Frågor och svar om mopedbil – Del 1 – Hur säkert är det med mopedbil?

Jag bestämde mig för att få svar på viktiga frågor om mopedbilar från en person som jobbar dagligen med dessa. Andreas från Motorsweden hade stort tålamod och gav riktigt intressant information om mopedbilarna.

Om du undrar var du kan köpa mopedbil billigt så ska du veta att det finns många olika modeller. En som är riktigt prisvärd är Ella A25. Den mopedbilen kan ses som särskilt säker då den inte kör vansinnigt snabbt. Ta en titt här!

Nu följer första delen av en serie med frågor och svar om mopedbilar. Andreas berättar i denna första del mer för oss om hur säkra mopedbilar är. Han svara också på frågan om varför man bör välja en mopedbil före en vanlig moped om man kan med tanke på säkerheten.

mopedbil säkerhet

Om du helst lyssnar på intervjun så kan du scrolla ner och klicka på ljudinspelningen.

Elmoped test – Testa vilken elmoped som passar dig bäst!

[show-quiz id=”1919″ title=”Elmoped test – Testa vilken elmoped som passar dig bäst!”]

Hur säkert är det med mopedbil?

Då måste jag först säga att det först och främst beror på vilken mopedbil vi pratar om. För alla mopedbilar är olika. De byggs med olika teknik. Vissa har ett självbärande chassi av aluminium och det anser vi vara det bästa. Nu är jag förstås partisk då vi representerar Chatenet som är ett av branschens främsta varumärken. Chatenet använder bland annat den här tekniken.

Fördelen med en aluminiumram är att den är byggd för att absorbera energi. Med hjälp av datorsimulering så kan man räkna ut hur bilen kommer att absorbera energin. Tanken är att bilkroppen ska ta upp så mycket energi som möjligt så att man får minimal skaderisk inuti bilen.

mopedbil

Har det utförts krocktester?

Ja, det har det faktiskt och Chatenet är en av de som har fått bäst betyg i Euro NCAP som jag skulle vilja påstå är ett av de mest erkända krocksäkerhetscentrena av oberoende part i världen. Det är också så att Chatenet har fått högst betyg av alla vid testtillfället år 2016. Ingen annan mopedbil i branschen har fått så höga resultat.

Om man ska välja mellan moped eller mopedbil, med tanke på säkerheten, ska man välja mopedbil?

Ja, absolut. Nu ska jag säga att det här är min personliga åsikt. Jag har själv barn så jag talar ur en förälders perspektiv. Det vi måste tänka på är att många har en tendens att jämföra mopedbilar med vanliga bilar. När jag hör den jämförelsen så blir jag väldigt rädd. Jag tycker att det är helt orimligt att göra den jämförelsen för en 15-åring har inte bilen som alternativ. Majoriteten (omkring 75 %) av de som köper mopedbilar idag är ungdomar, inte vuxna. Det är viktigt att notera. Det innebär att de 75-80 % som kör mopedbil inte har alternativet vanlig bil.

För att återgå till din ursprungliga fråga om det är säkrare att köra en mopedbil än en moped så säger jag absolut. I mopedbilen så sitter du i en krocksäker bur. Dessutom så sitter du med ett säkerhetsbälte så att du inte slungas ut ur bilen. Sitter du på en skoter eller annan typ av moped så är du helt oskyddad. Jag skulle nog vilja påstå att 99 % av de som kör på moped enbart använder hjälm. Det innebär ju att det inte finns något skydd för övriga kroppen.

Utöver det så är du ju inte fast i fordonet. Så självklart slungas du iväg om du blir påkörd eller annan incident inträffar. Så för att summera detta så är jag 100 % övertygad om att det alltid är säkrare att sitta i en mopedbil än på en vanlig moped.

mopedbil
I en mopedbil så sitter man säkrare än på en moped

Här kan du höra hela den första delen av serien med svar på frågor om mopedbilar: