Vad är en tandoor ugn och hur fungerar den?

En tandoor ugn är en traditionell indisk lerugn som används för matlagning i många delar av världen, inte bara i Indien. Folk lagar mat i tandoor ugnar i Pakistan och flera andra länder i Mellanöstern. Det här är en viktig del av dessa kök och ugnen används för att laga en mängd olika rätter som naan bröd, tandoorikyckling och kebab.

I Sverige är det inte så vanligt förekommande med tandoor ugn men en del bygger sina egna. Det är inte så svårt även om det givetvis kan vara bekvämare att köpa en som är redo att använda. Låt oss kika lite närmre på vad en tandoor ugn är och hur den används.

Vad är en Tandoor ugn?

En tandoor ugn är en cylindrisk lerugn som traditionellt används för att laga mat av olika slag. Den har en unik form och design som hjälper till att behålla värmen och att hålla en jämn temperatur. Ordet “tandoor” kommer från det persiska ordet “tanūr”, som betyder ugn. Det är också ordet som används i dagens hebreiska, tanur.

Tandoorugnen är som nämnt gjord av lera och är vanligtvis runt 1-2 meter hög. Ugnen har en rund öppning upptill som används för att placera mat som ska lagas inuti ugnen. Insidan av tandooren är vanligtvis klädd med brandtegel. Det absorberar och fördelar värme jämnt inuti ugnen.

naan
Mjuka naan bröd och stora pitabröd kan tillagas i en tandoor ugn

Hur fungerar en Tandoor ugn?

Tandoorugnen fungerar genom att använda en kombination av direkt värme och strålningsvärme. Den direkta värmen kommer från det brinnande kolet eller veden som placeras längst ner i ugnen medan strålningsvärmen kommer från ugnens väggar.

För att använda tandoorugnen måste du först tända en eld i botten med kol eller ved. När brasan har tänts måste du låta den brinna en stund för att ugnen ska bli varm. Temperaturen inuti tandooren kan nå upp till 900 grader Fahrenheit vilket är idealiskt för att laga vissa rätter. det gäller dock att förstå hur du hanterar maten och ugnen på rätt sätt så att du inte skadar dig!

När tandooren har nått önskad temperatur kan du börja placera matvaror inuti. Maten läggs vanligtvis på spett som sedan sticks in i ugnen genom den runda öppningen i toppen. Strålningsvärmen från ugnens väggar lagar maten medan den direkta värmen från elden i botten ger extra värme.

En av de mest populära rätterna som tillagas i en tandoorugn är naanbröd. Degen kavlas ut till platta skivor och smäller sedan på ugnens väggar. Värmen från ugnens väggar kokar naanen vilket ger den en krispig exteriör och en mjuk insida.

naanbröd
Bara tanken på naanbröd direkt från en tandoorugn kan få det att vattnas i munnen!

En annan populär rätt som tillagas i en tandoorugn är tandoorikyckling. Kycklingen marineras i en blandning av kryddor och yoghurt och spetsas sedan och placeras inuti tandooren. Värmen som strålar från ugnens väggar tillagar kycklingen och ger den en rökig smak och ett krispigt yttre.

Vilka är fördelarna med att laga mat med en tandoorugn?

Det finns flera fördelar med att laga mat med en tandoorugn. För det första gör den höga temperaturen inuti ugnen att maten tillagas snabbt och jämnt. Det resulterar i mört och saftigt kött. För det andra ger strålningsvärmen från ugnens väggar maten en unik röksmak som inte går att replikera i en vanlig ugn.

Här lagas det tandoori kyckling i en hemmagjord tandoor ugn:

En annan fördel med att laga mat med en tandoorugn är att den är mer energieffektiv än en vanlig ugn. Ugnens lerväggar hjälper till att hålla värmen vilket gör att det behövs mindre bränsle för att hålla önskad temperatur. Dessutom kan tandoorugnen användas för att laga en mängd olika rätter. Allt från bröd till kött och grönsaker. Det gör den till ett mångsidigt matlagningsverktyg.

Förutom dess matlagningsfördelar är tandoorugnen också en kulturell ikon. Det har använts i århundraden i många delar av världen och är en viktig del av det kulinariska arvet i dessa regioner. I Indien anses tandoorugnen vara en symbol för gästfrihet och den används ofta för att laga mat till stora sammankomster och festivaler.

Om du inreder med denna ugn i ditt kök lär den ge en helt unik känsla och stämning. Invid saker som din sodastream och glassmaskin så ter den ju sig som något antikt. Helt klart något att beakta om inredning i ditt kök om du har plats för en egenmurad variant.