Varför går strömmen när vi slår på vår mikrovågsugn?

Det är inte så ovanligt att strömmen går då du slår på en mikrovågsugn. Detta beror inte alltid på att en propp går. Strömmen kan gå på grund av att mikrovågsugnen drar mer ström än vad kretsen kan hantera. Det gör att strömbrytaren aktiveras för att skydda kretsen från överhettning och potentiellt orsaka brand.

Mikrovågsugnar kräver vanligtvis en dedikerad krets med högre strömstyrka. Det innebär att de inte bör dela samma krets med andra kraftfulla apparater eller enheter som kan få kretsen att överbelastas. Det här ska du tänka på då du installerar en mikro i ditt kök eller kanske i ett pentry på landstället.

Du bör inte ansluta mikron till samma krets som ska hantera en elektrisk badtunna, diskmaskinen, din sodastream maskin och glassmaskin! Det kanske känns praktiskt att använda grenuttaget för alla dessa elektriska prylar men det är sällan en smart lösning. Förr eller senare glömmer du bort att du inte kan ha alla igång samtidigt!

grenuttag
Ett grenuttag är praktiskt men tänk på vad du ansluter och vad som ska jobba samtidigt!

Vad ska du göra när mikron får strömmen att slå av?

Om din mikrovågsugn löser ut strömbrytaren bör du undvika att använda den tills problemet är löst. Du kan prova att ansluta mikrovågsugnen till ett annat uttag på en annan krets för att se om problemet kvarstår. Om problemet kvarstår kan du behöva kontakta en kvalificerad elektriker för att inspektera kretsen och mikrovågsugnen för eventuella underliggande problem.

Det kan finnas olika anledningar till att din mikrovågsugn slår ut strömbrytaren:

Överbelastad krets: Kretsen din mikrovågsugn är ansluten till kan vara överbelastad med för många apparater eller enheter. Prova att koppla ur andra enheter från kretsen och se om mikrovågsugnen fortfarande löser ut brytaren.

Defekt mikrovågsugn: Din mikrovågsugn kan ha ett internt fel som gör att den drar för mycket ström. Om så är fallet kan det vara bäst att byta ut mikrovågsugnen eller låta en kvalificerad fackman reparera den.


Felaktig strömbrytare: Själva strömbrytaren kan vara defekt och inte klara av strömbehovet. I så fall bör du kontakta en elektriker för att inspektera och byta ut strömbrytaren vid behov.

Vatten i uttaget: Om det kommer vatten i det elektriska uttaget så går säkringen så att detta inte leder till skador. Du får då torka sladden och uttaget ordentligt innan du använder igen.

Defekt mikrovågsugn: Det är möjligt att det finns ett problem med själva mikrovågsugnen som gör att den drar för mycket ström och löser ut strömbrytaren. I det här fallet kan du behöva reparera eller byta ut mikrovågsugnen.

Ledningsproblem: Det kan vara ett problem med kablarna i ditt hem som gör att kretsen löser ut. Detta kan vara en allvarlig säkerhetsrisk så det är viktigt att en professionell elektriker inspekterar dina ledningar om du misstänker att detta är problemet.

Det är viktigt att aldrig ignorera en utlösningsbrytare som aktiveras eftersom det kan vara ett tecken på ett potentiellt farligt elektriskt problem som kan leda till brand. Om du är osäker på hur du ska felsöka problemet är det alltid bäst att konsultera en professionell elektriker. Det kan du göra online eller genom att ringa till en elektriker nära dig.