Hur du budgeterar din hemrenovering – 10 tips för succé

Att renovera hemmet kan bli dyrt. Oväntade kostnader kan dyka upp före, efter och under renoveringen. Kostnadsplaneringens betydelse för att undvika att det drar iväg kan visa sig vara guld värd.

1.     Börja planera din renovering i god tid

Precis som med alla stora åtaganden är framförhållning ett måste. Att göra upp en plan för vad renoveringens samtliga detaljer kommer att kosta kan visa sig bli väldigt klurigt, och saker som du inte tänkt på innan kan behöva räknas in. Dessutom kan researchen av dina tillgångar också ta längre tid än väntat. Det är alltid bra att vara ute i god tid och börja sätta ihop budgeten långt innan renoveringen är tänkt att äga rum.

2.     Undersök lånealternativen om du behöver låna pengar

Om engångskostnaden för renoveringen blir för hög för att riva av på en gång kan du alltid se på möjligheten att finansiera delar av arbetet med kredittjänster. Det finns hemsidor på nätet som kan göra sökandet enklare för den som vill skaffa ett lån genom att visa utbudet av låneförmedlare och deras respektive förmåner. Med den typen av tjänst går det att jämföra lånen och avgöra vilket som passar bäst för dina ändamål.

3.     Gör en noggrann uträkning

Beroende på hur renoveringen är tänkt att göras kan flera saker behöva räknas på. Om du ska ta hjälp av proffs för flera delar av renoveringen behöver du räkna på arbetskostnader. Se också till att göra en utförlig bedömning av vad materialet kommer kosta. Auktoriserade hantverkare bör kunna hjälpa dig med information om detta.

4.     Ta med oförutsedda kostnader

En viss säkerhetsmarginal kommer vara nyttig i uträkningarna. Det kan alltid dyka upp oväntade utgifter. Det kan även vara så att något missas i budgeteringen. Det bästa sättet att undvika problem med dessa kostnaderna är att vara förberedd på dem. Cirka 20% i oförutsedda kostnader kan sägas vara en rimlig marginal.

5.     Ta in flera offerter

När du letar efter de billigaste alternativen bland hemrenoveringsföretag är det ofta helt gratis att be om en offert. Så det finns inget som hindrar dig från att ta in flera offerter från olika firmor, även från företag som du inte känner till sedan tidigare.

Det finns hemsidor som jämför renoveringsfirmor. Genom dessa kan du skicka ut flera offerter till många aktörer samtidigt. Sedan är det bara att jämföra svaren och se vilka du tycker verkar vettiga för dig både vad gäller plan och pris.

6.     Allt behöver inte renoveras

Genom att göra en grundlig undersökning av bostaden kan du komma fram till att det kan sådant som inte behöver renoveras. Behöver du verkligen lägga om kaklet i badrummet, eller räcker det med att måla om det? Detsamma kanske gäller skåpluckorna i köket.

Ett hem innehåller en vidd av beståndsdelar. Det kan mycket väl vara så att vissa saker bara behöver en liten touch upp för att se fina ut igen. En mindre uppdatering kan göra stor skillnad i den totala kostnaden för renoveringen.

7.     Överväg att göra vissa saker själv

Det billigaste sättet att renovera hemmet är förstås att göra det själv. Det kan dock kräva betydligt mer research, men billigt material går att hitta online, och all information som behövs likaså. Ett alternativ kan vara att själv göra vissa delar av renoveringen och låta professionella hantverkare hantera resten. Det ska sägas att en del arbete med till exempel el och VVS måste göras av en yrkesperson. Dessa uppgifter kan du inte ta tag i själv.

8.     Tänk på hållbarheten

Att se till att bostaden renoveras hållbart kan ofta bli mer kostsamt initialt och utgöra en tyngd i budgeteringen. Men i längden kan det löna sig rejält. En stabil grund som är byggd för att hålla en lång tid framöver kommer inte behöva rättas till lika ofta, och en energisnål bostad kommer kosta mindre över tid. Därför är det bäst att ha ett öga mot framtiden när man budgeterar hemrenoveringen. Ingen vinner på ett fuskbygge!

9.     Missa inte fördelarna med ROT-avdraget

Om du själv planerar att använda bostaden som ett hem är sannolikheten hög att du är berättigad till ROT-avdrag vid renoveringen. Det brukar ligga på 30% av kostnaden och kommer vara en ljuspunkt i budgeteringen. Det är viktigt att först dubbelkolla vad som gäller med Skatteverket så att du inte räknar fel.

10.  Låt en professionell hantverkare ta en titt på hemmet

För att se vilka eventuella problem, och höga kostnader, som kan dyka upp, kan en yrkesperson behöva ta en titt innan renoveringen. Även om du känner dig relativt säker på vad som bör göras är ett par extra fackmannaögon bra för att identifiera bostadens behov. Framför allt för dig som planerar att göra delar av arbetet på egen hand.