Frågor och svar om mopedbil – Del 2 – Varför är det dyrt med mopedbil?

Nu kommer äntligen del två av serien med frågor om mopedbilar. Det är Andreas på Swebike.se som står för svaren. Om du funderar på att köpa en mopedbil så ska du lyssna på denna del. Den ger dig god vägledning vad gäller priset på detta fordon och om du bör köpa en ny eller försöka hitta en begagnad mopedbil.

 

 

Elmoped test – Testa vilken elmoped som passar dig bäst!

[show-quiz id=”1919″ title=”Elmoped test – Testa vilken elmoped som passar dig bäst!”]

 

 

Dra igång videon eller läs vidare här nedan för att se hur Andreas svarade på frågorna…

Varför är det så dyrt med mopedbil?

Det här är en vanlig fråga och något som jag måste vara väl förberedd på. Svaret är att mopedbilar säljs i en väldigt liten volym. Och liksom allt annat så är det så att låga volymer leder till ett högre pris. Efterfrågan är inte så stor och därmed så är volymen inte så stor som stora biltillverkare som Volvo har.

Utöver detta så finns det en annan viktig sak att tänka på. En mopedbil har mycket hårda regler vad gäller hur stora de får vara. De får heller inte överstiga 350 kg. En motor är mycket tung och den tar upp den största vikten i hela fordonet. Då blir marginalerna för att inte överstiga vikten små.

Det här leder till dyra lösningar. Karossen är av olika typer av plast. Aluminium används också för att få ner vikten på en mopedbil. Det gör också att det blir dyrare.

Tillverkningsprocessen är också dyr. Det är vanliga människor som står och bultar på del för del manuellt. Det här är tidskrävande och kostar en hel del när många människor ska få lön istället för en robot som jobbar på automatiskt.

Ska man satsa på begagnad mopedbil?

Det här är en ekonomisk fråga. Har man inte råd så får man köpa en begagnad mopedbil. Då kan man köpa en så dyr begagnad mopedbil som man har råd med. Den nya mopedbilen har fördelar. Den har rullat mindre och behovet att byta däck och annat är mindre.

Desto nyare mopedbilen är desto tryggare ägande blir det. Med en ny mopedbil så får du även garanti för den och det är ju också en fördel som kan få betydelse om något skulle gå sönder och behöva lagas.

Första delen om hur säkert det är att köra mopedbil finner du här.