Vad finns i dina luftfräschare?

Luftfräschare är ett samlingsnamn på olika produkter designade för att maskera obehagliga lukter och skapa en fräsch doft i våra hem eller bilar. De kan komma i olika former som sprayer, geler, pinnar och plug-ins. Den här typen av produkt används inte sällan i bilar för att se till att luften i bilen alltid har en god doft.

Alla vill väl ha ett hem som luktar gott oavsett om du föredrar en mer blommig doft eller en nytvättad och fräsch doft. I många år har luftfräschare varit det självklara alternativet för att skapa ett utrymme som doftar gott. Men vad många inte inser är att dessa luftfräschare kan innehålla skadliga kemikalier som faktiskt kan skada vår hälsa.

Vad finns egentligen i dina luftfräschare?

De flesta luftfräschare innehåller en cocktail av kemikalier som kan orsaka andningsproblem, allergier, hudirritation och andra hälsoproblem.

Här är några av de vanligaste ingredienserna i luftfräschare:

1. Dofter: Syntetiska dofter är en av huvudingredienserna i luftfräschare. De flesta av dessa dofter består av en blandning av kemikalier som potentiellt kan vara skadliga.

2. Aerosoldrivmedel: Aerosoldrivmedel används i sprayluftfräschare för att skapa en fin doftdimma vid sprayning. Detta kan dock orsaka andningsproblem om det skulle råkas andas in.

 

3. Flyktiga organiska ämnen (VOC): VOC är kemikalier som släpps ut i luften när vi använder luftfräschare. Dessa kemikalier kan orsaka huvudvärk, yrsel och andra hälsoproblem.

4. Ftalater: Ftalater är en typ av kemikalie som används för att skapa en långvarig doft i luftfräschare. Dessa kemikalier är kända för att störa det endokrina systemet, det vill säga organsystemet i våra och djurs kroppar. Det kan också orsaka hormonell obalans.

5. Formaldehyd: Formaldehyd är en färglös gas som används som konserveringsmedel i luftfräschare. Exponering för denna kemikalie kan orsaka andningsproblem, huvudvärk och allergiska reaktioner. Den finns också i möbler där man till exempel har använt träflis för att skapa en bräda och sedan täckt detta med plast eller annat material.

Vilka ämnen finns i din luftfräschare och vilka är riskerna med dessa ämnen?

Kemisk ingrediens Hälsorisker
Syntetiska dofter Allergiska reaktioner, andningsproblem
Aerosol drivmedel Andningsproblem
Flyktiga organiska ämnen (VOC) Huvudvärk, yrsel, andningsproblem
Ftalater Hormonella obalanser
Formaldehyd Andningsproblem, allergiska reaktioner

 

Alternativ till vanliga luftfräschare:

1. Eteriska oljor: Eteriska oljor är naturliga dofter som kan användas för att skapa en behaglig doft i ditt hem. Dessa kan du sprida med en vanlig diffuser.

2. Bivaxljus: Bivaxljus är ett annat naturligt alternativ som kan hjälpa till att rena luften i ditt hem.

3. Bakpulver: Bakpulver kan användas för att absorbera obehagliga lukter i ditt hem.

4. Färska blommor: Färska blommor kan bidra till att skapa en naturlig och behaglig doft i ditt hem.

5. Luftrenare: Du kan också använda dig av en luftrenare som fungerar med eller utan aromadofter.

Det är viktigt att vara medveten om ingredienserna som används i våra luftfräschare för att undvika att använda produkter som kan vara skadliga för vår hälsa. Genom att välja naturliga alternativ kan vi skapa en fräsch och hälsosam miljö i våra hem utan risker för vår hälsa.