Så får du ordning och reda på hemmakontoret

Handen på hjärtat, hur ser ditt skrivbord ut just nu? Om det är belamrat med allt möjligt kan det vara dags att fundera på olika förvaringslösningar. För det är antagligen inte dig det är fel på, utan förvaringen.

I den här artikeln ska vi se närmre på smarta förvaringslösningar för ditt hemmakontor så att du kan få ordning och lite bättre arbetsro.

Våra bästa förvaringstips är en plats för var sak!

Förvaringslösningar handlar egentligen om en enda sak: att varje pryl ska ha ett hem. Om du tittar på sakerna som brukar ligga och skräpa på ditt skrivbord upptäcker du antagligen att du inte riktigt har något bra ställe att lägga dem på.

Även om du har det så är hyllan, lådan och skåpet kanske för långt bort för att du ska lägga undan saker som du inte använder just nu. Så det viktigaste är att fixa förvaring i närheten av ditt skrivbord där det finns plats för alla dina saker, både stora och små.

Det behöver varken vara dyrt eller tidskrävande att få ordning i hemmakontoret. Här är några tips på enkla lösningar:

Pennskrin eller pennhållare

Pennor är ett måste på hemmakontoret och det kan vara oerhört frustrerande att inte hitta favoritpennan när du behöver den. Satsa på ett fint pennskrin eller en pennhållare.

Fördelen med pennskrinet är att du slipper damm i botten och det ser mindre stökigt ut på bordet, men välj alternativet som funkar för dig. Och på tal om pennor, gör dig av med bläckpennor som inte längre fungerar när du ändå håller på!

Bokstöd minskar stöket i bokhyllan

Du kanske har ett gäng böcker på skrivbordet som du bläddrar i då och då. I stället för att ha dem i en slarvig hög kan du köpa ett par bokstöd, så att böckerna kan stå upp med ryggen utåt på bordet eller på en hylla.

Då blir det lättare att få tag på boken du behöver (det är jobbigt när du behöver boken som ligger näst längst ner i högen.) Dessutom ser det mindre stökigt ut om böckerna står upp, och beroende på hur många böcker du har kan det också ta mindre plats.

Skaffa en hurts med många lådor

Många av sakerna vi använder när vi jobbar är ganska små. Gem, post-it-lappar, suddgummin, sladdar, häftapparat – listan kan göras lång. Ett vanligt stökproblem som många har är att de försöker organisera alla sina små saker i stora byrålådor.
Det här kan visserligen fungera om du har smarta avdelare i lådan. Men om du har möjlighet att investera i nya kontorsmöbler kan det vara bra att satsa på en hurts med många mindre lådor.

Du kan också märka lådorna med lappar så du enkelt kan hitta det du letar efter. Vissa hurtsar kommer med smarta etiketter att skriva på, men du kan också använda en märkmaskin som skriver ut snygga lappar.

Utnyttja utrymmet under datorskärmen

Det finns smarta hyllor för skärmar som har lådor där du kan förvara saker du behöver ha nära till hands. Dessutom kommer skärmen upp lite, vilket är bra för hållningen när du arbetar. Win-win kan vi säga!

Här får du tips för ett minimalistiskt kontor:

Krokar är alltid användbara

Sätt upp lite krokar nära skrivbordet där du kan hänga saker som inte passar att förvara i lådor. Du kan till exempel hänga headset och laptopväskan på en behändig krok. Satsa på stora krokar som passar resten av inredningen på kontoret.

Fler tips för ordning på hemmakontoret

Ibland är problemet inte att vi inte har någonstans att lägga saker utan helt enkelt att vi är lite slarviga. Det kanske inte hjälper hur många gånger vi tänker att vi ska skärpa oss. Helt plötsligt står det fem gamla kaffekoppar på skrivbordet ändå.

En bricka kan vara en enkel lösning på problemet. Ställ disken på brickan och ta med den nästa gång du går till köket. En annan lösning kan vara att ha för vana att använda en termosmugg och att alltid dricka kaffet ur den. Då samlas det inte koppar på samma sätt på skrivbordet, och dessutom hålls kaffet varmt längre.

Göm saker så att de inte syns hela tiden!

Det går också att gömma saker som inte ska synas i skåp. Ett snyggt skåp för ett kylskåp du har på jobbet kan vara väldigt fint. Hyllor med luckor som döljer din sodastream, för läsk och bubbelvatten för gäster, som annars stått på bänken är också klokt.

Skrivbordet-vid-fönstret-knepet

Ett annat knep som funkar för vissa är att ställa skrivbordet vid ett fönster. Om grannarna kan se stöket på din arbetsplats blir du antagligen mer motiverad att plocka undan efter dig när arbetsdagen är slut. Dessutom blir du ofta effektivare och gladare på jobbet om du arbetar i dagsljuset som strömmar in genom fönstret.

Testa dig fram för bästa lösningen för ditt hemmakontor

Vi är alla olika och förvaringslösningar som fungerar för vissa är usla för andra. Testa dig fram. Köp pärmar till de där pappren som ligger och skräpar i en hög. Gör dig av med saker du inte använder. Skaffa lådor du kan gömma allting i.

Bind ihop sladdar som ger ett stökigt intryck. Använd fem minuter i slutet av varje arbetsdag för att plocka undan så att du inte behöver bli stressad av ett stökigt skrivbord när det är dags att jobba igen. Ordning på skrivbordet = bättre koncentration på jobbet, lycka till!