Försvarsspray – 6 bra försvarssprayer

Det går alltid att diskutera huruvida det är bra att använda sig av spray som försvar mot personangrepp eller inte. Men, det är redan bevisat att försvarsspray fungerar och ger en bättre känsla av säkerhet. Men vilken produkt ska du välja?

Försvarsspray bäst i test

Nu kan du fortsätta läsa mer om flera olika val och du kan väga nackdelar mot fördelar. Det blir en hel del spännande läsning men om du inte har tid eller tålamod så kan jag berätta att det är Knock Out v.2 försvarsspray som vinner. Läs vidare om du vill veta varför…

[wptb id=2718]

Det finns numera flera olika sprayer som du kan använda dig av på ett enkelt sätt om du skulle bli attackerad. Här är 6 bra försvarssprayer som du kan köpa till ett bra pris online.

1. Bodyguard Knock Out v.2

Det har kommit en ny version av originalet, Knock Out. Den är bättre på många sätt. Med Knock Out v.2 så får man längre räckvidd, upp till 4 meter, så man måste inte vara så nära den som attackerar. Sprayen har färg men man måste vara medveten om att den inte går att testa då det kan leda till att munstycket tätas till av färgen.

Här har vi en spray som kan anses vara kungen av försvarssprayer för den har fått många fina recensioner av folk som har testat och använt i skarpt läge. Ett säkert val helt enkelt!

Fördelar – Man får ett högre tryck och det här är en försvarsspray som är mindre känslig för vind. Den är laglig och kräver ingen licens. Om du kommer att använda den på riktigt och kan bevisa med polisanmälan och kvitto för sprayen så får du en ny av Bodyguard helt utan kostnad.

Du kan köpa Body Guard Knock Out v.2 på Bodyguard här.

Body Guard Knockout v.2 finns att köpa i butiker:

Bodyguard

229 kronor

Besök butik här!

   

Fyndiq

219 kronor

Besök butik här!

 

2. Rubicson Stop försvarsspray med färg

Det här är en spray som kostar omkring hundralappen och som verkar genom att förblinda den som attackerar. Färgen gör också att man skapar ett visst signalement som ger polisen något att gå på kort efter attacken.

Fördelar – Sprayen förblindar och färgar, den är enkel att använda med ett lock som man snabbt får av, den är laglig och kräver ingen licens, priset är mycket skäligt!

Du kan köpa Rubicson på Kjell & Company här.

3. Bodyguard rödfärg

Det här är en spray med rödfärg som irriterar ögon. Man får effekt under cirka 5 till 20 minuter vilket ger gott om tid att springa ifrån angriparen. Färgen kommer också att göra det lättare att gripa och identifiera gärningsmannen.

Fördelar – Burken är liten och är därför behändig att ta med sig i joggingspåret och då man reser. Krävs ingen licens och man får upp till 2 meters räckvidd.

Du kan se pris och köpa rödfärgssprayen här.

4. Bodyguard försvarsspray färglös

När man inte kan använda sig av färg som kan leda till skador på inredning och andra föremål så kan denna spray vara bästa lösningen. Den fungerar på buss, i taxi såväl som på båtar och i stora festlokaler där det kan finnas rum och utrymmen som inte känns så säkra att röra sig i. Sprayen irriterar ögon och ger flera minuter till flykt och att skrika. Man får använda denna spray i enlighet med nödvärnslafen och den kräver ingen licens. Man ska tänka på att sikta mot ansikte och ögon med den.

Fördelar – Mycket obehaglig att få i ansiktet, licensfri och laglig, man får en ny spray om man kommer att använda den och kan bevisa detta med polisanmälan och bevis för köp. Har en räckvidd på 4 meter.

Du kan köpa den färglösa försvarssprayen här.

Body försvarsspray utan färg finns att köpa i butiker:

Bodyguard! Kostar enbart 189 kronor, besök butiken här!

5. Bodyguard Trygghetspaket

Det här är ett paket som ger det allt som du behöver om du hamnar i en situation där du behöver något extra för att ta dig ur knipan. Paketet har den populära Knock Out sprayen såväl som ett överfallslarm. Dessutom så ingår det ett kit med första-hjälpen. Inte så dumt att ha om det skulle hända något.

Fördelar – Du får ett komplett paket med en av de bästa försvarssprayerna som finns på marknaden samt ett larm. Då ökar chansen för att du kan få den som attackerar att ändra sig och istället springa bort från dig.

Du kan se pris och läsa mer om det smarta trygghetspaketet genom att klicka här!

Jogga säkert med försvarsspray runt midjan
Jogga säkert med försvarsspray runt midjan

Vilken försvarsspray väljer jag?

