Hur ska jag placera mina balkongmöbler?

Har du nyligen investerat i nya balkongmöbler men nu står du och funderar på precis var de ska stå på din balkong eller uteplats? Då ska du läsa vidare för vi ska gå igenom hur du kan få ut mesta möjliga av dina nya möbler för balkongen. En välarrangerad balkong kan göra din uteplats mer inbjudande och med lite kreativitet kan du förvandla din balkong till en mysig och bekväm tillflyktsort.

Välj en samlingspunkt på din balkong

Det första steget är att välja en samlingspunkt på balkongen. En fokuspunkt kan vara allt som drar till sig uppmärksamhet. Till exempel läget där du har vacker utsikt, en krukväxt eller en dekorativ pjäs. När du har identifierat din balkongs samlingspunkt kan du ordna dina möbler runt den. Om du till exempel har fantastisk utsikt så kan du placera din sittplats så att den vetter mot den utsikten.

utsikt
Om du ser detta från din balkong så vill du ju se det från dina balkongmöbler!

Gruppera dina möbler

Att gruppera dina möbler med eftertanke är ett annat sätt att skapa ett mysigt och inbjudande utrymme på din balkong. Det kan också definiera olika områden för olika aktiviteter. Om du till exempel tycker om att äta utomhus kan du gruppera ditt matbord och stolar i ett område. På samma sätt kan du skapa en bekväm sittgrupp med en soffa, fåtöljer och ett soffbord där du kan sitta och läsa.

Skapa flöde på balkongen

När du arrangerar dina balkongmöbler är det viktigt att skapa ett flöde vilket möjliggör enkel förflyttning i utrymmet. Undvik att belamra din balkong med för många möbler. Det kan göra att utrymmet känns trångt och föga inbjudande. Lämna istället lite öppet utrymme mellan olika möbelgrupperingar. Du kan också skapa flöde genom att placera dina möbler på ett sätt som möjliggör enkel åtkomst till balkongens dörrar och fönster.

Tänk på storleken på dina balkongmöbler

När du ska ordna med dina balkongmöblers placering spelar storleken roll. Stora möbler kan överväldiga en liten balkong. Då blir det trångt och obekvämt. Med detta sagt ska vi minnas att små möbler kan gå vilse på en stor balkong. Då känns det tomt så överdriv inte med det kompakta och lilla. Om du har en liten balkong kan du välja ett bistrobord och stolar istället för ett stort matbord och stolar.

Blanda och matcha så att det passar

Att blanda och matcha dina balkongmöbler kan ge en touch av personlighet och charm till ditt utomhusutrymme. Var inte rädd för att blanda olika möbelstilar, färger och material för att skapa en unik look. Du kan till exempel koppla ihop en modern utomhussoffa med vintagefåtöljer och ett rustikt soffbord. Det är dock viktigt att behålla ett sammanhållet utseende genom att välja bitar som kompletterar varandra.

Använd det vertikala utrymmet

Maximera din balkongs utrymme genom att utnyttja utrymmet på hljden. Hängväxter, väggmonterade hyllor och hängande lyktor kan ge både stil och funktionalitet till ditt utomhusutrymme. Du kan också lägga till en vertikal trädgård till din balkong genom att installera en träspaljé eller använda hängande planteringskärl.

Jobba med texturer för att skapa djup

Texturer kan ge djup. Blanda och matcha olika texturer som trä, metall och flätade material som rotting för att skapa ett visuellt tilltalande utrymme. Du kan också lägga till textur med utomhusmattor, kuddar och filtar. Det kan göra att det känns rymligare såväl som mysigare på din balkong.

Tänk på vädret

När du väljer och ordnar dina balkongmöbler är det viktigt att tänka på vädret. Om din balkong utsätts för direkt solljus är det bäst att välja möbler gjorda av väderbeständiga material som metall eller plast. På samma sätt kan du tänka om din balkong utsätts för vind och regn. Då är det bäst att välja möbler som är robusta och hållbara. Metaller som inte rostar är ett måste oavsett om det rör en hammock eller en studsmatta!

solig balkong
Här används väggen på ett smart och smakfullt sätt för plantor och belysning

Gör det bekvämt på balkongen

Slutligen är det viktigt att se till att dina balkongmöbler är bekväma. När allt kommer omkring är hela poängen med att ha utemöbler att koppla av och njuta av den friska luften. Se till att du väljer möbler med bekväma kuddar och överväg att lägga till några utomhuskuddar och filtar för att lägga till värme och mysighet till ditt utrymme.

Dessutom kan du lägga till lite utomhusbelysning för att skapa en bekväm och inbjudande atmosfär för de där sena chattarna med vänner och familj. Kanske använder du en fotogenvärmare eller annan utomhusvärmare för kvällar då det börjar bli lite för kyligt för att vara utomhus längre stunder.