Vad kännetecknar bra handsprit för kök och badrum?

I kölvattnet av covid-19-pandemin har handsprit blivit en viktig och självklar del av vårt dagliga liv. Det är ett snabbt och enkelt sätt att döda bakterier och förhindra spridningen av infektioner. Marknaden översvämmas just nu av olika typer av handdesinfektionsmedel och det kan göra det svårare att välja en som faktiskt är effektiv och säker. Men det finns dock ett antal punkter som är bra att undersöka när man är ute efter en ny handsprit.

Alkoholhalten är avgörande

En av de mest avgörande faktorerna att tänka på är alkoholhalten. USA:s motsvarighet till vår folkhälsomyndighet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), rekommenderar en handsprit med minst 60 % alkoholhalt. Alkohol är ett potent bakteriedödande medel som dödar både bakterier och virus. En handsprit med mindre än 60 % alkohol är därmed inte lika effektiv i förhindringen av spridning av infektioner.

Vi ska dock komma ihåg att du inte bara bör ha handsprit på din toalett eller i köket. Detta är en extra insats och inte istället för två och vatten samt korrekt rengöring av ytor som kan fyllas av bakterier.

 

Andra aktiva ingredienser i handspriten

Förutom alkohol innehåller vissa handdesinfektionsmedel andra aktiva ingredienser, såsom bensalkoniumklorid, bensetoniumklorid och klorhexidinglukonat. Dessa ingredienser är mindre uttorkande för huden än alkohol men de är kanske inte lika effektiva mot vissa patogener. Det är viktigt att välja ett handdesinfektionsmedel med aktiva ingredienser som har bevisats döda ett brett spektrum av bakterier.

Handspritens form eller konsistens kan också vara betydelsefullt

Handdesinfektionsmedel kan komma i form av geler, skum eller sprayer och varje typ har sina fördelar och nackdelar. Geler är vanligast och de har en tjock konsistens som lätt sprider sig på huden. Skum är lättare och mer absorberande och lämnar oftast inte en klibbig känsla efter sig medan sprayer är snabbtorkande och bekväma att använda. Vilken typ du än väljer se till att handspriten täcker alla ytor på dina händer och sitter kvar i minst 20 sekunder för att den ska vara effektiv.

Doft och färg – inte bara en smaksak

Vissa handdesinfektionsmedel har tillsatta dofter och färger vilket kan vara tilltalande för vissa människor. Dessa tillsatser kan dock orsaka irritation eller allergiska reaktioner särskilt för de med känslig hud. Det är bäst att välja ett doftfritt och färglöst handdesinfektionsmedel för att minimera risken för biverkningar.

 

Faktorer att beakta Beskrivning
Alkoholhalt Handdesinfektionsmedel bör ha minst 60 % alkoholhalt för maximal effektivitet mot bakterier.
Aktiva ingredienser Välj ett handdesinfektionsmedel med aktiva ingredienser som har visat sig döda ett brett spektrum av bakterier.
Form och konsistens Handdesinfektionsmedel kan komma i form av geler, skum eller sprayer. Välj en handsprit som enkelt täcker alla ytor på dina händer och sitter kvar i minst 20 sekunder.
Doft och färg Dofter och färger kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner särskilt för de med känslig hud. Välj helst ett doftfritt och färglöst handdesinfektionsmedel.

Förutom att utgå från de aspekter som vi redan nämnt finns det andra viktiga saker att tänka på. Kontrollera utgångsdatumet och läs ettiketen för att veta hur handspriten bäst ska användas och förvaras. Och sist av allt – glöm inte att tvätta händerna med tvål och vatten när tillfälle finns!