Varför gör saltlakning köttet saftigare?

Saltlakning är en unik process. Det innebär att man blötlägger kött i en lösning av saltvatten, även kallat saltlag, innan man tillagar köttet. Detta är en teknik som har använts i århundraden för att förbättra köttets smak och konsistens och göra det saftigt och mört. Men vad är det egentligen i saltlagen som gör köttet så saftigt och mört?

Vetenskapen bakom saltlakning

För att ta reda på hur saltlag påverkar kött måste vi gå till vetenskapen för svar som vi kan förstå. När kött blötläggs i en saltvattenlösning bryter saltmolekylerna ner proteintrådarna i köttet vilket får dem att denaturera (förändras). Denna process får proteinerna att rivas upp vilket i sin tur gör att köttet kan behålla mer fukt under tillagningsprocessen.

Det här är bra att veta oavsett om du vill laga gott kött på din grill eller om du bara ska steka det i en stekpanna eller laga i en slowcooker. Dessutom gör saltet i saltlagen att köttet absorberar mer vatten. Vattenmolekylerna i saltlagen attraheras av saltmolekylerna och rör sig in i köttet genom en process som kallas osmos.

Det absorberade vattnet hjälper att hålla köttet fuktigt under tillagningen och förhindrar att köttet torkar ut och blir segt. Mycket bra när du steker eller lagar på högre temperatur under en längre tid.

 

Typer av saltlösningar

Det finns olika typer av saltlösningar, allt från enkla salt- och vattenblandningar till mer komplexa saltlösningar som innehåller örter, kryddor och andra smakämnen. Vilken typ av saltlag som används kan också påverka hur saftigt köttet blir. Till exempel kan saltlag som innehåller socker hjälpa till att göra kött mört och samtidigt addera sötma till smaken.

Faktorer som påverkar köttets saftighet

Även om saltlag kan göra kött saftigare finns det andra faktorer som kan påverka det slutgiltliga resultatet. Till exempel kan både typen av kött och tillagningen avgöra hur saftigt köttet blir. Kött med hög andel fett som fläsk och nötkött tenderar att bli saftigare än magert kött som kyckling och kalkon. Tillagningsmetoder som grillning och stekning kan också göra att köttet tappar fukt vilket resulterar i torrare kött.

 

Att använda saltlag är en användbar teknik för att göra kött saftigare och mer smakrikt. Genom att denaturera proteinet och låta köttet absorbera mer vatten hjälper saltlagen att hålla köttet fuktigt under tillagningen vilket resulterar i ett saftigare och mörare kött. Köttets saftighet beror dock på flera faktorer, inklusive typen av kött, tillagningsmetoden och vilken typ av saltlag som används.

Många är ute efter en köttbit som är mör och saftig och genom att använda saltlakning kan du förhoppningsvis få det resultat du vill. Så prova denna traditionella och beprövade metod du också!