Hur hård madrass ska jag ha?

En god natts sömn kan göra skillnaden mellan att må bra eller tvärtom bli sjuk och inte orka med vardagen. Med en bekväm och stödjande madrass så kan du få den goda sömnen. Men att välja rätt madrass kan vara en svår uppgift. Detta särskilt när det gäller att bestämma hur hård eller mjuk en madrass ska vara. Hur hård madrass ska du ha? Det är en viktig fråga!

Medan mjuka madrasser erbjuder dämpning så kan en fast madrass ge det nödvändiga stödet din rygg kräver. Vi ska ta en titt på vad du kan tänka på för att komma fram till rätt hårdhet på din madrass.

Förstå mer om din sovställning

Din sovställning spelar en viktig roll för att bestämma rätt nivå av fasthet för din madrass. Om du är en rygg- eller magsovare behöver du en fastare madrass för att hålla din ryggrad i korrekt linje. Men om du sover på sidan är en mjukare madrass mer lämpad för att avlasta tryckpunkter.

sova på sidan
Om du gärna ligger på sidan och sover kan en mjuk madrass fungera bra för dig

Tänk på din kroppsvikt

Din kroppsvikt spelar också en avgörande roll för att bestämma rätt nivå av fasthet för din madrass. Om du är en tyngre person behöver du en fastare madrass för att stödja din vikt och förhindra att den sjunker in i madrassen. Om du däremot är lättare så kommer en mjukare madrass att ge tillräckligt stöd och förhindra tryckpunkter. Då kan du lika gärna sova i en badtunna!

Leta efter högkvalitativa material

Kvaliteten på materialen som används i madrassen kan avgöra dess hållbarhet, komfort och stöd. När du väljer en hård madrass ska du leta efter material av hög kvalitet som memory foam, latex eller högdensitetsskum. Dessa material erbjuder utmärkt stöd och konturer till din kroppsform vilket ger optimal komfort och inriktning.

Tänk på temperaturreglering

En fast madrass kan hålla värmen och orsaka obehag under natten. Om du inte tycker om att sova för varmt ska du leta efter en hård madrass med temperaturreglerande funktioner såsom överdrag som andas eller gelinfunderat skum. Dessa funktioner hjälper till att reglera din kroppstemperatur vilket säkerställer en bekväm nattsömn.

Testa madrassen innan du köper

Innan du köper bör du förstås testa madrassen genom att ligga ner på den i några minuter. Detta ger dig en bättre uppfattning om hur madrassen känns och om den passar dina behov. Var inte rädd för att ställa frågor till säljaren eller begära en provperiod för att säkerställa att madrassen passar dig.

Rätt storlek för din säng

Du ska också vara noga med att få rätt mått. En madrass till en loftsäng kanske inte kan vara mer än 80 cm bred. Om du inte tänker på detta är det lätt hänt att köpa en 90 cm madrass som inte alls kommer att passa!