Försvarsspray – 6 bra försvarssprayer

Det går alltid att diskutera huruvida det är bra att använda sig av spray som försvar mot personangrepp eller inte. Men, det är redan bevisat att försvarsspray fungerar och ger en bättre känsla av säkerhet. Men vilken produkt ska du välja?

Det finns numera flera olika sprayer som du kan använda dig av på ett enkelt sätt om du skulle bli attackerad. Här är 6 bra försvarssprayer som du kan köpa till ett bra pris online.

 1. Rubicon Stop försvarsspray med färg

Det här är en spray som kostar omkring hundralappen och som verkar genom att förblinda den som attackerar. Färgen gör också att man skapar ett visst signalement som ger polisen något att gå på kort efter attacken.

Fördelar – Sprayen förblindar och färgar, den är enkel att använda med ett lock som man snabbt får av, den är laglig och kräver ingen licens, priset är mycket skäligt!

Du kan köpa Rubicson på Kjell & Company här.

 1. Safe by Gaia överfallslarm och spray

Här får man ett larm samtidigt som man sprayar med färg som förblindar. Sprayen kostar lite mer än ovan nämnda men kommer med mycket goda recensioner. Just det att man får ett oljud (120 dB) kan få stor effekt och verkligen verka skrämmande.

Fördelar – Man får både larm och spray, produkten är laglig och kräver inte licens, sprayen lämnar färg på förgriparen. Sprayen har en testknapp och en säkerhetsknapp så att man slipper larm som är falska och som bara stör. Batteriet som kommer med produkten håller i flera år.

Här kan du se precis hur denna försvarspray fungerar:

Köp Safe by Gaia på Kjell & Company här.

 1. Bodyguard Knock Out v.2

Det har kommit en ny version av originalet, Knock Out. Den är bättre på många sätt. Med Knock Out v.2 så får man längre räckvidd, upp till 4 meter, så man måste inte vara så nära den som attackerar. Sprayen har färg men man måste vara medveten om att den inte går att testa då det kan leda till att munstycket tätas till av färgen.

Fördelar – Man får ett högre tryck och det här är en försvarsspray som är mindre känslig för vind. Den är laglig och kräver ingen licens. Om du kommer att använda den på riktigt och kan bevisa med polisanmälan och kvitto för sprayen så får du en ny av Bodyguard helt utan kostnad.

Köp Body Guard Knock Out v.2 på Bodyguard här.

 1. Bodyguard försvarsspray färglös

När man inte kan använda sig av färg som kan leda till skador på inredning och andra föremål så kan denna spray vara bästa lösningen. Den fungerar på buss, i taxi såväl som på båtar och i stora festlokaler där det kan finnas rum och utrymmen som inte känns så säkra att röra sig i. Sprayen irriterar ögon och ger flera minuter till flykt och att skrika. Man får använda denna spray i enlighet med nödvärnslafen och den kräver ingen licens. Man ska tänka på att sikta mot ansikte och ögon med den.

Fördelar – Mycket obehaglig att få i ansiktet, licensfri och laglig, man får en ny spray om man kommer att använda den och kan bevisa detta med polisanmälan och bevis för köp. Har en räckvidd på 4 meter.

Du kan köpa den färglösa försvarssprayen här.

 1. Bodyguard rödfärg

Det här är en spray med rödfärg som irriterar ögon. Man får effekt under cirka 5 till 20 minuter vilket ger gott om tid att springa ifrån angriparen. Färgen kommer också att göra det lättare att gripa och identifiera gärningsmannen.

Fördelar – Burken är liten och är därför behändig att ta med sig i joggingspåret och då man reser. Krävs ingen licens och man får upp till 2 meters räckvidd.

Du kan köpa rödfärgssprayen här.

6. Bodyguard Trygghetspaket

Det här är ett paket som ger det allt som du behöver om du hamnar i en situation där du behöver något extra för att ta dig ur knipan. Paketet har den populära Knock Out sprayen såväl som ett överfallslarm. Dessutom så ingår det ett kit med första-hjälpen. Inte så dumt att ha om det skulle hända något.

Fördelar – Du får ett komplett paket med en av de bästa försvarssprayerna som finns på marknaden samt ett larm. Då ökar chansen för att du kan få den som attackerar att ändra sig och istället springa bort från dig.

Du finner paketet med försvarsspray och mer här.

Jogga säkert med försvarsspray runt midjan
Jogga säkert med försvarsspray runt midjan

20 fakta om försvarsspray

Innan du köper försvarsspray så ska du lära dig lite mer om den här produkten. Det är inte en leksak och bara för att den är laglig så betyder det inte att sprayen är mild.

