Vad är bättre – keramik eller porslin?

Att lägga kakel på golv eller väggar är ett framträdande inredningsalternativ som kan ta fram skönheten och elegansen i ditt hem. För många husägare har valet mellan porslin- och keramikplattor alltid varit svårt. Dessa två typer av plattor används ofta som om de vore utbytbara men de har betydande skillnader.

För att du ska kunna fatta ett bra beslut är det viktigt att informera sig om skillnaderna. Skillnaderna kan bland annat innebära ett ökat underhåll eller minskade designvalmöjligheter, och för att hjälpa dig på traven för att hitta rätt beslut för just dig och dina behov har vi tagit reda på de allra mest relevanta skillnaderna mellan porslin- och keramikplattor.

Egenskaper:

Keramiska plattor tillverkas genom att en blandning av lera, vatten och andra naturliga ämnen formas och bränns i en ugn. De finns i en mängd olika färger, ytbehandlingar och texturer och används ofta som väggplattor på grund av deras låga vikt. Porslinsplattor, å andra sidan, är gjorda av en blandning av lera och andra naturmaterial som sedan bränns vid en högre temperatur för att öka sin styrka och densitet. De finns i en mängd olika utföranden, från stenimitation till träfibrer vilket gör dem idealiska för golvbeläggning.

Varaktighet:

Både porslin och keramiska plattor är hållbara, men porslinsplattor är mer robusta och mer motståndskraftiga mot slitage. Porslinsplattor är resistenta mot vatten och fläckar vilket gör dem idealiska för områden med höga fuktnivåer såsom badrum och kök. Perfekt i en duschkabin! Porslinsplattor är också reptåliga och mindre benägna att spricka eller splittras när de utsätts för kraftiga stötar än keramiska plattor.

Design och estetik:

Keramiska plattor erbjuder ett brett utbud av mönster och ytbehandlingar men antalet alternativ är begränsat jämfört med porslinsplattor när det kommer till en punkt. Trots att du kan hitta keramiska plattor med olika mönster, texturer och färger erbjuds de vanligtvis i mindre storlekar. Porslinsplattor finns i ett bredare utbud av storlekar, former och färger och kan till och med efterlikna det naturliga utseendet av trä, sten eller marmor.

plattor för badrum

Underhåll:

Keramiska och porslinsplattor är lätta att underhålla men porslinsplattor kräver mindre underhåll än keramiska plattor. Porslinsplattor kräver inte tätning eftersom de är mindre porösa och för att rengöra dem krävs enbart varmt vatten och milt rengöringsmedel. Keramiska plattor, å andra sidan, behöver regelbunden tätning för att förhindra fläckar och färgblekning vilket kan lägga till kostnader för det totala underhållet.

Typ av platta Keramiska plattor Porslinsplattor
Material Lerblandning, vatten, andra naturliga ämnen Lerblandning, andra naturmaterial
Densitet Mindre tät än porslin Mer tät och hållbar än keramik
Vattentålighet Mindre motståndskraftig än porslin Mer motståndskraftig mot vatteninträngning
Styrka Mindre stark än porslin Mer reptålig och hållbar än keramik
Design Begränsade designalternativ Bredare utbud av mönster, inklusive sten- och träimitationer
Underhåll Kräver regelbunden tätning och underhåll Kräver mindre underhåll än keramik
Kostnad Mindre dyr än porslin Dyrare än keramik
Slitstyrka Slitstarka men mindre reptåliga än porslin Slitstarka och mer reptåliga än keramik

Valet mellan keramiska och porslinsplattor är beroende på din preferens, budget och installationsområde. Om du har en begränsad budget och vill renovera dina väggar kan keramiska plattor vara mer lämpliga. Detta kan också fungerar för utrymmen som förråd och hönshus där du kanske inte bryr dig lika mycket om stil och design.

Men om du letar efter kvalitet, hållbarhet och utökade valmöjligheter är porslin ett perfekt val för ditt kök, badrum eller vardagsrum. Vad du än väljer – se till att rådgöra med en professionell kakelinstallatör innan du fattar några slutgiltiga beslut.