Färger du kan använda för ett ljusare vardagsrum

Om ditt vardagsrum är hjärtat i ditt hem där du spenderar kvalitetstid med familj och vänner så är det klart att färgen på väggar och möbler är viktig. Du vill att rummet ska vara inbjudande och bekvämt samtidigt som det speglar din personliga stil. Ett sätt att uppnå detta är med färg. Om rummet har en tendens att kännas mörkt så kan rätt val av färger motverka detta. Men med så många färger att välja från så kan du ju undra vilka de bästa färgerna för att lysa upp ditt vardagsrum är.

Färgpsykologi: varför färgen i rummet spelar roll

Innan vi tar en titt på de bästa färgerna för ditt vardagsrum är det viktigt att förstå färgens psykologi. Färger kan ha en kraftfull inverkan på våra känslor, humör och beteende. Till exempel kan varma färger som rött, orange och gult framkalla känslor av värme, energi och spänning. Svala färger som blått, grönt och lila kan skapa en känsla av lugn, stillhet och avkoppling.

När du väljer färger för ditt vardagsrum ska du fundera över hur du vill att rummet ska få dig att känna. Vill du att det ska vara en plats för energi och aktivitet eller en plats för avkoppling och lugn? Svaret hjälper dig att hitta rätt färgschema. Detta oavsett om du är ute efter att få rummet att kännas ljusare eller inte.

De bästa färgerna för att få ett ljusare vardagsrum:

Vitt

Vit är en klassisk och tidlös färg som kan lysa upp alla rum. I Sverige har vi ju traditionen av vitt och fräscht som du kanske skrattar åt men som ändå bygger på sanning. Den vita färgen är mångsidig och kan användas som huvudfärg eller som accent till andra färger. Vita väggar skapar en känsla av öppenhet och renhet vilket gör att ditt vardagsrum känns rymligt och luftigt. Du kan lägga till färgklickar med möbler och inredning för att göra rummet mer levande.

En sak att tänka på med vita väggar är att de lätt kan visa smuts och repor. Om du har barn eller husdjur kanske du vill välja en vit soffa eller matta istället. Då kan du ju använda filtar och överdrag för att förhindra fläckar som inte ser fina ut.

Gult

Gult är en glad och solig färg som omedelbart kan lysa upp ditt vardagsrum. Det är en varm färg som väcker känslor av lycka och optimism. Gula väggar kan få ditt vardagsrum att kännas varmt och välkomnande. Perfekt när du har gäster som behöver piggas upp.

När du använder gult är det viktigt att välja rätt nyans. Ljusa, djärva gula färger kan vara överväldigande och alltför stimulerande, medan mjuka, dämpade gula färger kan skapa en lugnande och lugnande effekt. Att kombinera gula väggar med neutrala möbler och inredning kan skapa en balanserad look.

gul sol
Gult som solen kan vara ett mycket bra val för vardagsrummet

Blått

Blått är en sval och lugnande färg som kan skapa en lugn och avkopplande atmosfär i ditt vardagsrum. Ljusblå väggar kan få ditt vardagsrum att kännas luftigt och fräscht, medan mörkblå väggar kan skapa ett mysigt och intimt utrymme. Blått passar också bra med andra färger, som vitt, grått och beige.

En sak att tänka på med blå väggar är att de kan få ett rum att kännas kallt om färgen inte balanseras med andra varma färger. Att lägga till möbler och inredning i varma toner, som trämöbler eller mässingsaccenter, kan skapa ett mysigt och inbjudande utrymme. Dessutom kan du ju ha ett palettblad träd eller andra växter med varma toner som motverkar kylan i blått.

Grönt

Grönt är en uppfriskande och föryngrande färg som kan skapa en naturlig och lugnande atmosfär i ditt vardagsrum. Det är populärt med gröna kök men kanske inte lika inne med gröna vardagsrum. Ljusgröna väggar kan få ditt vardagsrum att kännas fräscht och luftigt, medan mörkgröna väggar kan skapa ett mysigt och intimt utrymme. Grönt passar, precis som blått, också bra med andra färger, som vit, beige och brun.

När du använder grönt är det viktigt att välja rätt nyans. Ljusa, djärva gröna toner kan kännas som alltför intensivt om du inte har något som bryter av.

Rosa

Rosa är en feminin och lekfull färg som kan lägga till en touch av nyckfullhet och romantik till ditt vardagsrum. Mjukt rosa väggar kan skapa en lugn och fridfull atmosfär, medan ljusrosa väggar kan skapa en livlig och energisk atmosfär. Rosa passar också bra med andra färger, som vitt, grått och guld.

När du använder rosa är det viktigt att välja rätt nyans. Ljusa, pastellrosor kan skapa en mjuk och delikat look, medan ljusa, djärva rosa kan skapa ett dramatiskt uttryck. Att para ihop rosa väggar med neutrala möbler och inredning kan skapa en balanserad look.

rosa vägg
Här är de rosa väggarna mjuka och ljusa

Grått

Grått är en mångsidig och sofistikerad färg som kan skapa en modern och elegant atmosfär i ditt vardagsrum. Ljusgrå väggar kan skapa en mjuk och rogivande atmosfär, medan mörkgrå väggar kan skapa en djärv och dramatisk look. Grå passar också bra med andra färger, som vitt, svart och marinblått.

Det här är en färg som kan vara både ljus och varm. Den är lätt att kombinera med annat och kan också dölja fläckar från stänk och smuts.

Beige

Beige är en varm och inbjudande färg som kan skapa en mysig och bekväm atmosfär i ditt vardagsrum. Ljusa beiga väggar kan skapa en mjuk och rogivande look, medan mörkbeige väggar kan skapa en rik och lyxig känsla. Beige passar också bra med andra färger, som vitt, brunt och blått.

En ljusare beige kan skapa en modern och elegant look, medan varm-toned beige kan skapa en mysig och inbjudande atmosfär. Att lägga till textur, som en ullmatta eller ett vävt plagg, kan förstärka den mysiga känslan i utrymmet.

beige vägg
Här är en beige vägg som går mot orange och gult tack vare soffans effekt

Lila

Lila är en kunglig och lyxig färg som kan skapa en rik och elegant atmosfär i ditt vardagsrum. Ljuslila väggar kan skapa en mjuk och feminin look, medan mörklila väggar kan skapa ett djärvt och dramatiskt uttryck. Lila passar också bra med andra färger, som vitt, grått och guld. Det går att använda lila i ljusa nyanser för att få rummet att kännas ljusare.