Använd ROT-avdrag för att renovera ditt hem!

Det är mycket vanligt att behöva renovera hemmet. Det kan vara inför ett nytt tillskott i familjen, eller helt enkelt för att ni har tröttnat på det nuvarande köket. Renoveringar kostar dock en hel del och dessa kostnader kan avskräcka från att genomföra förändringar.

Som tur är finns det så kallade ROT-avdraget att tillgå. Nu ska vi ta en titt på hur du kan använda dig av ROT-avdraget för att renovera hemma…

Vad är ROT-avdrag?

 

ROT-avdraget infördes i december 2008 och innebär att du kan göra avdrag från sin skatt för arbetskostnaden som ingår vid reparation, underhåll samt ombyggnad och tillbyggnad. Så kallat ROT-arbete. Detta avdrag gäller endast om du anlitar någon för att genomföra arbetet. Gör du det själv blir det inte avdrag!

Med rotavdraget kan du dra av upp till hela 30% av arbetskostnaden! Du behöver alltså inte bli ruinerad bara för att huset behöver en rejäl upprustning. Observera att du är obegränsat skattskyldig under det skatteår som arbetet utförs under. Du kan max få dra av 50 000 kronor för rotavdraget. Samtidigt är det olagligt att anställa en närstående om man ska nyttja avdraget.

Det kan du använda ditt rotavdrag till

Som du säkert förstår kan rotavdraget användas till en hel del. Om du är osäker inför din renovation har Skatteverket gjort en lista över allt arbete som ger rätt till rotavdrag. Men för att sammanfatta det hela kan vi generellt sett säga att de flesta typer av arbeten utförda av hantverkare ger rätt till rotavdrag.

Här är några åtgärder som ger rätt till avdraget:

Målning

Hurra, du kan få rotavdrag för målning! När du köper tjänster av en målare kan du således få en skattereduktion med 30% upp till 50 000 kronor. För husägare gäller rotavdraget för all målning, men för dig som bor i bostadsrätt får du nöja dig med invändig målning.

För dig som letar efter en målare du kan nyttja med hjälp av rotavdraget kan det vara klokt att se på HittaMålare.nu. Genom att fylla i formuläret på hemsidan kan du få hjälp snabbt med ditt måleriarbete. Då skickas din ansökan in till de målare som företaget samarbetar med. Du får som småningom en offert. Därefter kan du ansöka om rotavdrag för arbetet och slippa betala fullpris!

Fönsterrenovering

Som du säkert redan är medveten om är fönsterbyte och fönsterrenovation väldigt dyrt. Visst är det inte jättedyrt att byta ett enda fönster i lägenheten men ska du byta alla fönster i ett hus kan det kosta väldigt mycket pengar.

Vänder du dig till en fönsterfirma som monterar dina fönster kan du dock få skatteavdrag och därmed slippa betala hela summan själv. Även här kan en jämförelsesajt för fönsterbyte rekommenderas, nämligen Fönsterarbeten.se.

På deras hemsida beskriver du helt enkelt vilken typ av fönsterarbete du behöver och när du önskar få arbetet utfört. Din ansökan skickas iväg till deras samarbetspartners och som småningom får du ett par offerter att välja mellan.

Tillbyggnad

Överväger du att utöka hemmet, som att förstora badrummet, sätta in en duschkabin, eller göra ett extra sovrum till en ny bebis? Även detta får du rotavdrag för om du vänder dig till en hantverkare för att få jobbet utfört.

Observera att detta inte gäller om du överväger att bygga ett helt nytt hus eller vill genomföra en tillbyggnad av ett helt nybyggt hus. Om du är osäker på om rotavdraget täcker tillbyggnaden av din bostad eller inte är det smart att kolla detta med Skatteverket. På så sätt säkrar du dig om att du kan göra avdrag eller inte innan du anställer en snickare.

Nytt golv

För dig som vill byta golv eller lägga in kakel och klinkers går även detta göra billigare med rotavdraget. Du kan också få golvet slipat om du är i behov av detta med rotavdraget. Du får som sagt enligt lagen göra avdrag upp till 50 000 kronor per år om du uppfyller alla de kriterier som ställs.

Äger du däremot din bostad tillsammans med någon annan kan ni få ett annat avdrag. Hör därför med entreprenören och eventuellt Skatteverket om frågor uppkommer innan renovationen genomförs.

Dessa villkor måste du uppfylla

Innan du köper rotarbete måste du uppfylla vissa villkor. Dessa uppgifter ska upplysas till Skatteverket, men du måste även lämna in korrekt uppgifter till det företag du anlitar.

Arbetet som ska utföras i din bostad måste ägas av dig under den period som arbetet utförs. Du ska också bo eller i varje fall delvist bo i bostaden där arbetet med ROT-avdrag genomförs. Du ska ha fyllt 18 år vid beskattningsårets utgång och du måste vara bosatt i Sverige och betala skatt här för att avdraget ska bli relevant.

Det är också så att du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rotarbete. Det här är individuellt och något som du får kika på. Sist men inte minst måste du också säkra dig om att företaget som utför rotarbetet har F-skatt.

Lycka till med din renovering!