Växtbelysning

Växter och plantor behöver ljus för sin fotosyntes och det här är något som den som själv odlar är väl medveten om. Detta särskilt om man vill odla inomhus för det kan vara svårt att få världens bästa växtbelysning på det sätt som krävs då man befinner sig inomhus. Om det är så att solen inte skiner in på växterna som i ett växthus så får man använda sig av andra typer av belysning och här gäller det att välja rätt. Det man ska tänka på är förstås att man får rätt ljus, att belysningen blir kostnadseffektiv och att den inte kommer att störa inomhusmiljön.

Man kan till och med odla kaffe hemma med rätt växtbelysning!
Man kan till och med odla kaffe hemma med rätt växtbelysning!

Bra växtbelysning

Om man kan odla utomhus eller i söderläge vid ett stort fönster så är detta bäst eftersom man då kan utnyttja solens ljus. Men det finns ju till exempel plantor som man kanske odlar utomhus under sommaren men som man vill plocka in under höst och vinter och då kan det verkligen vara klokt att använda sig av bra växtbelysning som ser till att växterna fortsatt mår bra och frodas. Det är inte helt enkelt att få tillräckligt med ljus inomhus för att kunna odla. Det är nämligen så att det krävs närmre 2000 lux för att det alls ska växa. I ett fönster i söderläge så kan man få över 20000 lux från solen och då går det förstås bra. Det finns ljusmätare som man kan mäta lux- eller lumen-värdet i ett rum med. Det här kan vara praktiskt om man är väldigt seriöst och man verkligen vill börja odla inomhus på allvar.

Vad ska man tänka på?

För att man ska lyckas med odlingen inomhus så måste man vara medveten om den styrka och spridning på ljus som kommer att krävas. Här gäller det at finjustera. Å ena sidan så behöver man ju komma åt och man måste sprida ljuset över växten, men å den andra så vill man inte komma för nära vilken kan komma att skada växten. Har man en lampa som ger en massa ljus men också mycket värme så är den kanske inte så lämplig för odling inomhus. Vissa lampor kan komma att kräva reflektorer för att ge rätt effekt och då kan det ju bli minst sagt bökigt att syssla med artificiell ljussättning.

Fikon kan bli svåra att odla hemma oavsett vilket ljus man har tillgång till!
Fikon kan bli svåra att odla hemma oavsett vilket ljus man har tillgång till!

Man kan ju inte bara sätta upp en massa lågenergilampor och ledljusrör för att växterna ska frodas om det här leder till att det blir fult och rörigt i hemmet. Om man inte kan avsätta ett visst rum för odlingen så bör man tänka på det där med estetiken och försöka ordna med ett upplägg som också ser fint ut. Om man inte gör det så kan man lätt tappa lusten för att fortsätta med odlingen.

Vad kan man odla hemma?

Då man använder sig av bra växtbelysning så finns det mycket som man kan odla hemma. Här är några exempel på sådant som folk gärna odlar inomhus och på balkong:

  • Kryddväxter
  • Tomater
  • Vetegräs
  • Jordgubbar
  • Morötter

Här är en otroligt bra och intressant film från föreningen Hemmaodlat, som handlar om just växtbelysning och som klargör en hel del frågor som man kan ha omkring detta ämne.