När kan man gå på nysatta plattor?

Att lägga nytt golv kan vara både mödosamt och kostbart. Därför är det extra viktigt att hålla sig uppdaterad om eventuella rekommendationer kopplade till nylagt golv för att förhindra att det hårda arbetet och pengarna går till spillo.

Klinker är en av de vanligaste golvlösningarna i våra hem. De finns i olika storlekar, former, färger och mönster vilket gör dem lämpliga för olika utrymmen och inredningsstilar. I gröna kök kan du ha gröna plattor och i röda badrum kanske svarta och vita. Det är helt upp till dig och din smak.

Men när du installerar nya plattor kan du undra när det är säkert att gå på golvet utan att skada det. Oroa dig inte – på Hemprodukter har all information du behöver!

Torktiden för kakellim

Kakellim är det lim som håller plattorna på plats på golvet eller väggen. Efter monteringen av plattorna tar limmet lite tid att torka innan du kan belasta dem. I allmänhet beror torktiden av kakellim på olika faktorer, bland annat:

1. Typ av lim: Olika kakellim har olika torktider. Det är viktigt att läsa tillverkarens instruktioner rörande den rekommenderade torktiden.

2. Temperaturen och luftfuktigheten: Högre luftfuktighet och lägre temperaturer kan sakta ner torktiden för kakellim.

3. Tjockleken på limmet: Ju tjockare lim desto längre tid tar det att torka.

4. Typ och storlek på plattor: Större och tyngre plattor kräver mer vidhäftning och följaktligen längre torktid.

Typ av kakellim Torktid
Cementbaserat lim 24-48 timmar
Epoxilim 24 timmar
Förblandat lim 24 timmar
Latexbaserat lim 24-48 timmar

Att gå på nysatta plattor

Nu när vi vet torktiden för kakellimmet, låt oss se när du kan börja gå på och belasta dina nysatta plattor på ett säkert sätt.

1. Områden utan fordon: För områden som inte används för fordon, till exempel kök, vardagsrum, sovrum och badrum, kan du gå på nysatta plattor 24-48 timmar efter installationen. Undvik dock att placera tunga föremål på dem eftersom limmet kanske inte har torkat helt ännu.

2. Fordonsområden: För områden relaterade till fordon, exempelvis garage och uppfarter, bör du vänta i minst sju dagar innan du kör eller går på de nysatta plattorna.

3. Duschutrymmen: För duschutrymmen rekommenderas det att vänta i minst 72 timmar innan du använder duschen. Detta är för att säkerställa att kakellimmet har torkat och därmed inte påverkas av den fukt och ånga som finns i duschutrymmen.

4. Simbassänger: För pooler är detrekommenderat att vänta i sju dagar innan du fyller poolen med vatten. Detta gör att kakellimmet torkar helt och förhindrar skador på plattorna.

pool plattor
Plattor i pool kan behöva lite längre torktid för att sätta sig

För att på ett säkert sätt kunna gå på nylagda plattor krävs både tålamod och förståelse för kakellimmets torktid. Torktiden varierar beroende på typ av lim, temperatur, luftfuktighet, tjocklek, typ och storlek på plattorna. Generellt kan du gå på nysatta plattor 24-48 timmar efter installationen, men för fordonsområden är det bäst att vänta i sju dagar. Det gäller för hus, hönshus och grillkåta!

Våtrum och simbassänger kan också kräva att man väntar en längre tid på grund av risker relaterade till fukt och ånga i dessa områden. Det är viktigt att vänta den rekommenderade tiden innan du går eller använder några föremål på dina nysatta plattor eftersom detta kommer att säkerställa att plattornas hållbarhet och utseende bevaras.