Växthus köpguide – Allt du behöver veta om växthus

I växthuset kan du odla plantor som normalt sett växer långt söderut. Värmen gör det möjligt att ha citrus, oliver och mer på din altan eller i din trädgård. Det finns många olika typer av växthus och det är viktigt att du får rätt storlek samt hög kvalitet. Glöm inte bort att det här lilla huset också kan bli ett extra rum där det går att umgås året runt.

Nu ska vi se närmre på allt som du behöver veta innan du surfar ut för att köpa växthus. Med kunskap kan du hitta rätt modell och rätt pris!

Så väljer du växthus

Innan du börjar se på olika modeller och jämför billiga växthus med dyrare varianter måste du komma fram till hur detta hus ska användas.

Du måste fråga dig själv:

  • Ska du enbart odla i växthuset?
  • Behöver du få upp mycket hög värme i huset?
  • Vill du använda växthuset för umgänge?
  • Ska växthuset vara både för odling och umgänge?

Med svaret på dessa frågor har du en god start. Om du till exempel vill ha en yta för umgänge med stolar och bord bör du se på växthus av glas heller än växthus av plast. Dessutom är det viktigt att betänka vilka plantor du ska ha i huset.

Beroende på vad du odlar kan du behöva mer eller mindre isolering och du kan behöva förbereda för att öka värmen under vissa årstider till exempel med en värmefläkt. Ett tips är att se videos på Youtube där de som odlar i växthus berättar mer om detta. Då kommer du snabbt att se vilken modell de odlar i och vilka tillbehör som behövs.

Har du tidigare erfarenhet av växthusodling vet du redan nu vad som skulle kunna passa dig. Men missa inte att du kan lära dig mer om funktioner som du inte kände till sedan tidigare. Det behöver inte vara någon större skillnad i kostnad trots att växthuset som kostar lite mer ger många fler funktioner som du verkligen kommer att dra nytta av.

Bästa placeringen av växthuset

Nästa punkt att bena ut är var ditt växthus ska stå. Även om du väljer ett litet växthus är det bra om det står på en plats som har vandrande skugga. Det gör att de olika delarna i odlingshuset får sol under olika delar av dagen. Det är viktigt för att du ska lyckas med din odling och för att du ska kunna ha olika typer av växter i huset.

Ett växthus mot vägg ska också placeras med tanke på solens instrålning. Det är inte säkert att platsen du tycker är bäst rent estetiskt är den bästa för det som ska växa bakom glaset. Sätt fokus på funktion och vad som är bäst för dina gröna vänner när du väljer plats. Detta gäller också för växthus på balkong.

Vilket växthus väljer Hemprodukter?

Det finns många fina alternativ som du kan se längre ner på denna sida. Men om jag ska välja ett så blir det ett Bruka växthus. Du kan klicka här för att få mer information om denna modell. 

Växthuset måste stå stadigt och säkert

Det här är viktigt oavsett om du väljer ett riktigt stort växthus eller ett mindre som står på din balkong. Det får inte bli så att blåst kan få delar av huset att börja röra på sig så att det finns en risk för ras.

Innan du får växthuset levererat till ditt hem ska du förbereda platsen som det ska stå på.

Tomten – Ta reda på vilket markarbete som kommer att krävas. Huset ska stå jämnt och det måste också förankras. Det gör du genom att gräva och skapa betongfästen som växthuset kan gjutas fast i. I växthusets sockel finns det järn som ska användas för denna förankring.

Om du inte själv klarar av att gräva och gjuta är det viktigt att du får professionell hjälp med detta. Precis som med ett vanligt hus är grunden det som bestämmer hur säkert byggnaden står och hur hållbar den blir.

Du ska också förbereda med marksten som du behöver när huset står på plats. Den ska läggas runt huset och inuti. När du köper växthuset får du instruktioner för hur det ska installeras. Då kan du avgöra om du behöver professionell hjälp både med förberedelse av mark och med att bygga växthus.

Balkong – Om du tänker ställa växthus på balkong är det viktigt att du säkrar dig om att det får plats. Ett växthus mot vägg får ju inte komma i vägen för dörren ut eller göra det omöjligt att använda balkongen till annat. Måtta upp innan du beställer så att det blir rätt.

Annan plats – Om du vill ha växthuset på annan plats omkring ditt hem ska du undersöka hur det ska ställas upp. Betänk att det lilla växthuset som står mot en vägg vid entrén kan bli en fara för de som passerar om det inte sitter fast ordentligt. Finns det barn i hushållet som leker i närheten av växthuset måste du vara extra noga med att förbereda platsen så att huset inte vinglar eller faller om en boll studsar mot det.