Jag tycker att alla försvarssprayer nämnda här ovan är bra val. De är säkra och trygga produkter som har fått goda recensioner av användare. Men om jag måste välja en försvarspray så blir det Safe by Gaia som har både spray och överfallslarm. Du kan klicka här för att se närmre på denna spray!

52 fakta om försvarsspray

Innan du köper försvarsspray så ska du lära dig lite mer om den här produkten. Det är inte en leksak och bara för att den är laglig så betyder det inte att sprayen är mild.

Här är 51 fakta:

 1. Pepparspray kräver licens – Du måste ha vapenlicens för att få gå omkring med pepparspray.
 2. Försvarsspray kräver ingen licens – Försvarssprayen ger samma effekter som pepparspray men här krävs det ingen vapenlicens.
 3. Nödvärnslagen – I Sverige så är det Nödvärnslagen som reglerar vad som är lagligt när det handlar om självförsvar.
 4. Irriterande ämne – En försvarsspray har normalt sett ett ämne som är irriterande. Det är särskilt för ögonen som ämnet är irriterande vilket ger en förblindande effekt.
 5. Blir vanligare i Karlskrona – I Karlskrona så har man konstaterat att allt fler invånare skaffar både spray och personlarm. Det beror på att fler i staden är rädda för att utsättas för rån och misshandel.
 6. Också i Kungsbacka – Även i Kungsbacka så säljs det fler överfallslarm och försvarssprayer. Det kan tänkas ha samma orsak som i Karlskrona.
 7. 1-2 meter dusch – En normal försvarsspray ger en dusch som når mellan 1 och 2 meter. Det betyder alltså att du måste vara åtminstone 2 meter från den som attackerar för att sprayen ska få effekt.
  Det finns bättre modeller som till exempel försvarssprayen Knockout V.2 som består av ett gelliknande medel. Gelen gör att den tar sig lite längre när du skjuter. 4 meter trots att det blåser lite ökar avståndet mellan dig och en angripare och det kan betyda tid som du behöver för att komma undan och kalla på hjälp.
 8. Försvarssprayer för hundar – Det finns spray som är särskilt till för att mota bort hundar och för att bryta bråk mellan hundar.
 9. Det måste du veta – Om du ska köpa en försvarsspray så måste du kontrollera att den är laglig och att den har ett intyg från SKL och polisen. Det är också viktigt att undersöka att sprayen inte kan ge permanenta skador. Då kan den klassas som olaglig.
 10. Naturligt är inte milt! – Om sprayen har naturliga ingredienser så ska du inte tro att den är mild. Naturliga ingredienser kan vara otroligt smärtsamma att få i ögonen. Testa att hacka en vanlig lök och fundera lite på hur det hade känts att få en spray av denna rätt in i ögonen!
 11. Faran med försvarssprayer – Det finns risker med spray för försvar. En är att den som angriper dig också kan få fatt i sprayen. En annan är att du kan reta upp en attackerare så pass att det hela blir värre.
 12. Känslan av säkerhet – Det har visat sig att innehav av spray för försvar kan inge en känsla av säkerhet. Det kan i sin tur leda till att du beter dig på ett sätt som gör att du inte blir attackerad. Att ha en spray kan också leda till att du är uppmärksam och därför inte hamnar i situationer där du kan bli attackerad.
 13. Olagligt i andra länder – Tänk på att det finns försvarssprayer som är godkända i Sverige men inte i våra grannländer. Om du åker till Danmark och vill ta med din spray så ska du kolla att den är laglig där.
  Om du reser med flyg med din spray så ska den vara packad i bagaget som du checkar in. Den får inte finnas i en handväska som är öppen. Den kan heller inte ligga i en vanlig öppen ficka som den som du har i din jacka eller i dina byxor.
 14. Nya innovationer – Det kommer nya innovationer även inom området försvarsspray. En är en spray som också kan skicka din position med GPS så att en räddare snabbare kan hjälpa dig. Dessutom så kan du välja spray med färg som märker den som angriper dig.
 15. Mentol och ättika – Ämnen som mentol och ättika kan finnas i sprayen. De är till för att förblinda den som försöker attackera dig fysiskt.
 16. Lagligt innan du är myndig – Du får använda en laglig försvarsspray även innan du har fyllt 18 år.
 17. Spraya från sida till sida – För maximal effekt så ska sprayens stråle röras från sida till sida. Du måttar mot örat och rör sedan sprayen över ansiktet mot det andra örat. Det går också att spraya lite högre upp varpå sprayen kommer att falla ner över förövarens ansikte.
 18. Du kan bli anmäld – Om du använder en försvarsspray så kan du bli anmäld för detta. Då kan det vara bra med vittnen som intygar att du handlade i självförsvar.
 19. Gelspray har mer kraft – Det finns gelspray som kan nå upp till 4 meter. Den är tyngre och klarar därmed också kraftig vind bättre.
 20. Ett eller fler spraytillfällen – Det finns sprayer som bara kan användas en gång och andra som har upp till 10 användningstillfällen.
 21. Försvarsspray och pepparspray är inte samma sak! För att använda pepparspray så ska man ha vapenlicens medan det är fullt lagligt att bära med sig och använda försvarssprayen i självförsvarssyfte.
 22. Man kan använda en spray som är kombinerad med larm så att förövaren skräms av oljud samtidigt som han eller hon inte kan se ordentligt.
 23. Det går också att använda en spray som kan skicka SMS och tala om var du finns. Plegium Smart Försvarsspray har denna funktion och kan också ringa (!) upp till anhöriga som kan se till att du får den hjälp du behöver omedelbart.
 24. Man får använda sprayen i Sverige men bara i enlighet med Nödvärnslagen så läs denna innan du skaffar en egen sprayburk.
 25. Även om det står på burken att den klarar upp till flera meters avstånd så får man alltid bäst effekt om man kommer riktigt nära angriparen.
 26. Det finns spray utan färg och med färg.
 27. När man sprayar på färg på angriparen så kommer den att fastna på huden och sitta i upp till flera dygn vilket gör det lättare att identifiera en gärningsman.
 28. Med ämnen som mentol och ättika så förblindar man den som angriper.
 29. Man kan faktiskt tillverka egen spray för självförsvar just med ättika då detta ämne svider rejält om man får det i ögonen. Men de kommersiella sprayerna kommer i aerosol-flaskor som ger bättre tryck än en vanlig blomstersprayflaska vilket är viktigt.
 30. Det kan vara klokt att skaffa en väska som fungerar som hölster och som gör det lätt att få tag i sprayen då man behöver den. Risken med detta är att även andra kan få fatt i självförsvarssprayen.
 31. Det finns alltfler varianter av denna självförsvarsprodukt och en av de populäraste är den som har både färg och larm, samt ett ämne som irriterar ögon.
 32. Det kan vara bra att kombinera en kurs i självförsvar med sprayen så att man vet hur man ska röra sig och agera då anfallet sker.
 33. Man får använda denna typ av självförsvar även om man är under 18 år gammal.
 34. Man kan säga att försvarssprayer egentligen är samma sak som pepparsprayer men mycket mildare vilket är anledningen till att man får använda dem utan vapenlicens. De är dock mycket effektiva om man använder på rätt sätt.
 35. Det här är en produkt som man kan använda då man är ute och går, då man joggar, i hemmet, eller då man är ute och festar.
 36. Om man vill resa med sprayen så är det viktigt att veta att den inte får finnas öppet i handbagage eller fickor på flygplatsen eller på flyget. Man får packa ner den i resväskan och ta fram den då man har nått sin destination. Här ska man förstås undersöka vilka lokala lagar som gäller så att man inte begår ett brott med sprayen som är laglig i Sverige men inte nödvändigtvis i alla andra länder.
 37. Ett sätt att få ut maximal effekt är att röra strålen från öra till öra, men även om man sprayar rakt mot pannan så kan man räkna med att medlet glider ner över ögon och ger den önskade effekten.
 38. Poliser som till exempel Österbottens överkommissarie Pasi Vuorenmaa rekommenderar inte att man har på sig den här typen av försvarsprodukt. Om man gör det så menar de att man måste vara väl medveten om säker och laglig användning och undvika att hamna i en situation där man skadar sig själv. Dessutom så händer det att den som sprayas faktiskt polisanmäler och då bör man kunna bevisa att det verkligen rörde sig om självförsvar.
 39. Det ska vara bra tryck på sprayen då man använder den en dag då det blåser på ordentligt. Med bra tryck så minskar man ju även risken för att få medlet på sig själv då man står i motvind. Ytterligare en anledning till att inte mixtra själv och hälla i blomsterflaskan…
 40. Om man ska använda en överfallsspray i en butik så behöver man lite mer styrka och effekt och fler meters räckvidd än då man hamnar i en försvarssituation på gatan eller i tunnelbanan.
 41. En del resonerar som så att det är bättre att ta risken att bli anmäld eller att rentav använda en olaglig spray än att riskera hälsa och liv. Nu behöver man inte riskera böter för att ha använt en olaglig spray då det finns så många bra självförsvarsprodukter som är helt lagliga att använda.
 42. Med brännande ögon så blir det nästan alltid omöjligt att genomföra ett anfall. Detta oavsett hur arg man blir.
 43. Det finns flera exempel på tillfällen då försvarsprayer har stoppar våldtäktsförsök och även räddat liv.
 44. Om man vill få en starkare spray så kan man välja gelsprayen som når upp till 4 meter och som är tyngre och därmed klarar mer vind.
 45. Tänk på att en sprayflaska som ligger längst ner i väskan är svår att komma åt då man behöver den snabbt. Om man ska skydda sig på detta vis så måste man komma åt burken på kort tid. Ett hölster, en mindre ficka på väskan eller helt enkelt en ficka är att rekommendera.
 46. Det finns också försvarsspray som är särskilt till för att stoppa hundar som attackerar. Dessa kan också användas mot mänskliga angripare.
 47. Om du vet att du befinner dig i en farlig zon vid en tidpunkt då du riskerar att möta angripare så bör du gå med din spray i handen.
 48. Välj en produkt som har ett lock som å ena sidan ser till att innehållet inte läcker av misstag i väska eller ficka men som samtidigt är lätt att få av så att du snabbt kan spraya på en angripare.
 49. Tänk på att sprayen i första hand är till för att du ska kunna fly och få ett försprång. Spraya och spring så snabbt du kan samtidigt som du kallar på hjälp.
 50. Kolla hur många spraytillfällen en förpackning ger. Det är vanligt med åtminstone 8-10 och du måste förstås vara medveten om hur många du har använt om du till exempel testar i luften för att se hur det hela fungerar rent tekniskt.
 51. Enligt professor Jerzy Sarnecki så är en risk med försvarsprayer att de kan leda till att man utsätts för ökat våld av en angripare som blir riktigt arg och som vinner en språngmarsch.
 52. Tänk på att fylla på med ny spray då du behöver det. Kolla utgångsdatum och skaffa fler försvarsprodukter som kan fungerar som bra komplement till en försvarsspray.
försvarsspray
Spraya med försvarsspray och fly istället för att slåss!

