Vilken typ av golv är bäst för barnens rum?

Att välja rätt golv för ditt barns rum är avgörande eftersom barn spenderar mycket tid på att leka, studera och sova direkt på golvet. Golvet ska inte bara vara bekvämt och säkert för dem utan också tillräckligt hållbart för att motstå spill, fläckar och slitage. Dessutom bör golvet vara lätt att rengöra och underhålla för att hålla ditt barns rum hygieniskt och hälsosamt.

Vi tar en titt på några möjliga golv för barnrummet och deras fördelar.

Heltäckningsmattor: Mjukt och underhållsfritt

Heltäckningsmattor är ett populärt val för barnrum eftersom de är mjuka, bekväma och isolerar mot buller. Den finns också i ett brett utbud av färger, mönster och texturer vilket gör det lätt att matcha med rummets inredning. Men matta på golvet kanske inte är det bästa valet för barn med allergier eller astma eftersom det kan fånga damm, smuts och allergener. Det kan leda till andningsproblem.

Dessutom kan spill och fläckar vara utmanande att ta bort från heltäckningsmattor om de inte är gjorda av syntetmaterial som inte drar åt sig fukt och smuts.

Trägolv: Klassiska men hala

Trägolv är ett klassiskt och elegant val för barnrum. Trä är hållbart, långvarigt och lätt att rengöra. Därmed är detta ett praktiskt alternativ för upptagna föräldrar. Trägolv finns också i en mängd olika ytbehandlingar såsom naturliga, betsade eller målade. Det blir lätt att komplettera alla inredningsdesigner med ett golv av trä.

Men trägolv kan vara hala och det kan vara farligt för barn som älskar att springa och leka. Vi ska komma ihåg att hemmet är den vanligaste olycksplatsen för barn. Vi behöver säkra golv i deras rum! Dessutom kan det vara bullrigt, speciellt när barn hoppar eller tappar saker på golvet. Det hörs också klart och tydligt om du drar ut en hopfällbar säng eller har förvaring under säng på hjul vilket kan störa andra i huset.

Laminatgolv: Prisvärt men begränsad livslängd

Laminatgolv är ett kostnadseffektivt alternativ till trägolv. Det är lätt att installera, kräver minimalt med underhåll och finns i en mängd olika utföranden och färger. Laminatgolv är också slitstarka och motståndskraftiga mot repor, fläckar och blekning, vilket gör det till ett lämpligt alternativ för barnrum. Laminatgolv kan dock vara hala och bullriga, precis som trägolv. Dessutom kan de inte lackeras vilket innebär att den här typen av golv har en begränsad livslängd.

Vinylgolv: Vattenbeständigt men avger skadliga kemikalier

Vinylgolv är ett populärt val för barnrum eftersom det är prisvärt, hållbart och lätt att underhålla. Den finns i en mängd olika utföranden vad gäller textur och design. Ett vinylgolv kan se ut som trä, sten eller kakel. Det kan få det att se ut som dyrare alternativ vilket kan se bra ut.Den här typen av golv är också mjuka och bekväma. Det ökar säkerheten i rummet.

Dessutom är vinylgolvet vattentät och lätt att rengöra. Passar perfekt om det spills målarfärg och annat.Vinylgolv kan dock avge skadliga kemikalier, såsom VOC, som kan påverka inomhusluftens kvalitet.

Korkgolv: Naturligt men lätt att repa

Korkgolv är ett naturligt och miljövänligt val för barnrum. Det är mjukt, varmt och bekvämt. Därmed är det skönt för barn att sitta, leka och studera på golver av kork. Korkgolv är också slitstarka, vattentäta och lätta att underhålla. De är ett praktiskt alternativ när du inte vill lägga så mycket tid på städning.

Det är bara att plocka upp leksakerna och låta din robotdammsugare sköta resten. Dessutom är korkgolvet naturligt antimikrobiellt vilket kan förhindra tillväxten av bakterier och allergener. Korkgolv kan dock lätt repas eller bucklas till och det kan få det att se mindre attraktivt ut.

Gummigolv: Mjukt och stötdämpande

Gummigolv är ett populärt val för barnrum eftersom det är mjukt, halkbeständigt och stötdämpande. Det är också lätt att rengöra. Gummigolv finns i en mängd olika färger och mönster och det går att hitta en stil som gör rummet mer lekfullt. Dessutom är den hållbar och långvarig, vilket gör den till ett kostnadseffektivt alternativ i det långa loppet. Gummigolv kan dock avge en stark lukt. Detta särskilt när de är nyinstallerade.

barn som leker på golv
Barnrummets golv bör vara väl anpassat till barnets lek!

Bambugolv: Miljövänligt men repbenäget

Bambugolv är ett hållbart och miljövänligt alternativ för barnrum. Det är hållbart, behöver inte mycket underhåll och kommer med en mängd olika ytbehandlingar. Bambugolv är också hypoallergena. Det kan gynna barn med allergier eller andningsproblem. Dessutom är detta golv lätt att rengöra och det är vattentätt. Bambugolv kan dock repas och det särskilt av tunga möbler eller husdjursklor.

bambu
Eyy bambugolv kan vara ett bra val för barnets rum!

Klinkergolv: Slitstarkt men kyligt

Klinkergolv är ett populärt val för barnrum eftersom det är slitstarkt, vattentåligt och lätt att rengöra. Den finns i en mängd olika storlekar, former och färger vilket kan skapa ett unikt och personligt utseende. Klinkergolv är också motståndskraftiga mot repor, fläckar och blekning. Men det kan kännas kyligt mot fötterna. Detta kan vara skönt under varma sommardagar men inte lika mysigt på vintern.