Hur stort växthus ska det vara?

Det är klart att du kanske inte kan ha ett så stort växthus som du tänkt dig om du inte ens har en trädgård. Ett tips från proffs på växthus är att du väljer en större storlek än vad du först tror att du kommer att behöva.

Här är några riktlinjer:

För odling och umgänge – Se till att du har minst 15 kvm växthus för att få plats.

Bara odling – Här kan det räcka med 10 kvm och formen på växthuset kan vara långsmal då du inte ska få in ett bord och stolar i det.

Begränsad odling – När du bara vill ha några få plantor i ett litet växthus kan det bli tal om de små varianterna på 2-4 kvm som du kan ställa på balkong såväl som mot en av husets väggar.

Kom ihåg att storleken inte bara är växthusets golv! Du kan ju ställa in hyllor och sätta upp krokar och träreglage för att till exempel låta vindruvor växa i den övre delen av huset. Med hyllor och stänger kan du få in mycket mer även i det mindre växthuset.

När du vill ha växthuset som ett lusthus

Om du vill ha ett växthus som också är ett lusthus är det viktigt att miljön i växthuset passar för umgänge. Det handlar inte bara om att skaffa lämpliga möbler. Här är några punkter som du ska beakta:

  • Ventilation – Ni behöver bra luft i växthuset då ni ska sitta där och dricka kaffe.
  • Skuggning – Det kan inte vara gassande sol där ni ska sitta. Se på möjligheter till skuggning.
  • Värme – Går det att få mer värme på vintern så att det blir möjligt att sitta utomhus även då det är kyligt?
  • Insyn – Kommer grannarna att se när ni sitter i ert växthus av plast eller glas? Det kanske inte är så roligt. Fundera lite på hur du kan ordna med insynsskydd för växthuset.

Hur kommer växthuset att klara dina semestrar?

Det är inte som att skaffa hund men du bör tänka på att det inte är så smart att lämna ett växthus utan underhåll i flera veckors tid. Det finns lösningar som gör att du kan åka bort och att du faktiskt kan ta lite semester från pysslet med växthuset när du känner för det.

Om du ha bevattning och luftning som är automatiskt blir det enklare att sköta växthusodlingen. Du kan också använda timer för värmefläkt och ha en termostat som reglerar den för perfekt temperatur oavsett om du är på plats eller inte.

För att det här ska fungera måste du redan innan du börjar bygga växthus se till att det finns el och ledning för vatten. Det här är egentligen en del av markarbetet som du utför som förberedelse för ditt växthus.

Växthus av aluminium och andra material

Förutom att du kan välja växthus av plast eller av glas ska du också tänka på materialet i stommen. Det går att välja en stomme av trä eller en stomme av metall. När stommen är gjord av aluminium krävs det mindre underhåll. Trä är också ett tyngre material.

Men det finns förstås växthus av trä med en stomme av trä som är otroligt vackra. Var bara redo på att du måste ta hand om trät för att växthuset ska hålla och förbli fint längre.

Glas eller plast växthus?

Ska du välja glas eller plast växthus? Det finns riktigt bra plastmaterial som till och med professionell odlare väljer för sina växthus. Fast de allra flesta väljer till sist glas och det finns flera skäl till det.

  • Glas ger bättre ljusgenomsläpp
  • Glaset har lång hållbarhet och det kan löna sig
  • Det växer bäst i glas växthus

Nu ska vi komma ihåg att glas kan gå sönder och därför är det viktigt att välja härdat glas. Dessutom måste både stomme och spröjsar ha den kraft som krävs för att glasväxthuset ska vara säkert.

Om du är ute efter billiga växthus kanske du fastnar för plast. Även om plasten med tiden blir mörkare och därmed släpper in mindre ljus kan den ge vissa fördelar. En är att du inte behöver tänka lika mycket på en kraftig stomme. Plasten är ju så pass lättviktig.

Dessutom klarar plasten tjällossningen bättre än vissa glastyper. Det kan också vara en fördel som lönar sig då du slipper skador på grund av temperaturskillnader.

Bygga växthus själv eller köpa ett färdigt växthus

Ska du bygga ditt eget växthus eller ska du köpa det färdigt för att bara montera delarna? Det här är en fråga vars svar beror på flera saker. Om du är händig och tycker att det är kul att bygga egna projekt kan du ta det hela i lugn och ro och följa en ritning.