Här är 20 fakta:

 1. Pepparspray kräver licens – Du måste ha vapenlicens för att få gå omkring med pepparspray.
 2. Försvarsspray kräver ingen licens – Försvarssprayen ger samma effekter som pepparspray men här krävs det ingen vapenlicens.
 3. Nödvärnslagen – I Sverige så är det Nödvärnslagen som reglerar vad som är lagligt när det handlar om självförsvar.
 4. Irriterande ämne – En försvarsspray har normalt sett ett ämne som är irriterande. Det är särskilt för ögonen som ämnet är irriterande vilket ger en förblindande effekt.
 5. Blir vanligare i Karlskrona – I Karlskrona så har man konstaterat att allt fler invånare skaffar både spray och personlarm. Det beror på att fler i staden är rädda för att utsättas för rån och misshandel.
 6. Också i Kungsbacka – Även i Kungsbacka så säljs det fler överfallslarm och försvarssprayer. Det kan tänkas ha samma orsak som i Karlskrona.
 7. 1-2 meter dusch – En normal försvarsspray ger en dusch som når mellan 1 och 2 meter. Det betyder alltså att du måste vara åtminstone 2 meter från den som attackerar för att sprayen ska få effekt.
 8. Försvarssprayer för hundar – Det finns spray som är särskilt till för att mota bort hundar och för att bryta bråk mellan hundar.
 9. Det måste du veta – Om du ska köpa en försvarsspray så måste du kontrollera att den är laglig och att den har ett intyg från SKL och polisen. Det är också viktigt att undersöka att sprayen inte kan ge permanenta skador. Då kan den klassas som olaglig.
 10. Naturligt är inte milt! – Om sprayen har naturliga ingredienser så ska du inte tro att den är mild. Naturliga ingredienser kan vara otroligt smärtsamma att få i ögonen. Testa att hacka en vanlig lök och fundera lite på hur det hade känts att få en spray av denna rätt in i ögonen!
 11. Faran med försvarssprayer – Det finns risker med spray för försvar. En är att den som angriper dig också kan få fatt i sprayen. En annan är att du kan reta upp en attackerare så pass att det hela blir värre.
 12. Känslan av säkerhet – Det har visat sig att innehav av spray för försvar kan inge en känsla av säkerhet. Det kan i sin tur leda till att du beter dig på ett sätt som gör att du inte blir attackerad. Att ha en spray kan också leda till att du är uppmärksam och därför inte hamnar i situationer där du kan bli attackerad.
 13. Olagligt i andra länder – Tänk på att det finns försvarssprayer som är godkända i Sverige men inte i våra grannländer. Om du åker till Danmark och vill ta med din spray så ska du kolla att den är laglig där.
  Om du reser med flyg med din spray så ska den vara packad i bagaget som du checkar in. Den får inte finnas i en handväska som är öppen. Den kan heller inte ligga i en vanlig öppen ficka som den som du har i din jacka eller i dina byxor.
 14. Nya innovationer – Det kommer nya innovationer även inom området försvarsspray. En är en spray som också kan skicka din position med GPS så att en räddare snabbare kan hjälpa dig. Dessutom så kan du välja spray med färg som märker den som angriper dig.
 15. Mentol och ättika – Ämnen som mentol och ättika kan finnas i sprayen. De är till för att förblinda den som försöker attackera dig fysiskt.
 16. Lagligt innan du är myndig – Du får använda en laglig försvarsspray även innan du har fyllt 18 år.
 17. Spraya från sida till sida – För maximal effekt så ska sprayens stråle röras från sida till sida. Du måttar mot örat och rör sedan sprayen över ansiktet mot det andra örat. Det går också att spraya lite högre upp varpå sprayen kommer att falla ner över förövarens ansikte.
 18. Du kan bli anmäld – Om du använder en försvarsspray så kan du bli anmäld för detta. Då kan det vara bra med vittnen som intygar att du handlade i självförsvar.
 19. Gelspray har mer kraft – Det finns gelspray som kan nå upp till 4 meter. Den är tyngre och klarar därmed också kraftig vind bättre.
 20. Ett eller fler spraytillfällen – Det finns sprayer som bara kan användas en gång och andra som har upp till 10 användningstillfällen.

Du kan läsa några fakta till om försvarsspray här.

 

försvarsspray
Spraya med försvarsspray och fly istället för att slåss!

 

10 frågor och svar om försvarsspray

Här är några vanliga frågor om försvarsspray som du kanske vill ha svar på innan du förser dig med en egen burk…

 1. Kan man döda med försvarsspray?

Nej, med laglig spray så kan du inte döda någon.

 1. Kan man bli blind av försvarsspray?

Man blir tillfälligt förblindad av att utsättas för spray med ingredienser som ättika. Men det här ska inte ge permanenta synfel.

 1. Vilken försvarsspray är bäst?

Det finns flera populära varianter. Knock out är en mycket populär försvarsspray men du ska välja utifrån dina specifika behov.

 1. Var kan jag köpa försvarsspray?

Du kan köpa den online i butiker som erbjuder den här typen av produkter.

 1. Finns det lagar om försvarsspray?

Ja, du får till exempel inte använda pepparspray. Om du köper en försvarsspray i svensk butik så ska den vara enligt svensk lag. Men lär dig också mer om lagarna om självförsvar för att veta när det är motiverat och lagligt att spraya mot en annan person.

 1. Vad innehåller försvarssprayen?

Den har ämnen som irriterar ögonen som till exempel ättika. Det kan också finnas färg som är till för att lämna signalement på den som angriper dig.

 1. Hur tar jag med mig försvarsspray?

Du kan ha den i fickan eller köpa ett bälte som är till för sprayflaskan.

 1. Kan jag använda försvarssprayen mer än en gång?

Vissa sorter ger dig fler användningar. Men det finns också sprayer som är till för ett tillfälle. Då kan du inte testa hur den fungerar i förväg.

 1. Har försvarspray räddat folk?

Ja, det har dokumenterats flera fall där våldtäkt och överfall har avvärjts tack vare användning av försvarsspray.

 1. Är försvarsspray bara för kvinnor?

Alla som har behov av det kan använda sig av försvarsspray.