Ska jag riva upp golvet själv?

Om du kan riva upp golv och väggar på egen hand så kanske det finns pengar att spata på detta. Dessutom kan det kännas bra att göra detta arbete manuellt. Oavsett om du tar ner väggar, river upp heltäckningsmattor eller tar bort klinkergolv så finns det något så tillfredsställande i att riva det gamla för att ge plats åt det nya.

Men innan du börjar svinga en slägga i luften är det viktigt att överväga projektets omfattning och de potentiella riskerna. Detta gäller särskilt när det kommer till golvborttagning. Ska du riva upp golvet själv? Det ska vi försöka svara på här.

Det krävs ofta golvborttagning då ett hem ska renoveras

Golvborttagning är en vanlig del av många husrenoveringsprojekt. Oavsett om du uppgraderar ditt kök, badrum eller vardagsrum så är chansen stor att du behöver ta bort det befintliga golvet innan du installerar nya material. De vanligaste typerna av golv som kräver borttagning inkluderar kakel, mattor, trä och vinyl.

Även om varje typ av golv ger sina egna unika utmaningar så finns det några allmänna överväganden som gäller för alla golvborttagningsprojekt. Du bör vara väl medveten om vad som kommer att krävas. Detta oavsett om du ska bryta upp golvet i köket eller i ditt hönshus eller grillkåta.

Fördelar med att göra det själv

En av de största fördelarna med att ta itu med golvborttagning själv är kostnadsbesparingar. Att anlita en professionell golventreprenör kan vara dyrt och arbetskostnaderna kan snabbt öka. Genom att göra arbetet själv kan du spara pengar på arbetskraft och potentiellt få en bättre affär på material. Dessutom kan du ju jobba när du har tid och det kan vara sent på kvällen om du inte har grannar under och omkring dig som störs av detta.

En annan fördel med att göra det själv är tillfredsställelsen av att slutföra ett projekt på egen hand. Det finns något stärkande med att ta på sig en hemrenoveringsuppgift och se till att den slutförs. Dessutom kan du vara stolt över att veta att du har gjort jobbet själv.

riva golv
På med gummistövlarna och riv upp golvet…

Nackdelar med att riva golvet själv

Även om det finns vissa fördelar med att göra själv-golvborttagning så finns det också några betydande nackdelar. Den kanske största nackdelen är risken för skador. Golvborttagning kan vara en fysiskt krävande uppgift. Om du inte har rätt verktyg eller erfarenhet kan du utsätta dig själv för risker som skärsår, blåmärken och andra skador.

Ett annat problem med gör-det-själv-golvborttagning är risken för skador på ditt hem. Om du inte är försiktig kan du av misstag skada undergolvet eller andra strukturella delar i ditt hem. Detta kan leda till kostsamma reparationer längre fram. Du kanske inte ens kan få använda din försäkring efter att själv ha skapat situationen.

Mer om säkerhetsaspekter

Innan du börjar riva upp dina golv är det viktigt att vidta några grundläggande säkerhetsåtgärder. Först och främst bör du alltid bära skyddsutrustning, inklusive handskar, ögonskydd och andningsskydd. Detta kommer att skydda dig från damm, skräp och andra faror.

Du bör också se till att du har rätt verktyg för jobbet. Detta kan inkludera en slägga, kofot, bändjärn och andra rivningsverktyg. Se till att du vet hur du använder dessa verktyg säkert och effektivt innan du börjar.

Bedömning av projektets omfattning

Innan du bestämmer dig för att ta itu med golvborttagning på egen hand är det viktigt att bedöma projektets omfattning. Tänk på storleken på rummet, typen av golv och undergolvets skick. Om du ska ta bort kakel eller trägolv kan du behöva hyra specialutrustning som till exempel en golvskrapa eller kakelsåg. Detta kan öka kostnaden för projektet och kräva ytterligare tid och ansträngning.

Förbered rummet för rivning

När du har bedömt omfattningen av projektet och samlat de nödvändiga verktygen är det dags att förbereda rummet för rivning. Detta kan innefatta att ta bort möbler, golvlister och andra inventarier. Du kan också behöva koppla bort apparater, som ditt kylskåp paket, en större loftsäng och andra möbler som hindrar arbetet med golvet.

trägolv
Någon ska riva detta golv, är det du?

 

Anlita en professionell golventreprenör

Om du inte är bekväm med tanken på att ta itu med golvborttagning själv, eller om projektets omfattning är för stor, kanske du vill överväga att anlita en professionell golventreprenör. En skicklig entreprenör kan se till att jobbet utförs säkert och effektivt och kan ge värdefulla råd om material och designmöjligheter.

När du väljer en golventreprenör ska du se till att göra din research och läsa recensioner från tidigare kunder. Leta efter en entreprenör med erfarenhet av den typ av golv du ska riva och byta ut och be om referenser eller exempel på tidigare arbeten. Du bör också se till att entreprenören har behörighet för den här typen av renovering.