Det kan bli ett billigt växthus om du bygger själv men inte säkert. Det kan ju vara så att du vill satsa på dyrare material för att skapa en helt unik plats i trädgården. Tänk också på vad din tid kostar. Om du inte ser växthusbygget som ett nöje kanske det är bättre att få en färdig modell.

När du bygger växthuset själv kan du konstruera det så att det går att utöka storleken. Det är något du inte kommer att få med färdiga växthus. Dessutom kan du dela upp i olika avdelningar som du ska använda på olika sätt.

Färdiga växthus är otroligt vackra och smarta. Nuförtiden finns det så många modeller att välja från att du lätt kan hitta det som kommer att passa dig allra bäst. Om du betänker alla finesser och den kvalitet du får är det kanske inte värt att bygga själv.

9 rekommenderade växthus

Låt oss se på några riktigt populära växthus som du kan köpa online. Det här är några utvalda modeller som kan passa i en större trädgård såväl som på en balkong.

  1. Oas Senior

Det här är ett riktigt exklusivt växthus som är en skönhet att se på. Det är starkt och lätt att sköta. Materialet är glas och växthuset kommer med säkerhetsglas som standard. Du kan bestämma på ett flexibelt sätt var dörren ska sitta och det gör det ganska enkelt att placera växthuset i din trädgård.

Fördelar

Robust och prisvärt

Enkelt montage och underhåll

Vackert

Nackdelar

Går inte att montera dörr mot stolpe

Manual kan bli bättre

Här kan du läsa mer om Oas Senior och se priset, klicka här.

  1. Bruka

Bruka är ett växthus som ger dig god takhöjd. Det går att få i annan färg som till exempel grönt. Ventilationsfönstren har manuell manövrering som är lätt att hantera. Det finns hängrännor som en integrerad del av designen. Modellen är lite mindre vilket kan vara en fördel om du har en mindre tomt.

Fördelar

Välj glas eller plast

Robust konstruktion

Enkel montering

Nackdelar

Stor insyn

Här kan du läsa mer om Bruka växthus och se priset, klicka här.

  1. Oas mini

Här har vi ett lite mindre växthus som är mycket populärt. Det är robust och vackert att se på och ger gott om plats för spännande odling året om. En bra egenskap är att du kan välja helt fritt var dörren ska sitta. Det går också att beställa till en extra skjutdörr om du vill ha det.

Fördelar

Robust växthus

Hög takhöjd

Enkelt montage

Nackdelar

Går inte att montera dörr mot hörnstolpe

Här kan du läsa mer om Oas mini växthus och se priset, klicka här.

  1. Mini växthus på marken

För dig som inte har plats med ett traditionell växthus finns denna smarta lösning. Det här ser ut som en enkel låda men är den perfekta platsen för att odla på balkongen eller kanske i ett uterum. Miniväxthuset passar särskilt bra när du vill odla örter för matlagningen.

Fördelar

Tar ingen plats!

Stabil konstruktion

Jämn temperatur

Nackdelar

Minimalt med plats

Här kan du läsa mer om Mini växthus och se priset, klicka här.

  1. Växthus Garden Room

Det är stort och vackert, det här är en njutning på så många vis. När du vill ha både växthus och ett extra rum kan Garden Room bli det bästa valet. Det här är innovation och hög kvalitet. Om du vill investera i något som ger lite mer ska du se närmre på detta växthus. Växthuset kommer med fundament och har härdat glas vilket ökar säkerheten.

Fördelar

Robust konstruktion

Vackert

Gott om plats

Nackdelar

Ganska dyrt

Här kan du läsa mer om Garden Room växthus och se priset, klicka här.

  1. Redskapsbod och växthus

Det här är ju hur smart som helst. Det är många som inser att det behövs en redskapsbod alldeles vid växthuset. Dessutom är modellen vacker att se på. Den är en njutning att ha i trädgården av flera skäl. Du får en säker plats för verktyg som gräsklippare och krattor samtidigt som du kan odla medelhavets växter direkt på din tomt. Det här växthuset kan också användas som ett extra rum.

Fördelar

Smart förvaring

Gott om plats

Vacker konstruktion

Nackdelar

Trä kan kräva mer underhåll

Här kan du läsa mer om växthuset med redskapsbod och se priset, klicka här.

  1. Qube växthus

Qube är vackert att se på och praktiskt att använda. Det här är ett växthus som fungerar mycket bra på de flesta tomter. Notera att taket är både högt och spetsigt. Det är en design som lämpar sig väl i Sverige när det snöar. Då kommer snön att glida av och inte lägga sig som en tung matta över växthuset.

