Hur tar man bort kakelfärg?

 

Kakelfärg är ett utmärkt sätt att uppgradera utseendet på dina köks- eller badrumsplattor utan att behöva gå igenom besväret och kostnaden att byta ut dem. Men färgen kan slitas med tiden eller så kanske du helt enkelt vill ändra färgen på dina plattor. Men innan du ska förnya eller förändra ditt kakel måste du ta bort den existerande kakelfärgen och det finns några olika tillvägagångssätt att göra detta.

Skrapa bort färgen från plattorna

Om färgen fortfarande är färsk eller inte har legat på plattan för länge kan skrapning vara en effektiv metod. Använd en plastskrapa för att försiktigt ta bort färgen. Undvik att använda metallskrapor eftersom de kan skada plattorna. Se till att skrapa i samma riktning som kakelytan för att förhindra skador.

Använd en färgborttagare

Har färgen legat på plattorna länge kan det vara svårt att få bort den genom att enbart skrapa. Då kanske du riskerar att få ett gröngrått kök heller än ett grönt kök när allt är klart! En färgborttagningsmedel kan användas för att bryta ner färgen och således underlätta borttagningen. Det finns många varianter av färgborttagningsmedel men se till att välja ett som är lämpligt för kakel.

 

Slipa ner färgen med slip eller sandpapper

Om färgborttagnings- och skrapningsmetoderna misslyckas kan ett bra alternativ vara att slipa ner färgen. Använd ett finkornigt sandpapper för att försiktigt slipa den återstående färgen tills den är helt borttagen. Det finns också slipmaskiner som du kan använda för att jobba på ett effektivt sätt.

Anlita en professionell hantverkare

Om du inte är bekväm med någon av ovanstående metoder eller om plattorna är särskilt ömtåliga eller värdefulla kan det vara bäst att anlita ett proffs för att ta bort färgen. Professionella kakelrengörare kommer att ha nödvändiga verktyg och expertis för att ta bort din kakelfärg säkert och effektivt.

Om du har problem med svartmögel kan det också vara klokt att se om det verkligen kommer att räcka med att slipa och måla om. Om du ändå måste byta ut allting är det ju bättre att veta detta från start!

Effektivitet och kostnad

Metod för borttagning av färg Effektivitetsvärdering Kostnad
Skrapning 3/5 Låg
Färgborttagare 4/5 Medium
Slipning 2/5 Låg
Professionell städning 5/5 Hög

 

Att ta bort kakelfärg kan göras på olika sätt eller genom en kombination av olika sätt. Ett råd är att börja med att prova på ett mindre område och helst på ett ställe som inte drar för mycket uppmärksamhet. Genom att ta bort färgen på ett säkert sätt kan du förhindra onödiga skador på ditt kakel och fortsätta processen med att förnya ditt kök eller badrum utan hinder.

Här kan du se en video som visar hur du kan få bort färgen: