Hur ska man ställa in sin blender för att göra smoothies?

Se till att kickstarta dagen med att öka ditt vitaminintag! Om du har börjat känna dig lite trött och behöver extra energi under dagen så kan en smoothie på morgonen vara en utmärkt lösning. Oavsett tid på dagen och anledning är smoothien alltid ett hälsosamt komplement till en varierad diet.

Smoothies är ett hälsosamt och gott sätt att få in mer frukt och grönsaker i din kost. Olika blenders kommer med olika inställningar som kan göra vägen till ett glas smoothie enklare och roligare. Du kan rentav använda en glassmaskin för att göra den här typen av dryck om du har en variant som även kan skära och krossa frusen frukt. Vilka inställningar är de allra bästa och vad är skillnaderna mellan olika inställningar?

Grunderna i blenderinställningar för smoothies

När du gör smoothies är det viktigt att välja rätt inställningar på din mixer. De blenders som har flera hastighetsalternativ tilllåter dig att göra smoothies med olika konsistens. Detta är bra om du exempelvis är ute eftere en tjockare smoothie med små bitar av frukt och grönsaker eller så kanske du vill ha en helt slät och krämig konsistens. Kraftfulla mixers kan till och med producera en smoothie som är närmare konsistensen av juice.

Här är olika mixerinställningar som är lämpliga för smoothies:

1. Låg hastighet

Låg hastighet är perfekt för att blanda mjukare frukter och grönsaker som bananer, bär och spenat. Det är idealiskt för att skapa smoothies med en mer strukturerad konsistens där du fortfarande kan känna några bitar av frukt och grönsaker.

2. Medelhastighet

Medelhastigheten är mer mångsidig och kan hantera flera sorter av frukter och grönsakerer. Att ställa in blendern på medelhastighet är perfekt för att göra smoothies med en balans av krämigt och chunky.

3. Hög hastighet

Hög hastighet är bäst lämpad för hårda frukter och grönsaker som morötter och äpplen. Det kan också bryta ner frön och nötter vilket gör den perfekt för den nötiga smoothien.

4. Puls

Att ställa in pulsen låter dig styra mixerns hastighet manuellt. Det är perfekt för att bryta ner hårda livsmedel i korta intervaller. Pulsinställningen ger en mer kontrollerad och exakt blandning speciellt för tjockare smoothies som kräver en jämnare blandning.

 

 

Blenderinställningar för olika typer av smoothies

Olika typer av smoothies kräver olika mixerinställningar.

Här är de rekommenderade mixerinställningarna för de vanligaste typerna av smoothies:

1. Gröna smoothies

Gröna smoothies består av gröna blad, frukt och ibland proteinpulver. De bästa mixerinställningarna för gröna smoothies är att välja låg eller medelhastighet eftersom det gör att du effektivt kan blanda gröna blad och frukter utan att överbearbeta dem. Gröna smoothies kan avnjutas i gröna kök såväl som på språng i en pappersmugg!

2. Bärsmoothies

Bärsmoothies består av olika bärfrukter som jordgubbar, blåbär och hallon. De inkluderar också någon form av vätska som vatten, mjölk eller yoghurt. Den bästa mixerinställningen att välja är låg hastighet eftersom det delvis bevarar bärens form och ger en grövre textur och tjockare smoothie.

3. Proteinsmoothies

Proteinsmoothies kräver mer kraftfulla mixers på grund av deras tjocka konsistens. Blandare med höghastighetsinställningar är perfekta eftersom de klarar av den tjocka konsistensen och gör smoothien krämig och fyllig.

4. Nötiga smoothies

Med nötiga smoothies menas smoothies baserade på nötter som mandel, jordnötter eller cashewnötter. Den bästa mixerinställningen för nötiga smoothies är hög hastighet vilket krävs för att effektivt kuna mala nötterna.

 

A Variety of Fruit Juices on a Table
Servera i fina glas för härlig effekt!

Checklista för blenderns inställningar

Blenderinställning Lämplig för Konsekvens
Låg hastighet Mjukare frukter och grönsaker Strukturerad konsistens
Medelhastighet Mångsidigt, bredare utbud av frukt och grönsaker Balans mellan krämig och chunky
Hög hastighet Hårda frukter och grönsaker, frön och nötter Smidig och krämig
Puls Hårda livsmedel Jämn blandning av tjocka smoothies

Att välja rätt inställning på din blender hjälper dig att göra den perfekta smoothien med önskad konsistens. Genom att följa guiden ovan kan du vara säker på att använda rätt mixerinställning för din föredragna smoothietyp och få ett gott och hälsosamt resultat.