Fördelar

Vacker design

Högt i tak

Enkel installation

Nackdelar

Kommer inte med fundament

Här kan du läsa mer om Qube och se priset, klicka här.

  1. Odlingsvitrin Juliana

Det är svårt att inte le av förtjusning då du ser detta lilla växthus mot vägg. Det är så fint och inspirerande och passar perfekt för balkongen eller vid ytterdörren. Det rör sig om en odlingsvitrin som är enkel att sköta. Med flera hyllor får du plats med en hel del.

Fördelar

Vacker design

Hög kvalitet

Enkelt att installera

Nackdelar

Mindre plats

Här kan du läsa mer om odlingsvitrinen och se priset, klicka här.

  1. Väggväxthus Vitavia Ida

Det här är ett lite större väggväxthus som är enkelt att installera och använda. Det har en vacker design som bara gör till vad gäller trädgårdens känsla och miljö. Vitavia Ida är ett mycket bra val för dig som odlar som hobby men som vill få lite högre kvalitet och professionalitet.

Fördelar

Fantastisk hållbarhet

Enkel installation

Mycket vackert

Nackdelar

Finns bara i grönt

Här kan du läsa mer om Vitavia och se priset, klicka här.

16 snabba frågor och svar om växthus

Här är några mycket vanliga frågor om växthus samt svaren som kan hjälpa dig att välja rätt.

  1. Kan jag göra mitt växthus större?

Nej, ditt växthus kan normalt sett inte byggas ut. Om du försöker bygga växthus på växthus själv kan det bli farligt. Det är därför som det kan vara mycket bra att välja ett större växthus från start så att du slipper köpa nytt om några år.

  1. Var kan jag köpa växthus?

Det finns flera ställen online där du kan köpa växthus. Skånska Byggvaror har växthus och de säljer dessa till hela Sverige. Du kan köpa online och få ditt växthus hemlevererat. En annan bra butik för växthus är Byggmax. Missa inte heller att Gardenstore har ett fint sortiment av olika slags växthus.

Om du letar efter billiga växthus kan du ta en titt på Gardenstore, klicka här. Där finns det många mindre modeller som inte kostar särskilt mycket. Du kan också hitta växthus för pallkrage i den butiken.

  1. Hur nära tomtgränsen kan jag placera ett växthus?

Det kan vara så att du behöver bygglov för ett stort växthus. Det gäller särskilt om det placeras mot hus eller garage. Du kan ställa ditt växthus 4,5 meter från tomtgräns men det gäller att du får skriftligt tillstånd från dina grannar. Du kan kolla med kommunen om du är osäker på vilka regler som gäller.

  1. Vad kan man odla i växthus?

I stort sett allt! Du kan odla olivträd, grönsaker, örter, krukväxter, sallad, bär… Listan kan göras hur lång som helst. Se bara till att lära dig mer om hur du odlar i växthus med tanke på det som du vill odla!

  1. När ska jag plantera i växthuset?

Det beror på om det är med eller utan värme. Om det är utan värme kan du inte börja plantera innan frosten går ur jorden. Då följer du samma rutin som du har för annan utomhusplantering. Sedan kan det förstås bero på den planta som du vill plantera. Vissa arter kan du ju plantera året om.

  1. Vilket växthus ska jag välja?

Du ska välja det som har rätt storlek och form för din trädgård eller balkong. Dessutom ska du tänka på pris och på material. Vill du ha minimal skötsel är aluminiumstomme bättre än trä. Välj också med hjärtat. Det är roligt när växthuset är fint att se på!

  1. Kan jag placera växthus på mur?

Ja, det går att placera växthus på mur men du kan behöva en specialkonstruktion. Ett alternativ kan vara ett färdigt växthus för pall som du monterar upp på muren.

  1. Är det bygglov på växthus?

Det beror på hur stort det är och var det placeras. Normalt sett är det inget bygglov på fristående växthus i trädgården men däremot ska du få tillstånd av grannar om det kommer för nära deras tomter och byggnader.

  1. Kan man ha avokado i växthus?

Ja, det går bra men du ska ha tålamod. Det kan ta flera månader innan du ser något resultat av att odla avokado i växthus.

  1. Kan man odla jordgubbar i växthus?

Det går alldeles utmärkt. Var bara noga med att jordgubbarna får rätt miljö. Tänk på temperatur och ljusinstrålning.