10 frågor och svar om försvarsspray

Här är några vanliga frågor om försvarsspray som du kanske vill ha svar på innan du förser dig med en egen burk…

 1. Kan man döda med försvarsspray?

Nej, med laglig spray så kan du inte döda någon.

 1. Kan man bli blind av försvarsspray?

Man blir tillfälligt förblindad av att utsättas för spray med ingredienser som ättika. Men det här ska inte ge permanenta synfel.

 1. Vilken försvarsspray är bäst?

Det finns flera populära varianter. Knock out är en mycket populär försvarsspray men du ska välja utifrån dina specifika behov.

 1. Var kan jag köpa försvarsspray?

Du kan köpa den online i butiker som erbjuder den här typen av produkter.

 1. Finns det lagar om försvarsspray?

Ja, du får till exempel inte använda pepparspray. Om du köper en försvarsspray i svensk butik så ska den vara enligt svensk lag. Men lär dig också mer om lagarna om självförsvar för att veta när det är motiverat och lagligt att spraya mot en annan person.

 1. Vad innehåller försvarssprayen?

Den har ämnen som irriterar ögonen som till exempel ättika. Det kan också finnas färg som är till för att lämna signalement på den som angriper dig.

 1. Hur tar jag med mig försvarsspray?

Du kan ha den i fickan eller köpa ett bälte som är till för sprayflaskan.

 1. Kan jag använda försvarssprayen mer än en gång?

Vissa sorter ger dig fler användningar. Men det finns också sprayer som är till för ett tillfälle. Då kan du inte testa hur den fungerar i förväg.

 1. Har försvarspray räddat folk?

Ja, det har dokumenterats flera fall där våldtäkt och överfall har avvärjts tack vare användning av försvarsspray.

 1. Är försvarsspray bara för kvinnor?

Alla som har behov av det kan använda sig av försvarsspray.

Källor för val av bästa försvarssprayerna

En försvarsspray bäst i test av en expert är inte nödvändigtvis samma sak som den bästa försvarsspray du kan köpa. Det finns flera saker som spelar in och något som jag tycker är mycket viktigt att titta på är vad användare säger.

Nu för vi förstås hoppas att du får minimal användning av din spray men det är skönt att veta att den har gjort jobbet när hårt sattes mot hårt och det inte gick att springa illa kvickt.

Guider och användarrecensioner

En viktigt källa är alltså användarrecensioner såväl som guider för försvarsspray med recensioner. Dessutom fungerar det ofta bra att kika utomlands för att få en samlad bild. Vissa försvarssprayer säljs internationellt och då går det att få mer information från sajter som engelska, tyska och franska Amazon.

Youtube-testare

Jag måste också nämna alla hjältar på Youtube. Det finns gott om intressanta testfilmer på Youtube. Folk som vågar testar sprayerna och då går det att se precis hur de fungerar och upplevs. Det här är en kanonbra källa när den bästa försvarssprayen ska koras.

Här kan du se ett exempel på ett test som ger en massa värdefull information när du ska köpa försvarsspray: