Vad gömmer sig i din matta?

Mattor är en av de viktigaste inredningsdetaljerna i ett hem. De bidrar inte bara till ditt hems look utan har också ett funktionellt syfte genom att hindra damm, skräp och andra föroreningar från att komma in i hemmet. Men detta kan också göra mattor till en grogrund för bakterier och orenheter.

Situationen kan förvärras om mattan placeras i ett område med där många passerar eller nära en ytterdörr genom vilken människor sannolikt tar in bakterier utifrån. Men vad exakt gömmer sig i din matta? Det ska Hemprodukter reda ut!

1. Smuts, damm och allergener

De dammiga och allergiframkallande föroreningarna som finns i din matta kan utlösa allergier och luftvägssjukdomar. Luftburna föroreningar som finns i mattan kan andas in och orsaka irritation i näsgångarna och halsen. Dessutom kan smuts, damm, mögel och allergener orsaka hudirritation, klåda och rodnad.

2. Bakterier

Mattor bär på skadliga bakterier som E.coli och stafylokocker. Dessa bakterier förökar sig i snabb takt i fuktiga förhållanden och eftersom undersidan av mattan sällan utsätts för luft är den en idealisk grogrund för bakterier. Om filk går med skorna på sig inomhus ökar risken för detta. Har du husdjur är det samma sak!

katt på matta
Har denna kisse rena tassar?

3. Skadedjursangrepp

Dammkvalster kan frodas i mattans fibrer. Hundratusentals av dessa mikroskopiska varelser kan leva i en medelstor matta. Dessa skadedjur kan utlösa astma och allergiska reaktioner. Dessutom kan mattbaggar också skapa hem i mattor vilket orsakar skador på mattans fibrer och lämnar efter sig en obehaglig lukt.

4. Kemikalier

Många kemikalier används vid tillverkning av mattor, inklusive lim, färgämnen och flamskyddsmedel. Dessa kemikalier kan vara cancerframkallande och kan orsaka luftvägssjukdomar eller hudirritation.

Föroreningar Hälsorisker
Smuts, damm och allergener Allergier, luftvägssjukdomar, hudirritation
Bakterier och bakterier Infektioner, illamående, kräkningar och diarré, hudinfektioner
Skadedjursangrepp Astma, allergiska reaktioner, obehagliga lukter och skadade fibrer
Kemikalier Cancerframkallande, luftvägssjukdomar, hudirritation

För att undvika dessa orenheter och bakterier som finns i mattorna är det viktigt med regelbunden rengöring. Ibland kan dammsugning av mattan räcka men andra gånger krävs en rejälare rengöring för att förhindra de olika hälsoriskerna som finns förenade med en smutsig matta.

Det är viktigt att hålla dina mattor rena genom att dammsuga med robotdammsugare eller vanlig dammsugare och rengöra dem regelbundet. Professionella städföretag använder utrustning som är kraftfull nog att utvinna smuts och bakterier vilka kan vara skadliga för din hälsa. En ren matta förhöjer inte bara husets utseende utan håller också hela hushållet friskt. Regelbunden rengöring förlänger också mattans livslängd vilket i längden spar pengar. Så ta hand om dina mattor och njut av en hälsosam och hygienisk atmosfär i ditt hem.