Våningssäng eller rullsäng, vad är bäst?

Det finns många fina alternativ då du behöver en praktisk säng för sovrummet eller gästrymmet. Ibland kan det vara svårt att avgöra vilken modell som passar bäst. Bland de olika sängalternativen är våningssängar och utfällbara rullsängar två av de mest populära för att maximera utrymmesutnyttjandet i ett rum.

Även om båda alternativen kan vara användbara för att spara utrymme så har de olika funktioner som gör dem unika. I det här blogginlägget kommer vi på Hemprodukter att utforska skillnaderna mellan våningssängar och utfällbara rullsängar för att hjälpa dig att bestämma vilken modell som är bättre för dina behov.

Våningssängar utnyttjar rummets höjd

Våningssängar är en typ av säng där en sängram staplas ovanpå en annan. Sängarna kan fästas i varandra eller vara separata beroende på design. Ibland kallas den här typen av säng för loftsäng. Våningssängar är idealiska för rum med begränsat utrymme eller för familjer med flera barn som delar rum.

En av de betydande fördelarna med våningssängar är att de kan rymma två personer samtidigt som de bara tar upp golvytan för en säng. Denna funktion gör dem till ett populärt val för sovsalar, vandrarhem och sommarläger. Om det bara är tillräckligt högt i tak så kan våningssängen bli ett perfekt val.

En annan fördel med våningssängar är att de kan komma i olika utföranden. Du kan till exempel ha en rullsäng under våningssängen för att få ännu fler sovplatser. Vilken design du väljer beror på rummets storlek, antalet personer som använder sängen och personliga preferenser. Våningssängar kommer också med ytterligare funktioner som förvaringslådor, skrivbord och utfällbara sängar vilket gör dem mångsidiga för olika behov.

Våningssängar har dock också några nackdelar. Den översta britsen kan vara utmanande att komma åt för vissa personer. Speciellt om stegen är dåligt utformad eller svår att klättra på. Denna utmaning kan vara farlig för små barn eller äldre människor. Dessutom kan den översta britsen vara obekvämt nära taket. Detta kan upplevas som klaustrofobiskt för vissa användare.

våningssäng
Våningssängar kan designas på ett kreativt och lekfullt sätt för barnets rum!

Rörbara rullsängar är populära

Trundle sängar, eller rullsängar som vi ofta säger i Sverige, är ett annat populärt alternativ för att maximera utrymmesutnyttjandet. En rullsäng är en typ av säng som glider ut under en annan sängram. Det här fungerar i likhet med en låda på hjul. Utrullade sängar är idealiska för gästrum, barnrum och små lägenheter där utrymmet är begränsat. En av de betydande fördelarna med rullsängar är att de ger ett extra sovutrymme utan att ta upp ytterligare golvyta.

En annan fördel med rullsängar är att de vanligtvis är låga. Det gör dem lätta att komma åt och säkra för barn och äldre. En rullsäng kan vara ett perfekt val för ett barn som ska flytta från spjälsäng till vanlig säng. Trundle sängar finns också i olika storlekar och kan ha flera nivåer så att du får fler sängar i en rullsäng.

Men rullsängar har också vissa nackdelar. Eftersom de vanligtvis ligger nära golvet är de kanske inte lämpliga för personer som har svårt att resa sig från en låg position. Dessutom ger utfällbara sängar på hjul inte lika mycket avskildhet som våningssängar. Det kan också vara en nackdel för vissa användare.

rullsäng
Rullsängar kan ha mycket elegant design och stämma väl överrens med resten av rummets möbler

Några viktiga saker att tänka på

Om du letar efter en säng som ger extra sovutrymme samtidigt som den tar upp minimalt med golvyta så kanske du vill överväga en våningssäng. Våningssängar finns ju i olika utföranden, storlekar och med ytterligare funktioner vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ för olika behov. Om du har flera barn som delar ett rum kan en våningssäng vara ett utmärkt sätt att tillhandahålla individuella sovplatser samtidigt som du maximerar rummets kvadratmeter.

Om du letar efter en säng som ger ett extra sovutrymme för gäster eller för tillfällig användning så kan en utdragbar säng på hjul vara ett bättre alternativ. Trundle sängar är vanligtvis låga vilket gör dem lätta att komma åt och säkra för barn och äldre som kan riskera att ramla ur en vanlig säng. De finns också i olika storlekar och det gör dem till ett mångsidigt alternativ för olika behov.

Valet beror på dina preferenser

I slutändan kommer beslutet mellan en våningssäng och en rullsäng att bero på dina specifika behov och preferenser. Tänk på storleken på rummet, antalet personer som använder sängen och eventuella ytterligare funktioner du kan behöva. Tänk också på de potentiella nackdelarna med varje alternativ och hur de kan påverka din specifika situation.

Tänk på säkerheten

När du väljer en våningssäng eller rullsäng finns det flera viktiga funktioner att tänka på. En av de mest avgörande faktorerna att tänka på är säkerheten. Våningssängar kan vara farliga om de inte är utformade på rätt sätt. Detta särskilt för små barn eller äldre personer. Se till att sängen är stadig och att stegen eller trappan är lätt att klättra på. Se dessutom till att sängramen är av god kvalitet och att den inte är ranglig.

Summan av kardemumman är att både en våningssäng och en rullsäng kan fungera väldigt fint. Dessutom kan du ju kombinera dessa två varianter. Då får du det bästa av båda modellerna!

Här ser du en väldigt fin kombination av våningssängen och trundle sängen: