Vilken är den bästa sortens handdesinfektionsmedel?

 

Att förhindra sjukdomar så gott det går är något de allra flesta är intresserade av. Många förebygger genom att satsa på sin hälsa genom exempelvis kost, vitamin tillskott och träning. En annan viktigt faktor för att förhindra sjukdomar är hygien, specifikt handhygien.

Handdesinfektionsmedel har blivit en stapelvara i vårt dagliga liv i kölvattnet av covid-19-pandemin. Det är ett snabbt och enkelt sätt att döda bakterier och virus på våra händer när vi inte kan tvätta dem med tvål och vatten. Har du ett grönt kök kanske det beror på att du är intresserad av miljö och natur, men finns det miljövänliga handdesinfektionprodukter? Men med så många tillgängliga alternativ på marknaden hur kan vi veta vilken som är bäst för våra behov?

Typer av handdesinfektionsmedel

1. Alkoholbaserade handdesinfektionsmedel
Alkoholbaserade handdesinfektionsmedel är den vanligaste typen av handdesinfektion på marknaden. De innehåller etanol eller isopropylalkohol vilket dödar bakterier. Centers for Disease Control and Prevention, USAs nationella folkhälsomyndighet, rekommenderar att man använder handdesinfektionsmedel som innehåller minst 60 % alkohol för effektiv eliminering av bakterier.

2. Icke-alkoholbaserade handdesinfektionsmedel
Alkoholfria handdesinfektionsmedel använder en annan aktiv ingrediens än alkohol för att döda bakterier, till exempel bensalkoniumklorid eller triklosan. De är vanligtvis mindre uttorkande för huden än alkoholbaserade desinfektionsmedel vilket gör dem till ett bra alternativ för personer med känslig hud. Studier har dock visat att icke-alkoholbaserade desinfektionsmedel inte är lika effektiva som alkoholbaserade desinfektionsmedel för att döda vissa typer av virus, såsom influensavirus.

3. Naturliga handdesinfektionsmedel
Naturliga handdesinfektionsmedel innehåller ingredienser som aloe vera och eteriska oljor vilka har naturligt bakteriebekämpande egenskaper. De är vanligtvis alkoholfria och kan vara ett bra alternativ för personer som har ett mer naturligt förhållningssätt till hälsa och hygien.

Det är dock viktigt att notera att inte alla naturliga ingrediensers effektivtet att döda bakterier har bevisats och därför är det viktigt att kontrollera etiketten för de aktiva ingredienserna. Detta är lite som när du väljer att hålla din ovanmarkspool ren med salt istället för klor. Du måste sätta dig in i hur ämnet fungerar och vad som krävs för att du ska få den önskade effekten.

 

Tänk också på hur ofta du gör rent dina händer
Typ av handsprit Aktiv ingrediens Effektivitet Lämplig för
Alkoholbaserad Etanol eller isopropylalkohol Bäst för att döda bakterier, inklusive virus De flesta människor i de flesta miljöer
Icke-alkoholbaserad Bensalkoniumklorid eller triklosan Mindre effektiv för att döda vissa virus Människor med känslig hud
Naturlig Aloe Vera och eteriska oljor Kanske inte lika effektiv som alkoholbaserade desinfektionsmedel Människor som föredrar ett mer naturligt tillvägagångssätt

Här är några ytterligare faktorer att tänka på när du väljer den bästa sortens handdesinfektionsmedel för dig:

– Tillgänglighet
– Varumärkesrykte
– Doft, textur och användarupplevelse
– Pris och valuta för pengarna
– Tilllagda fuktgivande fördelar
– Förmåga att döda bakterier effektivt
– Säker användning för barn eller äldre

 

Kan du hitta produkter som är enkla att få med i handväskan?

Att välja den bästa sortens handdesinfektionsmedel för just dig beror på dina personliga preferenser och behov. Alkoholbaserade desinfektionsmedel är de mest effektiva för att döda bakterier medan icke-alkoholbaserade och naturliga handdesinfektionsmedel kan vara ett bättre alternativ för individer med känslig hud eller de som har ett mer naturligt förhållningssätt.

Det är viktigt att alltid kontrollera etiketten för att säkerställa att handdesinfektionsmedlet är effektivt för att döda bakterier och är säkert att använda på din hud. Kom ihåg att handdesinfektionsmedel bara är ett verktyg i kampen mot bakterier och virus. Regelbunden handtvätt med tvål och vatten är fortfarande det mest effektiva sättet att hålla händerna rena och bakteriefria.

Här är några tips på bra produkter för rena händer: