Varför bör du använda trädgårdshandskar?

Trädgårdsskötsel är en rolig och terapeutisk aktivitet som kan hjälpa dig att koppla av och komma i kontakt med naturen. Det är ett perfekt sätt att tillbringa din fritid och det kan resultera i vackra blommor, grönsaker och frukter. Men trädgårdsarbete kan också vara utmanande, framför allt om du inte har rätt verktyg och utrustning. Ett av de viktigaste verktygen för en trädgårdsmästare eller en person intresserad av odling är trädgårdshandskarna.

Handskarna är till för att skapa en skyddande barriär för dina händer. Genom att använda handskar kommer trädgårdsarbetet bli mycket mindre riskfyllt och du kommer kunna njuta av både arbete och resultat såväl som de positiva effekterna det har på ditt välmående. Men vad skyddar trädgårdshandskarna emot mer exakt?

Fördelar med trädgårdshandskar

1. Skydd mot skärsår och blåmärken

Trädgårdsskötsel innebär hantering av taggar, vassa kanter och andra material som stenar, kvistar och grenar. Dessa material kan orsaka smärtsamma skärsår, repor och blåmärken. Trädgårdshandskar ger ett extra lager av skydd som kan förhindra att dessa skador uppstår på dina händer.

Detta gäller oavsett om du pysslar med din bokashi kompost där det kan finnas taggiga ingredienser eller om du ska mocka i ditt hönshus. Det är ju onödigt att irritera huden på händerna när du inte måste göra det!

 

Ibland behöver du kanske bara en handske på för att göra jobbet!

2. Bättre grepp

En annan viktig egenskap hos trädgårdshandskar är att de ger ett bättre grepp. Plantering, ogräsrensning och beskärning kräver ett starkt grepp och handskar kan hjälpa dig att uppnå detta. Handskarna kan förbättra ditt grepp så att du kan hantera både verktyg och jord mer effektivt.

3. Skydd mot solbränna

Trädgårdsarbete är en utomhusaktivitet som kräver långa perioder av solexponering. Huden på dina händer är tunn och känslig för solbränna och hudskador. Genom att bära handskar kan du skydda huden på händerna från skadliga UV-strålar.

4. Håller händerna rena och torra

Trädgårdshandskar kan också hålla dina händer rena och torra. De skyddar nämligen din hud från jord, lera och fukt. Med handskar på kan du undvika att bli smutsig och du kan påta i trädgården under längre perioder utan att uppleva att dina händer tar skada. Om du ska rengöra en vattentunna så är det klokt att du använder handskar som även står emot vatten.

5. Skydd mot farliga kemikalier

Bekämpningsmedel och gödningsmedel används ofta i trädgårdsarbete och de kan vara farliga om de kommer i kontakt med din hud. Att bära handskar kan förhindra att dessa kemikalier upptas av din hud vilket kan orsaka irritation och skada din hälsa.

 

6. Förebyggande av infektioner

Trädgårdshandskar hjälper dig att undvika att få infektioner från jordburna sjukdomar som stelkramp. Trädgårdsjord kan vara värd för mängder av bakterier, svampar och mikrober. Trädgårdshandskar kan hålla dina händer rena vilket minskar risken att bli smittad av skadliga bakterier.

7. Minskar risken för blåsor

Trädgårdsarbete involverar ofta repetitiva åtgärder som att gräva och hacka vilket kan leda till blåsor på händerna. Att bära handskar kan minska risken för att utveckla blåsor vilka kan vara smärtsamma och ta lång tid att läka. Superbra om du har en stor gräsmatta och måste skjuta runt en handdriven eller tyngre motordriven gräsklippare.

Att bära trädgårdshandskar kan skydda dina händer, förbättra ditt grepp, skydda huden från solbränna och farliga kemikalier, hålla händerna rena och torra, förhindra infektioner och minska risken för blåsor. Trädgårdsarbete kan vara roligt och tillfredsställande men det kan också vara riskabelt. Därför är det viktigt att ta på sig ett par bra handskar när du påtar i trädgården såväl som då du jobbar i ditt växthus.

Skydda dina händer och din hälsa så att du kan få ut det mesta av din trädgårdsupplevelse!