Keramiskt glaserat kakel – vad är det?

Det finns så många olika alternativ ute på marknaden idag gällande allt inom bygg och renovering. Ibland kan detta göra att det känns övermäktigt att planera ett renoveringsprojekt och då är det bra att informera sig om vad något faktiskt är och vad dess fördelar är. Keramiskt glaserat kakel är exempelvis något som kanske inte alla vet vad det faktiskt är och vilka fördelar det erbjuder.

Keramiskt glaserat kakel är ett populärt golvalternativ för många hushåll och kommersiella utrymmen. Det är en typ av keramiska plattor som har ett lager av glasyr ovanpå vilket ger dem en polerad och glänsande finish. Detta glasyrskikt tillför flera fördelar inklusive förbättrad hållbarhet, fläckbeständighet och enkelt underhåll. Så, vad är exakt keramiskt glaserat kakel? Det ska Hemprodukter reda ut!

Vad är keramiskt glaserat kakel?

Keramiska glaserade plattor är en typ av keramiska plattor som har ett lager av glasyr ovanpå sin yta. Glasyren är en glasliknande beläggning. Glasyrskiktet appliceras på den torkade och brända keramiska plattan och sedan bränns den igen vilket skapar en skyddande beläggning. Denna beläggning är vanligtvis transparent eller färgad och den ger flera fördelar, bland annat:

– Förbättrad hållbarhet: Glasyrskiktet gör plattan mer hållbar och motståndskraftig mot repor, fläckar och slitage. Detta gör keramiska glaserade plattor till ett utmärkt alternativ för områden med hög trafik eller platser som ofta blir smutsiga eller fläckiga.

– Fläckbeständighet: Glasyrskiktet gör också keramiskt glaserat kakel mer motståndskraftigt mot fläckar och spill eftersom det skapar en icke-porös yta som är lätt att rengöra.

– Lätt att underhålla: Keramiska glaserade plattor är relativt lätta att underhålla eftersom de kräver minimal ansträngning att rengöra och inte kräver varken tätning eller vaxning som vissa andra golvalternativ.

kakel glaserat
Glaserat kakel kan ha många olika mönster och stilar och det håller länge!

Typer av keramiska glaserade plattor

Det finns många olika typer av keramiska glaserade plattor och de kan också variera i storlek, form, färg och struktur. Några vanliga typer av keramiska glaserade plattor inkluderar:

– Tunnelbanekakel: Detta är ett rektangulärt kakel som ofta används i kök och badrum. Det har en subtil och klassisk look som kan fungera i en mängd olika miljöer.

– Mosaikplattor: Denna typ av kakel består av mindre bitar av keramik vanligtvis i en mängd olika färger och mönster. Det kan användas för att skapa intrikata mönster på väggar eller golv.

– Porslinsplattor: Medan porslinsplattor tekniskt sett är en typ av keramiska plattor är det tätare och mer hållbart. Det kan också glasas och det används ofta i högtrafikerade områden som entréer eller korridorer.

Keramiskt glaserat kakel – vad är det?

Faktor Beskrivning
Materialtyp Keramik
Glasyrlager Glasliknande beläggning applicerad på ytan av plattan
Fördelar med ett glaserat lager Förbättrad hållbarhet, fläckbeständighet, enkelt underhåll
Typer av keramiska glaserade plattor Tunnelbanekakel, Mosaik kakel, Porslins kakel
Färgalternativ Stort utbud av färger finns tillgängligt
Texturalternativ Slät, strukturerad eller präglad finish finns tillgängligt
Installationsprocess Kan installeras av ett proffs men fungerar också som ett DIY-projekt för de med erfarenhet och rätt verktyg
Skötsel och underhåll Kräver regelbunden rengöring med mild tvål och vatten. Beroende på typ kan även tätning behövas

Keramiskt glaserat kakel är ett utmärkt golvalternativ för de som vill ha en hållbar, mångsidig och lättskött yta. Dess glaserade yta ger flera fördelar, inklusive förbättrad hållbarhet, fläckbeständighet och enkelt underhåll. Med sitt stora utbud av färger, texturer och storlekar kan keramiska glaserade plattor fungera i en mängd olika miljöer och designstilar.

Du kan ha denna typ av kakel i vardagsrummet såväl som i ditt hönshus! Överväg keramiskt glaserat kakel som ett golvalternativ när det är dags att bygga nytt eller renovera. Överväg det för precis alla golv eftersom det är så vackert och slitstarkt.