.

Impregnering är ett måste

Det första och mest avgörande steget för att skydda ett trägolv i ett badrum är vattentätning. Fukt är träets största fiende och vattentätning kommer att hindra vatten från att tränga in i träets yta. Även om badrummet inte har rinnande vatten och toaletten är en förbränningstoalett så kan det bli blött när ni gör rent. Det finns flera alternativ för att vattentäta ett badrumsgolv i trä.

Några möjliga vägar är:

  • Polyuretan – Polyuretan är ett effektivt vattentätande medel som finns i antingen vatten- eller oljebaserade formler. Det skapar ett tydligt skyddande lager som förhindrar fukt från att tränga in i träet.
  • Epoxi – Epoxi är också ett utmärkt vattentätningsmedel som kan appliceras ovanpå träet för att skapa ett skyddande lager. Det är mer hållbart än polyuretan och tål belastning.
  • Tätningsmedel – Tätningsmedel kan appliceras på trägolvet för att skapa en vattentät barriär. Det finns två typer av tätningsmedel – penetrerande och yttätningsmedel. Genomträngande tätningsmedel tränger in i träets yta och ger ett långvarigt skydd medan ytfogmassa sitter ovanpå träet och därför behöver appliceras på nytt med jämna mellanrum.
  • Underlag – Ett underlag kan installeras under trägolvet för att ge ett extra lager av skydd. Det är vanligtvis gjord av mjuka material som kork eller skum och förhindrar att vatten sipprar in i träet.

Underhåll bör ske regelbundet

Även med vattentätning behöver trägolv i badrum regelbundet underhållas för att behålla både utseende och hållbarhet. Du bör få rutin på detta så att du inte låter trät vara fukitgt och obehandlat för länge.

Här är några tips för att underhålla ett badrumsgolv i trä:

  • Torka upp eventuellt spill omedelbart för att förhindra att fukt tränger in i träet.
  • Använd en badrumsfläkt för att avlägsna överflödig fukt från rummet.
  • Använd inte starka kemiska rengöringsmedel eftersom de kan påverka den vattentäta beläggningen och skada träet.
  • Dammsug eller sopa golvet regelbundet för att ta bort smuts och skräp. Du kan till och med låta din robotdammsugare köra en sväng in i badrummet!
  • Applicera vax eller polermedel på golvet med jämna mellanrum för att återställa dess glans och skydda träet.
moppa golv
Gör rent trägolvet på rätt sätt!

Att lägga ett trägolv i ett badrum kräver noggrannt övervägande och planering. Nyckeln till att skydda ett badrumsgolv i trä är vattentätning följt av regelbundet underhåll. Genom att ta dessa steg kan du njuta av skönheten och värmen hos trägolv i ditt badrum samtidigt som du säkerställer dess livslängd.

Trots att det kan tyckas vara mer praktiskt och funktionellt att lägga ett annat golv med tanke på träets känslighet för vatten är den extra mödan värt besväret. Ett trägolv för in naturen i ditt hem och skapar ett vackert badrum med en harmonisk atmosfär.

Skyddsalternativ för ett trägolv i ett badrum Fördelar Nackdelar
Polyuretan Slitstark, klar och vattenbeständig Kan bli gul med tiden
Epoxi Långvarig och tål tung trafik Dyr och svår att applicera
Fogmassa Lätt att applicera och kan appliceras på nytt med jämna mellanrum Behöver appliceras ofta
Underlag Lägger till ett extra lager av skydd Kan vara dyrt och svårt att installera