  1. Hur många soltimmar behöver ett växthus?

Så många som möjligt. Om du har en pallkragsodling och vill ha växthus för pallkrage ska du placera det för att komma så nära 8 soltimmar som möjligt. Försök att maxa soltimmar och jobba med skuggning för att odla på ett skräddarsytt sätt inuti växthuset. Tänk också på att olika avdelningar i ett större växthus med genomtänkt placering kan få olika soltimmar.

  1. Vilken plast till växthus?

Kanalplast är vanligt men det finns andra alternativ. Ta en titt på fördelar och nackdelar med olika plasttyper. Frigolitplast kan vara en möjlighet. När du ser ett växthus som verkar bra för dina behov bör du se lite närmre på vilken plast som används och varför den är bra eller dålig.

  1. Vem kan bygga växthus?

Den som är lite händigt lagd kan bygga eget växthus. Det går också att anlita en hantverkare som antingen bygger från grunden eller som monterar ihop ett färdigt växthus.

  1. Vilket väderstreck ska växthuset placeras i?

Om detta tvistar de lärde. Den vanligaste rekommendationen är att du ställer det rektangulära växthuset så att taknocken går från väst till öst. Detta åtminstone om du ska använda ditt växthus året runt.

  1. Finns det en bok för odling i växthus?

Det finns gott om böcker för dig som vill odla i växthus. Nybörjare kan ta en titt på Ingrid Palmstiernas Det grönskande växthuset.

  1. Varför är växthus bra?

Med ett växthus kan du odla på ett kreativt sätt. Du få skydd både för dig och för plantorna och skapar en plats som blir som ett extra rum för dig, din familj och era vänner.

8 intressanta fakta om växthus

Här är några intressanta fakta om växthus.

1.     Växthus kan ge mer mat till fler

Det är välkänt att växthusodling kan ge mycket mer mat som räcker till fler. Det finns till och med de som tänker att växthusodling kan vara med och rädda oss från klimatkrisen. Då handlar det förstås om större odlingar och inte så mycket om ditt växthus hemma på tomten.

2.     Gamla fönster perfekt för växthus

Om du har gamla fönster stående i källaren kan det vara dags att plocka fram dessa. De kan nämligen fungera perfekt i ett växthus. Om du bygger växthus själv kan du också spara pengar på att använda de gamla rutorna.

3.     Största samlingen av växthus

Den största samlingen av växthus finns i Kanada i Ontario. I Leamington har man ställt upp växthus på 0,8 kvm där man odlar tomater för kommersiellt bruk. Här kan man odla tomater även då det inte är säsong utomhus.

4.     Det regnar inte i växthuset

Det här är lätt att glömma bort. Inget regnvatten kommer in på naturligt sätt och därför behövs det smarta bevattningssystem. En del går med kanna och vattnar andra satsar på automatiska system med vattenledningar som ger jämn spridning.

5.     Växthushistoria

Växthuset är inte ett modern fenomen. Redan de gamla romarna odlade gurka i växthusstrukturer som de täckte med tyg. På 1500-talet byggde italienarna byggnader där de odlade tropiska plantor som inte fanns naturligt i Italien. I Holland var det Jules Charles som byggde det första moderna växthuset och under 1800-talet började man bygga stora växthus i England.

6.     Viktigt för blomindustrin

Om du undrar hur det kommer sig att du kan få så fina blombuketter med blombud året om ska du veta att det har med växthusodling att göra. I växthus kan man odla exotiska blommor året om. Det gör vi i Sverige men vi importerar också en hel del till exempel från Holland.

Här kan du se tulpaner som odlas i svenskt växthus:

7.     Är ditt växthus dåligt för miljön?

Det finns en diskussion om växthus och huruvida de skulle kunna vara dåliga för miljön. Om du har ett eget litet växthus som du inte värmer upp med el behöver du inte fundera på detta. Det gör ingen skada på miljön. Om vi ser på klimatet och utsläpp av koldioxid kan inte ens de stora kommersiella växthusen ses som bovar. Så länge som växthuset används på ett effektiv sätt är det mest till nytta för oss.

8.     Naturhus i växthus

Idag kan du bygga ett hus i ett växthus för att få ett boende som fungerar på lite annorlunda sätt. I den här typen av hus kan du bo på ett sätt som gör att du till exempel aldrig behöver köpa grönsaker i en vanlig butik. Växthuset som finns omkring huset kan ge flera fördelar som att det krävs mindre uppvärmning under vintern.