Marktegel – Vad är marktegel och hur används det?

Du har säkert sett marktegel på en och annan uteplats som en form av släta stenar som tål tung vikt. Men vad är denna marksten egentligen, och vilka egenskaper har marktegel som gör det värt att välja detta före annat för trädgårdens gångar och sittplatser?

Vi reder ut begreppen och ser närmre på vad marktegel i trädgården innebär…

Vad är marktegel?

Marktegel är en sorts marksten som är tillverkad för att klara tung belastning och stora påfrestningar. Denna produkt är på framfart och har blivit mer och mer populär i Sverige, mycket tack vare att produkten är såväl beständig över tid som vacker att titta på. 

Med marktegel får du ett jämnt underlag som lämpar sig väl för en gångväg i trädgården såväl som för uteplatser där du ska ha stolar och bord. Det blir lättare att hålla snyggt och trevligare att vistas i trädgården när du får dessa stenvägar och stengolv.

Är det jobbigt att underhålla marktegel?

Nej, det är inte jobbigt att underhålla marktegel. Då ytan på ditt marktegel är motståndskraftig mot i princip allt, även smuts, räcker det i regel om du sopar bort fallna löv och annat löst spill för att markteglet ska behålla sina egenskaper år för år. 

Det betyder att du lätt kan hålla det hygieniskt omkring din grill, få ett slätt och fint golv utan sand och smuts i ditt växthus samt hålla gångvägar i och omkring trädgården fria från mögel och röta.

Värt att lägga till är att det är särskilt populärt att ha marktegel på en garageuppfart. Förutom beständigheten mot saker som olja har marktegel nämligen en skrovlig och lite rå yta som i sin tur bidrar med halkskyddande egenskaper. Perfekt när uppfarten huserar allt från bil till elmoped!

Hur tillverkas marktegel?

Det är vanligt att marktegel tillverkas av en lera med spår av skiffer som i sin tur bränns i höga temperaturer. Det är främst materialet och bränningstekniken som ger markteglet dess goda egenskaper som bland annat inkluderar låg vattenupptagning och hög slitstyrka.

Med hög slitstyrka menar vi alltså att markteglet klarar av saker som:

  • Vintersaltning
  • Spillolja från bil och moped
  • Olja och smuts från grillen
  • Ständigt slitage från de som går på teglet

Var lägger du marktegel?

Marktegel passar i princip överallt, men det är särskilt vanligt att lägga marktegel vid garageuppfarter, uteplatser, bakgårdar, altaner och vid spa- och poolanläggningar. Värt att veta är att marktegel också passar bra på offentliga platser såsom torg. Detta just tack vare de slitstarka och beständiga egenskaperna.

marksten

Vilka mönster passar bäst för marktegel?

Du kan lägga din marktegel precis som du vill, men nedanstående mönster är särskilt populära:

Kvartstensförband och havstensförband

Du lägger i detta fall markteglet i gångriktningen exempelvis på en väg. Dessa mönster ger en lugn känsla då de pekar framåt på ett tydligt sätt.

Fiskbensförband

För att lägga marktegel i fiskbensförband lägger du dem helt enkelt ungefär på diagonalen, så det färdiga resultatet ser ut som fiskben. Att lägga sitt marktegel på detta sätt kräver mer vana hos dig som läggare, men om du tar det lugnt och mäter ordentligt kommer det sannolikt gå bra.

Fiskbensförband passar i sin tur bäst om du vill att markteglet ska ge en känsla av liv och rörelse.

Kvadratförband

När du lägger ditt marktegel i kvadratförband skapar du en känsla av ro, vilket medför att denna typ av sättning passar särskilt bra vid caféer eller på gårdsrum där du vill skapa en behaglig och lugn känsla. Det här kan också vara ett perfekt mönster för en uteplats där du vill ställa en badtunna för bad året om!

Dags för marktegel på din tomt

Nu är du redo att börja planeringen av uteplats, gång, uppfart eller annan plats i din trädgård där marktegel kommer att göra den stora skillnaden. Det här är en investering i ditt uterum så satsa på kvalitet från start!