Marksten är ett elegant och praktiskt val

Marksten passar många olika saker i din trädgård. Du kan använda den som dekorativ inramning runt ditt hus. Markstenen kan också fungera som stilfull markering av gräsmattor och rabatter. Med den här typen av trädgårdssten går det att bygga:

  • Gångar
  • Uppfarter
  • Entréer
  • Terrasser
  • Kantstöd för rabatter
  • Murar

När du väljer sten till trädgården är det viktigt att tänka på både funktion och estetik. Du vill ju inte att markstenen ska vara för hög eller för tun. Dessutom bör den matcha din trädgårds stil och så ska du lägga den så att det ser bra ut till exempel på ett jämnt sätt upp till grillkåtor och växthus.

Det finns marksten i olika material, former och storlekar. De vanligaste är kalksten, granit och sandsten. Kalksten har en vitare och mer porös yta medan granit och sandsten är mörkare i färgen. De flesta markstenar är rektangulära, men det finns också markstenar som är avlånga eller runda.

Undersök underlaget då du ska lägga marksten

När du ska lägga marksten är det viktigt att tänka på underlaget. Marken ska vara torr, jämn och fri från gräs och ogräs. Det går bra att lägga marksten direkt på jorden, men om marken är mycket ojämn eller blöt så är det bättre att lägga stenen på en platsspecifik markstensplatta. Det finns markstensplattor i olika storlekar, former och material.

När du har lagt markstenen är det viktigt att kantstenen följer med runt om. Kantstenarna gör att markstenen håller sig på plats och ser snygg ut. Kantstenarna kan vara i samma material som markstenen, eller i ett annat material som till exempel betong eller sten.

marksten bord

Det finns många olika sätt att lägga marksten på. Det viktigaste är att tänka på är funktion och estetik. Med lite planering och eftertanke kan du skapa en stilfull och praktisk markering av ditt hus och din trädgård.

2 viktiga tips när du ska välja marksten:

  1. Storlek och form

Vad som passar bäst av de fyrkantiga, avlånga, oregelbundna, femkantade och runda stenar som finns att välja mellan är upp till den som ska skapa sin nya uteplats, gång eller uppfart.

Oregelbundna stenar ger ett levande intryck. De kan dock vara svårare att passa in och lägga i trädgården. Regelbundet formade stenar är lättare att lägga. Sedan kan det förstås vara så att du vill ha en kombination av olika former.

  1. Material

Stenarna kan vara naturliga och bestå av granit, kalksten, marmor, sandsten eller skiffer. Det finns också stenar tillverkade i betong med eller utan sten-blandning. Naturstenen har en naturlig färgning som skiftar.

Om man önskar ett nött och mjukt intryck tumlas vissa stenpartier. Stenen gjuts av grus, vatten och cement. Det går bra att såga till form och storlek efter önskemål. En nackdel med betongstenarna är att de inte ska saltas på. Då kan betongens kvalitet försämras med tiden.

Det finns alltså olika typer av marksten med olika tjocklek. På en vanlig uteplats går det fint med en tunnare sten som skiffer. Däremot behövs en tjockare sten för att hålla för trycket på en garageuppfart. För att underlätta för dig när du köper stenar för din trädgård och parkering så klassas markstenarna som klarar uppfarten för garage klassade.